VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Na veletrhu Sběratel bude mít premiéru nová edice sběratelských bankovek „World Bank of Wildlife Libuše a Jaromíra Knotkových“

Sberatel.info

2. září, 2019

Motivem první, zcela výjimečné sběratelské bankovky veletrhu Sběratel z nové série „World Bank of Wildlife Libuše a Jaromíra Knotkových“ je lev, který je obecně považován za krále zvířat a současně odkazuje k počátkům československé měny, která právě v roce 2019 slaví 100 let.

Zvířata žijí (zatím) po celém světě a tak byl jen krůček k tomu, aby vznikla Světová banka divokých zvířat. Aby vydání této bankovky bylo opravdu světové, logicky byla použita pro všechny texty angličtina, jako světový jazyk.

Jakou však takové bankovce dát jméno, aby se nepodobala nějaké světové měně…. Logicky jediné, které ke králi zvířat patří – panovník. Sovereign má totiž několik významů. Panovník, vládce, pochopitelně suverénní nebo dokonce nejvyšší. Ve světě existují zlaté mince sovereign a ve dvacátých letech existovala v Austrálii i bankovka tohoto jména, ale v dnešní době žádná světová měna tento název nenese a tak byl použit jako nosný název pro tuto novou, čistě sběratelskou měnu.

Bankovka Knotkovi.cdr

Autory grafických předloh jsou manželé Libuše a Jaromír Knotkovi. Z jejich dílny pocházejí již desítky poštovních známek vytvořených pro Českou poštu plus stovky ilustrací zvířat pro knížky a encyklopedie domácích i zahraničních nakladatelů.

Jejich známkový aršík Evropské sovy byl v prestižní soutěži Grand Prix de l’Exposition WIPA ve Vídni v roce 2015 zvolen druhou nejkrásnější známkou světa a poštovní známka s motivem českých korunovačních klenotů pak v roce 2017 zvítězila v soutěži o nejkrásnější českou známku.

Převedení kreseb do ceninové podoby a autorem návrhu celé bankovky je Matej Gábriš.

Po technické stránce jde o jednu z nejsložitějších sběratelských bankovek poslední doby. Celkem jde o devíti barevný tisk, ovšem kombinací barev a speciálních ceninových technologií dojde až k jedenácti barevnému efektu. Svým grafickým stylem je srovnatelná s mnohými světovými měnami a některé ze světových bankovek svým provedením dokonce vysoko předčí.

Cena bankovky je 200 Kč.

Bankovky budou vydány v celkovém počtu 3 200 kusů rozdělených do tří sérií.

Série 01 – 400 ks – je určena pro kompletaci do celé sady, která bude v prodeji v roce 2025 na jarním  veletrhu Sběratel.

Série 02 – 1.200 ks – určena přednostně pro členy Klanu sběratelů. Každý člen Klanu sběratelů dostane na svůj registrační e-mail poukázku, jež ho opravňuje k nákupu dvou sběratelských bankovek na osobu. Členem Klanu sběratelů se může stát každý, stačí se registrovat na www.klansberatelu.cz. Vedle možnosti získat jinak neprodejné varianty sběratelských bankovek, dostane člen Klanu každý rok poukázku na volný vstup na veletrh Sběratel a e-mailem každý týden ty nejzajímavější novinky ze světa sběratelů. Za nominální hodnotu bude (až do vyprodání) v prodeji pouze na informacích veletrhu Sběratel ve foyer výstaviště od 6. do 7. září.

Série 03 – 1.600 ks – určena pro volný prodej na veletrhu Sběratel. Počet prodaných bankovek je limitován počtem 3 ks /osobu. Za nominální cenu budou (až do vyprodání) v prodeji na informacích

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum hodin

    Muzeum se sbírkou starožitných hodin.

    Klášterec nad Ohří, Ústecký kraj

    www.muzeumhodin-kno.cz/...
  • Muzeum starých strojů

    Muzeum se sbírkou parních a ostatních strojů.

    Žamberk, Pardubický kraj

    starestroje.cz/
  • Muzeum vltavínů

    Muzeum se sbírkou unikátních drahokamů.

    Český Krumlov, Jihočeský kraj

    www.vltaviny.cz/
  • Muzeum kuriozit a fotografií

    Majitelé muzea shromáždili tisíce předmětů z cest po světě bez ohledu na hodnotu a uměleckou kvalitu.

    Lezník u Poličky, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky