VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Na aukcích výtvarného umění se loni v Česku utratilo 926 milionů

Sberatel.info

20. března, 2016

Sběratelé a investoři utratili loni na aukcích v Česku 926 milionů korun, což je druhý nejlepší výsledek po rekordním roce 2013. Obrat představuje meziroční nárůst o 8,5 procenta, když celkový obrat v roce 2014 činil 854 milionů. Za více než milion korun se loni prodalo 158 položek, o jednu více než v rekordním roce 2013. Proti roku 2014 jde o narůst o 17 procent.

Údaje vyplývají z ročenky ART+, kterou vydává stejnojmenný server specializovaný na trh s uměním. Představí ji na úterní tiskové konferenci, již dnes ale o ní informoval ve svém mailovém bulletinu.

Loni se uskutečnilo šest desítek aukcí, draženo bylo 23.000 uměleckých děl a starožitností, kupce našlo přes 10.000 z nich; tato čísla jsou srovnatelná s výsledky minulých let. V loňském roce padlo několik desítek nových autorských rekordů.

Vedle děl prodaných za více než milion pak hranici 100.000 korun překonalo dalších 898 obrazů, kreseb, grafik, fotografii, soch i starožitnosti. I to je nový rekord, byť jde o nárůst v řádu jednotek. Průměrná cena prodaných děl bez milionových položek byla v roce 2015 ve výši 44.500 korun, což je o 500 korun více než o rok dřív.

Ke koupi deseti nejdražších děl prodaných loni na českém trhu by případný zájemce potřeboval 114,5 milionu korun. V předchozích letech to bylo 113, respektive 123 milionů korun (ceny jsou včetně aukční provize). Nejdražším dílem prodaným loni se stalo rané kubistické zátiší Emila Filly, které bylo koncem listopadu na aukci Galerie Kodl vydraženo za 13,6 milionu korun, včetně aukční provize za 16,32 milionu. Do top ten 2015 se dostaly ještě tři další Fillovy obrazy.

Filla patří spolu s Františkem Kupkou a malířkou Toyen dlouhodobě mezi nejlépe prodávané umělce českých aukcí. Titul nejdražšího autora mu patřil i v roce 2014. Vedle Filly se do první loňské desítky dostala ještě díla Bohumila Kubišty, Antonína Procházky, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského a Mikuláše Medka.

Nejdůležitějším autorským rekordem loňského roku je podle odborníků cena dosažená za surrealistický obraz Mikuláše Medka Květináče (Snídaně) z roku 1950. Prodal se za 8,1 milionu korun, včetně aukční přirážky za něj kupec zaplatil deset milionů. Stal se nejdráže prodaným dílem autora v tuzemské aukci a také českého poválečného surrealismu.

Výrazně se v posledních letech začínají na trhu prosazovat i práce z 19. století. Co do nárůstu počtu milionových položek je v tomto segmentu vůbec největší počet autorských rekordů.

 

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Martina Krupičková – obrazy

    Kouzelné obrazy malířky, kterou fascinuje světlo a perspektiva a má překvapivě vedle tematiky měst a přírody ráda také dopravní prostředky na romantickém hradě v Ledči nad Sázavou. Skvělý tip na výlet pro celou rodinu i sběratele umění! šanci máte od 3. do 30. července.

    Ledeč nad Sázavou , Vysočina

    www.martinakrupickova.com...
  • Muzeum smaltu

    Muzeum se sbírkou smaltovaného nádobí.

    Netvořice, Středočeský kraj

    www.muzeumsmaltu.cz/
  • Zámek Berchtold

    Muzeum se sbírkou bankovek a mincí.

    Kunice, Středočeský kraj

    www.zamekberchtold.cz/muzeum/...
  • Muzeum Moto & Velo

    Muzeum se sbírkou historických bicyklů a motocyklů.

    Přerov nad Labem, Středočeský kraj

    www.motovelomuzeum.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky