VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Ještě do 4. června ukazuje Moravské zemské muzeum veřejnosti vzácné mince

Sberatel.info

27. května, 2017

Moravské zemské muzeum (MZM) na měsíc ukazuje veřejnosti vzácné mince ze svých bohatých sbírek. Na výstavě v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu jsou k vidění exponáty z období od 5. století před naším letopočtem až po zlatou medaili z roku 1929. Výstava končí 4. června a koná se u příležitosti 200. výročí založení muzea.

Návštěvníci výstavy uvidí výběr unikátních a velmi vzácných mincí a medailí, které jsou jen malou ukázkou z velkého množství sbírkových předmětů numismatického oddělení muzea. To čítá téměř čtvrt milionu předmětů.

Antický svět na výstavě prezentují ukázky římských, řeckých a keltských mincí. Vystaveny jsou také vzácné tolarové a dukátové ražby císařů Ferdinanda I. a Ferdinanda II. z brněnské mincovny. V expozici je velký poklad obsahující 937 pražských grošů z první poloviny 15. století z Kostelan na Kroměřížsku nebo poklad zlatých mincí z Kobližné ulice v Brně, který se našel počátkem 20. století. Poklad byl původně rozebrán dělníky a zachránit jej pomohli až četníci. Zbylo z něj zhruba 20 mincí.

Na výstavu se nevešel svitavský poklad, který obsahoval 23 kilogramů stříbra. Našel se při rekonstrukci měšťanského domu ve třech sudech. Když dělníci kopli do stropu, začaly se na ně sypat peníze. Ražby byly z 19. století.

“Vybrali jsme unikáty z velkého množství numismatických předmětů. Výběr byl velmi těžký,” uvedla vedoucí numismatického oddělení muzea Dagmar Grossmannová. Některé antické ražby byly podle ní nalezeny na Moravě. Z pozdější doby je zajímavostí například tolar k úmrtí Štěpána Šlika v bitvě u Moháče v roce 1526, korunovační medaile krále Ludvíka Jagellonského z roku 1544 nebo pamětní medaile k popravě anglického krále Karla I., který přišel o hlavu v roce 1649.

“Numismatické oddělení je jedno z menších ale je to nejbohatší oddělení našeho muzea. Obsahuje spoustu vzácných ražeb, které jsou jedinečné na celém světě,” uvedl generální ředitel Moravského zemského muzea v Brně Jiří Mitáček.

Počátky numismatické sbírky sahají až k samotným počátkům Františkova muzea, které bylo předchůdcem MZM. Nejstarší záznam v inventáři je starý 201 let. Muzeum systematicky sbíralo například moravské ražby.

Čtk, ilustrační foto MZM

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Minipivovar a hotel Belveder s pivovarnickým muzeem

    Přijeďte ochutnat železnorudské pivo do hotelu, jehož majitel je velkým přítelem Klubu sběratelů kuriozit a tím i všech sběratelů.

    Železná Ruda, Plzeňský kraj

  • Muzeum kuriozit a fotografií

    Majitelé muzea shromáždili tisíce předmětů z cest po světě bez ohledu na hodnotu a uměleckou kvalitu.

    Lezník u Poličky, Pardubický kraj

  • Moravské zemské muzeum

    Muzeum s numismatickou sbírkou.

    Brno, Jihomoravský kraj

    www.mzm.cz/numismaticke-oddeleni/...
  • Martina Krupičková – obrazy

    Kouzelné obrazy malířky, kterou fascinuje světlo a perspektiva a má překvapivě vedle tematiky měst a přírody ráda také dopravní prostředky na romantickém hradě v Ledči nad Sázavou. Skvělý tip na výlet pro celou rodinu i sběratele umění! šanci máte od 3. do 30. července.

    Ledeč nad Sázavou , Vysočina

    www.martinakrupickova.com...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky