VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Emisní plán České mincovny nabídne Jaromíra Jágra, Jawu 250 i sadu investičních mincí za 1 895 840 Kč

Sberatel.info

24. ledna, 2020

Pestrý emisní plán zajímavý pro sběratele i investory připravila na rok 2020 Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Nabízet bude mimo jiné ucelenou sadu zlatých investičních mincí Český lev 2020 za 1 895 840 Kč, nové série „Bohové světa“ nebo „Bájní tvorové“, na mincích se objeví legenda Jaromír Jágr, další hrdinové z komiksu Čtyřlístek nebo motocykl JAWA 250.

První ryze investiční mince ražené v České republice „Český lev“ vycházejí pod zahraniční licencí. Aby každý investor mohl jednoduše regulovat, kolik finančních prostředků do nich uloží, existuje množství variant – novinkou pro rok 2020 je zlatá mince o hmotnosti jedné poloviny unce.

V roce 2020 také dostaly všechny varianty nový „kabátek“ – vedle českého lva v netradičně realistickém podání předkládá reverzní strana zlaté mince ještě další dva symboly české státnosti – Svatováclavskou korunu, která spočívá na hlavě dvouocasé šelmy, a orlici na štítu, jež je syntézou svatováclavského, moravského a slezského dravce. Autorem reliéfu je medailér Asamat Baltaev. Averzní strana nese atributy ostrova Niue, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci k ražbě vlastních mincí – tj. portrét a jméno královny Alžběty II., rok emise 2020 a nominální hodnotu 25 DOLLARS (NZD). To vše je doplněno ještě lipovými ratolestmi.

Zatímco náklad světových investičních mincí čítá miliony kusů ročně, emise půluncové zlaté mince České mincovny čítá pouze 1000 kusů (z toho 25 kusů je součástí ucelené sady mincí).

„Čeští lvi“ vycházejí v řadě variant a v luxusní sadě s ročníkem 2020, která vyšla už v lednu, najdou investoři ucelený komplet sedmi zlatých ražeb nejrůznějších hmotností. Od jednoho kilogramu po deset trojských uncí, pět trojských uncí, jednu trojskou unci, jednu polovinu trojské unce, jednu čtvrtinu trojské unce a jednu pětadvacetinu trojské unce ryzího zlata. Tomu odpovídá i cena kompletu – 1 895 840 Kč.

Sérii „Bohové světa“ odstartuje Zeus

Se začátkem roku je také spojena nová edice České mincovny „Bohové světa“.  Jako první se v ryzím stříbře představí řecký Zeus. Postupně by se na mincích měla objevit rozličná starobylá božstva řeckého, skandinávského, slovanského, jihoamerického a egyptského panteonu. Reverzní straně mince, která je dílem medailéra Vojtěcha Dostála, vévodí busta Dia, který se chystá vrhnout jedním ze svých obávaných blesků. Kompozici reverzní strany dotváří nápis ZEUS doplněný charakteristickými řeckými ornamenty. Velcí bohové světa jsou zvěčněni na velkých mincích – hmotnost každé čítá pět trojských uncí.

bohové světa

 

 

 

 

 

 

 

Už v lednu také vyšla první zlatá mince věnovaná první československé ústavě. Nejdůležitější zákon státu, který nahradil prozatímní ústavu z roku 1918, byl po náročných jednáních schválen Národním shromážděním, a to v časných ranních hodinách neobvyklého data 29. února 1920. Tvůrci ústavy se inspirovali listinami USA, Rakouska-Uherska a Francie a přidali řadu významných inovací. Československo bylo mezi prvními státy, které přiznaly volební právo ženám, a bylo také mezi prvními zeměmi, které zřídily ústavní soud, jehož úkolem je posuzovat ústavnost zákonů a dodržování zásad právního státu.

ústava

 

 

 

 

 

 

 

Mince je součástí čtyřdílné minisérie, která mapuje budování československé státnosti.

První dobrodruhem série „Na vlnách“ bude James Cook

Na únor je plánována zajímavá sběratelská minisérie s názvem „Na vlnách“, jež vzdává hold dobrodruhům, kteří zasvětili svůj život objevným plavbám a odkrývání bílých míst na mapě světa. Jako první se na zlaté minci České mincovny objevuje James Cook. Jeho portrét vévodí reverzní straně mince a je doplněný kapitánovým jménem a životními letopočty. „Bohatý zdroj inspirace jsem našel v dobových portrétech, i když profilové vyobrazení je mezi nimi méně časté. Kapitánovu hlavu jsem doprovodil částí sítě poledníků a rovnoběžek jižní polokoule, obrysem Austrálie a směrovou růžicí, kterou jsem přenesl z reprodukce Cookova manuskriptu,“ říká autor reliéfu ak. soch. Michal Vitanovský.

Protože mince České mincovny vycházejí v licenci ostrova Niue (který kapitán Cook rovněž navštívil), jejich averzní strana obsahuje nezbytné atributy tohoto emitenta – portrét a jméno královny Alžběty II., nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a letopočet vydání 2020. Kompozici averzu, který je společný všem mincím minisérie, dotváří ještě vyobrazení plachetnice coby symbolu zámořských objevů. Mince je uložena do atraktivního balení, které obsahuje původní kresby Michala Vitanovského a vyprávění o cestách kapitána Cooka.

myšpulín album

 

 

 

 

 

 

 

Ve stejném měsíci se v ryzím zlatě objeví také Fifinka. Jedná se o třetí minci, která vychází u příležitosti 50. narozenin komiksového Čtyřlístku a je dílem medailérky Márie Filové. Jako první vyšel na mincích Myšpulín a sérii hrdinů z Třeskoprsk je možné sbírat do speciálního sběratelského alba.

Na mincích se objeví Jágr, Nový i legendární brankář Holeček

Svoji zlatou minci získá ještě během zimy také Jaromír Jágr, který se objeví na jedenácté zlaté minci České mincovny z cyklu „Legendy československého hokeje“. Reverzní straně pamětní mince, která je dílem medailéra Martina Daška, vévodí portrét Jaromíra Jágra s ikonickým účesem. Bustu obklopuje hokejistovo jméno, číslo dresu 68 a opis NAGANO 1998 – MISTR SVĚTA 2005 2010 – VÍTĚZ STANLEY CUPU 1991 1992 – ČLEN SÍNĚ SLÁVY ČESKÉHO HOKEJE. Minci Jaromíra Jágra si je možné uložit do speciální sběratelské etue v podobě puku, která pojme kompletní sérii čtrnácti hokejových mincí.

jágr

 

 

 

 

 

 

 

Krátce po Jaromíru Jágrovi bude následovat nejlepší český střelec všech dob Milan Nový. Kladenský centr, v šestnácti sezonách nastřílel 470 branek v 633 zápasech a z domácího ledu si odnesl šest mistrovských titulů. Za československou reprezentaci pak odehrál 211 zápasů a vstřelil 120 gólů. Z každého ze sedmi mistrovství světa, na kterých startoval, si odnesl drahý kov – z toho dvě zlaté medaile – a z olympiády v Innsbrucku si přivezl stříbro. Reverzní strana stříbrné mince, která je dílem akademického sochaře Jana Lukáše, předkládá dobový portrét Milana Nového doplněný číslem jeho dresu 6. Vedle hokejistova jména uvádí opis ještě následující: MISTR SVĚTA 1976, 1977 / ČLEN SÍNĚ SLÁVY IIHF A ČESKÉHO HOKEJE.

Nový

 

 

 

 

 

 

 

V březnu a dubnu draci, Tatra a Bobík

V březnu mincovna představí novou sběratelskou sérii „Bájných tvorů“ známých z legend i pohádek. Jako první se na zlatých mincích objeví drak. Medailér Asamat Baltev si pro vyobrazení na minci vybral evropskou variantu draka. Na reverzní stranu umístil ještěra s křídly, který chrlí oheň, a doprovodil ho anglickým opisem DRAGON (drak). Není bez zajímavosti, že mince nemá klasický mincovní rámeček – namísto něj je reliéf obklopen ozdobnými ornamenty, které prostupují celým sběratelským cyklem. V nabídce České mincovny najdete také výpravnou sběratelskou knihu, kam si můžete všech dvanáct zlatých mincí z cyklu Bájní tvorové uložit.

V prvním ročníku sběratelského cyklu „Na kolech“ se představil první nákladní automobil vyrobený v Kopřivnici. V rámci druhého ročníku vzdává stříbrná mince České mincovny hold nejslavnější Tatře 111. Její konstrukce probíhala za okupace a měla být především náklaďákem odolným pro provoz v extrémních podmínkách za použití běžných výrobních materiálů. Samozřejmostí bylo využití „tatrovácké koncepce“ – unikátního druhu automobilového rámu s nezávislým zavěšením kol. Všechny polonápravy byly výkyvné, což umožňovalo velmi dobrou průchodnost terénem.

Tatra 111

 

 

 

 

 

 

 

Reverzní straně mince, která je dílem medailéra Martina Daška, vévodí vyobrazení Tatry 111 v podobě sklápěčky. V návaznosti na název cyklu je dalším motivem reverzu detail jednoho ze šesti kol nákladního automobilu. V podobném duchu se nese i averzní strana mince, jejíž obvod je tvořen výsečemi kol různých dopravních prostředků.

Mince, která vychází s oficiálním svolením automobilky Tatra, je zasazena do výpravného balení v podobě leporela, které obsahuje doprovodný text a dobové fotografie.

V dubnu vyjde poslední zlatá mince věnovaná komiku Čtylístek, kdy celou sérii uzavře Bobík. Současně se na mincích v sérii Legendy československého hokeje připomene „Legenda brankářská“ v podobě Jiřího Holečka a na zlaté uncové medaili z cyklu „Příběhy naší historie“ Rádio Svobodná Evropa.

Od Odina přes Jawu 250 až ke Spejblovi, který uzavře rok 2020

Na květen mincovna plánuje druhou stříbrnou mincí věnovanou Bohům světa, tentokrát směřovanou směrem do Skandinávie k bohu Odinovi i zlatý dukát věnovaný kytici K. J. Erbena.

Červen připomene dvě velká jména naší novodobé historie „Rok 1920 – Prezident T. G. Masaryk“ (zlatá mince) a „Národní hrdinové – Milada Horáková“ (stříbrná medaile).

Olympijským hrám v Tokiu, jež jsou plánovány na červenec, bude věnována sada oběžných mincí, zlatá mince Válečný rok 1940 připomene bitvu o Británii , zlatá uncová mince Boženu Němcovou a zlatá čtvrtuncová medaile uvedení divadelní hry R.U.R., kde poprvé zaznělo slovo robot.

Pro investory bude v září zajímavý zlatý 5-dukát sv. Václava se zlatým certifikátem za 29 450 Kč, zatím co pro početnou rodinu fandů značky Jawa stříbrná mince s vyobrazením Jawy 250.

Návrat legionářů do vlasti v roce 2020 připomene v listopadu zlatá mince  a ve stejném měsíci si bude možné zakoupit zlatou půluncovou minci věnovanou skladateli Ludwigu van Beethovenovi.

A rok 2020 pak uzavře další legenda československé kultury – loutka Spejbla na zlaté čtvrtuncové medaili.

JJ, foto: Česká mincovna

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky