VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Česká pošta vydává poctu československým letcům v RAF

Sberatel.info

1. října, 2019

Příležitostný poštovní aršík „Českoslovenští letci v Royal Air Force“ dala do prodeje na začátku října Česká pošta. Námětem aršíku jsou emblémy čtyř vybraných československých perutí a podobizna jednoho z nejvýznamnějších československých bojových pilotů té doby Františka Peřiny.

Autory aršíku jsou výtvarníci Eva Hašková a Jan Maget, rytinu FDC vytvořil rytec Bohumil Šneider. Použitá poštovní známka má nominále „E“, které odpovídá ceně za prioritní obyčejnou zásilku do zahraničí do 50g v ceně 39 Kč. Na aršíku jsou známky dvě, takže aršík stojí celkem 78 Kč.  Aršík byl tištěn plnobarevným ofsetem v nákladu 43 000 ks.

letc fdc 2

Činnost československého letectva v jednotkách britské Royal Air Force (RAF) během druhé světové války hrála podstatnou roli v boji proti německému nacismu. Celkem československými perutěmi RAF prošlo 2500 mužů. Odchod do zahraničního odboje ovšem nebyl jednoduchý. Mnoho letců odešlo nejprve do Polska. Počátkem srpna 1939 si i polská vláda uvědomovala nebezpečí, které jí hrozilo od nacistického Německa, proto byla část pilotů, která dosud neodešla do Francie, přijata do polského letectva. Teprve až v prosinci 1939 bylo několik československých letců včleněno do francouzských jednotek. Českoslovenští letci byli následně přesunuti k dalším bojům do Velké Británie.

Ve Velké Británii začaly rychle vznikat útvary československých letců, a to ještě před podepsáním příslušné smlouvy s vládou Spojeného království. Jednalo se přitom o útvary v rámci RAF. Během krátké doby zde československá vláda sestavila tyto útvary: 310. československá stíhací peruť RAF, 311. československá bombardovací peruť RAF, 312. československá stíhací peruť RAF a 313. československá stíhací peruť RAF. Po porážce Francie byla dalším cílem agrese nacistického Německa Velká Británie.

Mezi úspěchy československých bojovníků v rámci RAF patří mimo jiné 365 sestřelených (či silně poškozených) nepřátelských letadel, dále pak 6 sestřelených řízených střel V1. Na druhé straně zde figuruje 531 příslušníků československého letectva, kteří během války ztratili život. Mezi nejúspěšnější letce patří mimo jiných tito českoslovenští letci: Karel Kuttelwascher, Josef František, Alois Vašátko, František Peřina, Otto Smik, Josef Stehlík, Miroslav J. Mansfeld, Leopold Šrom, Václav Cukr nebo Otmar Kučera.

 

 

JJ s použitím materiálů České pošty, foto: Česká pošta

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Podbrdské muzeum

    Muzeum se sbírkou automobilů Aero.

    Rožmitál pod Třemšínem, Středočeský kraj

    podbrdskemuzeum.cz/
  • Cvokařské muzeum zahájí jubilejní pátou sezonu

    Cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále bylo vybudováno nadšením chalupáře, který si před čtyřiceti lety ze stavení, v jehož části je dnes muzeum umístěno, vzal za manželku Jiřinu Kulovanou, jejíž předci se věnovali cvokařskému řemeslu. Cvokařství už dávno neexistuje, ale byla by velká škoda, aby upadlo v zapomenutí. Po zimní přestávce Cvokařské muzeum znovu otevře na velikonoční sobotu 26. března 2016.

    Starý Rožmitál, Středočeský kraj

  • Muzeum modelů autíček v Brně

    Unikátní výstava největší veřejně přístupné sbírky modelů aut 1:18 v Evropě!

    Brno, Jihomoravský kraj

    https://www.minigaragebrno.cz/...
  • Městské muzeum

    Muzeum s expozicí drahých kamenů.

    Nová paka, Královéhradecký kraj

    muzeum.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky