VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Na Sběrateli bude mít premiéru nová česká 0 eurosuvenýrová bankovka. Organizátoři veletrhu chystají pro její prodej speciální halu

Sberatel.info

9. srpna, 2019

V pořadí čtvrtá česká 0 eurosuvenýrová bankovka bude mít premiéru na letošním veletrhu Sběratel (6. – 7. 9, PVA Expo Praha). Bude se prodávat za nominální cenu 50 Kč a organizátoři veletrhu pro její prodej první den vyhradili na výstavišti speciální výstavní halu. Další plány ohledně plánovaných vydání pak odhaluje Vladislav Klajban z firmy Nunofia, majitel licence pro vydávání 0 eurosuvenýrových bankovek pro středoevropský region.

Když koncept „Euro Souvenir“ v roce 018 začínal na Slovensku, málokdo očekával, jaké sběratelské šílenství mezi širokou veřejností způsobí.

Po „ošiali“, který vyvolal na Slovensku se zdá, že podobně tomu bude i v Česku. O eurosuvenýrovou bankovku s podobiznou Karla Gotta měla media v červenci větší zájem než o vládní krizi a nárůst její ceny ještě teď fascinuje novináře, ekonomy i tradiční sběratele.

Na veletrhu Sběratel měla v loňském roce premiéru vůbec první česká 0 eurosuvenýrová bankovka s motivem Pražského hradu, jejíž cena okamžitě po veletrhu vzrostla více než 20x. Letos bude jen na Sběrateli v prodeji v pořadí čtvrtý český 0 eurosuvenýr s motivem Karlova mostu.

Vzhledem k nízkému nákladu 5000 kusů se očekává, že bude rychle vyprodán. Aby se ale zajistil důstojný a pro všechny férový prodej, vyhradili organizátoři veletrhu pro první den prodeje na výstavišti zvláštní halu. V ní bude k dispozici také automat na nové italské 0 eurosuvenýry prodávané za nominální hodnotu 50 Kč. A ve výstavní hale pak samozřejmě návštěvníci najdou celou řadu domácích i zahraničních prodejců, kteří budou mít v prodeji 0 eurosuvenýry z celého světa.

„Po Sběrateli bude následovať Euro Souvenir pre ZOO v Ústí nad Labem,“ poodhaluje Vladislav Klajban chystaný ediční plán pro Českou republiku.

Kdo je autorem nové bankovky s Karlovým mostem?

Podkladom na vydanie bola dostupná fotografia Karlovho mosta, ktorá bola spracovaná na aktuálne vydanie v grafickom oddelení spoločnosti Oberthur, ktorá Euro Souvenir bankovky aj vyrába.

Je to čtvrtý český eurosuvenýr, jaké další motivy budou následovat?

Pripravujú sa aj ďalšie vydania, ktoré však vopred bez súhlasu zadávateľa zverejniť nemôžeme

Kolik jich už vyšlo na Slovensku?

V roku 2018 vyšlo na Slovensku 35 motívov, z toho je už 24 vypredaných. V roku 2019 je zatiaľ zverejnených 38 vydaní a niekoľko ďalších sa pripravuje. Pracujeme už na vydaniach pre rok 2020, ktorých však plánujeme vydať menej ako tomu bolo v rokoch 2018 a 2019

Vypadá to, že Slovensko je ve sbírání eurosuvenýrů skutečným rekordmanem, každou emisi provází fronty, místy až davové šílenství. Potvrzuje to i celkové srovnání s ostatními zeměmi?

Je pravdou, že na Slovensku je o jednotlivé vydania veľký záujem a hlavne o tie v nákladoch 5000 kusov. Nie sú to však len slovenskí zberatelia, ktorí zbierajú slovenské vydania. Nájde sa aj  veľa českých zberateľov, ktorí si nenechajú ujsť žiadne vydanie. Mnoho vydaní putuje sprostredkovane do rôznych kútov sveta. Niektorí zberatelia sa nám radi pochvália, kam všade už niektoré z vydaní posielali. Okrem krajín do konceptu zapojených ako je Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Taliansko a iné, vydania cestujú aj krajín ako je USA, Kanada, Kazachstan, Mexiko, Izrael, Rusko a ďalšie.

Chystáte nějaké změny nebo novinky?

Záujem o vydanie Euro Souvenir bankoviek je na Slovensku enormný a preto chystáme zavedenie maximálneho ročného limitu vydania. Očakávame aj nárast počtu vydaní v Českej republike, takže zberatelia sa určite majú na čo tešiť. A čoskoro môžeme očakávať aj prvé vydania v susednom Poľsku.

JJ, foto: Nunofia

Bližší informace o prodeji bankovky budou včas zveřejněny.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky