VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Muzeum Kroměřížska vystavuje historické hračky a deskové hry

Sberatel.info

24. července, 2018

Muzeum Kroměřížska otevřelo výstavu Hračky a hračičky pro kluky a holčičky. Návštěvníkům představuje historické hračky a deskové hry z období od konce 19. století až do 60. let minulého století. Malým i velkým návštěvníkům je k dispozici také herna, aby se mohli nejen kochat, ale mohli si i sami pohrát, říká Silvie Pitruzzello z muzejního oddělení pro děti a mládež.

Vystavené exponáty pocházejí ze sbírky Bronislavy Hazuzové z Radějova na Hodonínsku. “Začala sbírat deskové hry od firmy Schowanek a přidala tam své osobní hračky ze svého dětství. Postupně se k tomu nabalovaly panenky a přidávaly se další hračky. Sběratelka nechává hračky v původním stavu. Nerestauruje je, tak, aby se opravdu každý mohl podívat, jak ta hračka, když byla objevena, popřípadě zakoupena, vypadala,” vysvětluje Pitruzzello.

Návštěvníci podle ní mohou obdivovat například domeček pro panenky z roku 1930 a vzácné panenky s porcelánovou hlavou, o které bývá mezi sběrateli na aukcích velký zájem. Samozřejmostí jsou také kočárky a zhruba šest desítek deskových her. Kromě klasických her, jako jsou Monopoly a Dostihy a sázky, uvidí lidé na výstavě i deskovou hru věnovanou cestám Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Raritou je Pestrá cesta zeměmi koruny svatováclavské. Hra byla vydána v roce 1895 při příležitosti Národopisné výstavy v Praze a seznamuje děti s dějinami střední Evropy.

Jedinečné je i papírové loutkové divadlo z konce 19. století. “Dříve bylo zajímavé, že lidé nepřišli a nekoupili si věc hotovou, ale polotovar. Byly to papírové věci, které si museli vystřihnout, pak to tatínkové s dětmi podlepili nějakou překližkou, kartonem, a celé divadélko si sami sestavili,” říká Pitruzzello.

V hrací místnosti, která je nedílnou součástí výstavy, si mohou děti i jejich rodiče hrát se stavebnicemi, autíčky, domečkem pro panenky i kuchyňkou. Nechybí možnost kreslení a vystřihování, pro děti jsou připraveny také kostýmy princů, princezen a filmových hrdinů, například Batmana a Spidermana.

Výstava v Galerii v podloubí na kroměřížském Velkém náměstí potrvá do 30. září.

ČTK, foto: Muzeum

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky