VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Bloomberg: Proč je tak těžké určit cenu největších diamantů světa

Sberatel.info

16. března, 2016

Když horníci najdou největší a nejvzácnější diamant na světě - například kámen o velikosti golfového míčku vážící 357 karátů, který se letos našel v jihoafrickém království Lesotho - pak zjištění, jakou může mít cenu, je skoro stejně nesnadné jako samotné hledání. Píše o tom zpravodajský server Bloomberg.

Firma Gem Diamonds Ltd., která se specializuje na hledání kamenů, jež si bude moci dovolit jen hrstka miliardářů, přijala několik nezvyklých kroků, aby toto dilema mohla vyřešit. V Londýně sídlící firma, která je vlastníkem dolu, v malém rozsahu zajišťuje to, co by obvykle dělali prostředníci. Řeže, brousí, leští a prodává diamanty, aby lépe pochopila principy trhu pro ty větší kameny. V září firma zaznamenala svůj zatím největší prodej, když jí cenný nález z Lesotha vynesl 19,3 milionu dolarů (asi 475 milionů korun).

“U těchto kamenů neexistuje nic takového, jako jejich přesné ocenění,” řekl šéf prodeje v Gem Diamonds Brandon de Bruin během rozhovoru, který se odehrál v srdci světového obchodu s diamanty v belgických Antverpách.

Ze stovek milionů diamantů vytěžených během posledního desetiletí byla jen zhruba desítka větší než 250 karátů. Jsou tak vzácné, že i ti, kdo je našli, si nejsou jistí, zda za ně dostali správnou cenu.

Velké kameny, kterým dávají přednost ti nejbohatší z bohatých, si udržely hodnotu i v době, kdy cena za menší, běžnější diamanty klesla. A proto se producenti o to více snaží dostat za své velké objevy co nejlepší možnou cenu.

Firma Lucara Diamond Corp., která minulý měsíc našla druhý největší diamant, jaký byl kdy na světě objeven, zatím na svůj 1111 karátů vážící klenot nepřipíchla cenovku. Kámen velký jako tenisový míček by podle analytiků mohl vynést 60 milionů dolarů.

Důlní společnosti tradičně prodávají své objevy přímo do firem, které kameny řežou na menší kousky, jež jsou vyleštěny a prodány velkoobchodníkům a šperkařům.

A zatímco hojnost těch menších na globálním trhu s diamanty, který dosahuje objemu 80 miliard dolarů, zajišťuje dostatek vodítek k jejich ocenění, stanovení ceny těch obřích je problém. Přispívá k tomu i skutečnost, že důlní společnosti obvykle nemají vlastní brusiče diamantů a netuší, kolik bude stát přeměnit nález na vybroušené kameny.

Firma Gem Diamonds, která během posledního desetiletí našla čtyři z 20 největších bílých diamantů, jaké byly kdy objeveny, se rozhodla tuto skutečnost změnit. Začala experimentovat s řezáním a broušením malého množství svých vlastních nálezů, aby jí tato zkušenost pomohla lépe pochopit proces přeměny šedých, hrubých kamenů na dokonalé produkty hodné zasazení do šperků. Tato zkušenost jí také pomohla stanovit hodnotu 357karátového kamene objeveného v Lesothu.

Podle společnosti Kimberly Process, která zaznamenává a certifikuje dodávky neopracovaných diamantů, se v uplynulém roce na celém světě vydolovalo asi 125 milionů karátů diamantů. Tyto kameny se neprodávají na žádné burze a trh s nimi je mnohem méně proměnlivý než u většiny jiných komodit.

V posledních letech stoupá četnost objevů kamenů z kategorie těch největších. Více než polovina největších diamantů z posledního desetiletí se našla od otevření dolu Karowe v Botswaně, který tu od roku 2012 provozuje společnost Lucara. Tento důl také minulý měsíc vynesl na světlo diamant o váze 1111 karátů. Tento kámen je nejtěžší od objevení diamantu Cullinan vážícího 3106 karátů v roce 1906 v Jižní Africe. Tento kámen byl rozřezán na kousky, které byly zasazeny do britských korunovačních klenotů.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum Českého ráje v Turnově

    Muzeum, které musí navštívit všichni fandové mineralogie a horolezectví.

    Turnov, Liberecký kraj

    https://www.muzeum-turnov.cz/kde-nas-naj...
  • Muzeum Vysočiny Pelhřimov

    Muzeum se zajímavou dramaturgií, na jehož webových stránkách si například můžete stáhnout zdarma knihu "Umění kýče", jež mapuje úspěšnou výstavu, která zde proběhla.

    Pelhřimov , Vysočina

    www.muzeumpe.cz/
  • Zámek Opočno

    Muzeum se sbírkou zbraní.

    Opočno, Královéhradecký kraj

    https://www.zamek-opocno.cz/cs/o-zamku/e...
  • Technické muzeum

    Muzeum se sbírkou mechanických hracích strojků.

    Brno, Jihočeský kraj

    www.technicalmuseum.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky