VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Hrad připravil na příjezd čínského prezidenta výstavu

Sberatel.info

31. března, 2016

Pracovníci Pražského hradu připravili na příjezd čínského prezidenta Si Ťin-pchinga speciální výstavu. Obsahuje cenné historické předměty i archiválie ze sbírek Národního muzea, Národního památkového ústavu a diplomatických archivů. Čínský a český prezident si ji prohlédnou v úterý po státní večeři, řekl novinářům ředitel odboru hradního protokolu Jindřich Forejt.

Na výstavce, která je umístěna v jedné z reprezentativních prostor Hradu, jsou historické předměty i fotografie a dokumenty ze vzájemných diplomatických styků.

Prezidenti si tak budou moct prohlédnout třeba zvon z 5. století před naším letopočtem. Podle organizátorů výstavy hrály zvony v čínské kultuře důležitou roli. Používány byly nejen jako hudební nástroje, ale i jako nástroje rituální. Proti zvonům z evropského prostředí nemají srdce a rozeznívány jsou úderem zvenčí.

Vystaveny jsou dále mísy, nádoby či nefritové předměty, ale i dřevěná skulptura z období mezi 10. a 13. stoletím. Pracovníci Národního muzea ji považují za jeden z deseti top předmětů, které ve sbírkách mají. Představuje bytost, která se rozhodla podle budhistického učení pomáhat ostatním na cestě k osvícení.

Archiváři pro výstavu připravili dále dokumenty, které se vztahují ke vzájemné zahraniční politice včetně korespondence hlav státu. Vystaveno třeba je poděkování od zakladatele Čínské lidové republiky Mao Ce-tunga za blahopřání k prvnímu výročí vzniku čínské republiky. Zda dopis psal sám Mao, není podle odborníků jasné, ale není to vyloučené.

Výstavka dále obsahuje třeba fotografie z přijetí prvního čínského velvyslance na Pražském hradě nebo pozvánku na státní večeři či program návštěvy.

Podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše obsahuje čínská sbírka Náprstkova muzea tisíce kusů sbírkových předmětů. Vznikat začala v 19. století, v polovině 20. století pak byla doplněna darem od Čínské lidové republiky.

Si Ťin-pching do Česka přijede v pondělí a zůstane do středy. Se Zemanem se setká v Lánech i na Hradě, schůzky má naplánovány i s dalšími politiky včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Prohlédne si také Strahovský klášter a bude přítomen podnikatelskému fóru.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Motomuzeum Sezemice

    Muzeum motocyklů zaměřené především na 70. a 80. léta.

    Sezemice, Pardubický kraj

  • RetroAutoMuzeum ve Strnadicích na Benešovsku

    Návštěvníci si mohou připomenout, v jakých vozech lidé z někdejších socialistických zemí jezdili od roku 1948 až do 90. let.

    Strnadice, Středočeský kraj

    www.retroautomuzeum.com...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Trabant muzeum

    Muzeum se sbírkou automobilů.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.trabantmuzeum.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky