VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Nožířská firma Mikov vsadila na design, úspěch slaví i rybička

Sberatel.info

31. března, 2016

Nožířská firma Mikov z Mikulášovic na Děčínsku vsadila na design. Novou kolekci kapesních zavíracích nožů navržených výtvarníky prodává jako módní doplněk. ČTK to řekl ředitel společnosti Miloš Pařík. S novou kolekcí pocket firma vyhrála soutěž Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku - Cena za průmyslový design Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nože navrhlo studio Olgoj Chorchoj. Úspěch slaví i tradiční rybička.

Firma začala v roce 2013 spolupracovat se studiem Olgoj Chorchoj. O dva roky později vznikl prototyp nože, který pod názvem pocket představila na Designbloku. Tam získal cenu Nejlepší nový výrobek. Teď se celá kolekce pocket probojovala do finále soutěže Czech Grand Design a designérská dvojice Michal Froněk a Jan Němeček v sobotu v Praze vyhrála pro Mikov cenu v kategorii Výrobce roku.

“Určitě je to pro nás čest a vyznamenání, protože do finále jsme postoupili přes takové soupeře, jako je vůz Superb nebo sklárny Moser. Zároveň je to velký závazek, protože vysoce nasazená laťka by se už neměla snižovat. A důraz na design proto i nadále bude jedním z klíčových prvků i při návrzích dalších nožů,” uvedl Pařík.

Zájem o novinku je mimo jiné u prodejen, které se specializují na designové výrobky. “Ukazuje se, že kolekce si nachází své místo i v prodejnách módy pro muže a obchody s doplňky k oblečení,” zmínil Pařík. Cena začíná na částce 4123 korun za nejmenší variantu.

Mikov vyrábí také nože na zakázku, lovecké, outdoorové nože nebo nože určené záchranářům. “To, čím se lišíme od ostatních velkovýrobců nožů, je především to, že naše nože obsahují velký podíl ruční práce. Nevznikají tedy na plně automatizovaných linkách někde v zahraničí, ale na každém je možno spatřit originální přístup českých mistrů nožířů. Někdy říkám, že naše nože mají duši,” popsal ředitel podniku, který proslavila po celém světě rybička.

Otvírací nožík v podobě ryby loni poznamenal spor výrobce s prodejcem čínských padělků. Soud nakonec rozhodl, že společnost Orion musí zaplatit za prodej čínských padělků rybiček Mikovu odškodnění 300.000 korun. “Jsme rádi, že se díky sporu ukázalo, že originální rybička je stále stoprocentně českým nožem. A že, i když je to jednoduchý a levný nůž, tak i u něj je důležitý způsob provedení a kvalita,” zmínil ředitel.

Nekvalitní napodobenina firmu poškodila, zároveň jí přinesla reklamu. Loni Mikov prodal 90.227 kusů nožíku rybička, což je největší množství za posledních deset let. Oproti minulým letům číslo představuje nárůst o 40 procent. Rekordní byl v roce 2015 i jejich export, přibližně třetina vyrobeného množství byla vyvezena do zahraničí, a to hlavně do USA. Tam je rybička považována za raritu, protože v zámoří není obvyklé, aby rukojeti nožů byly tvarovány do podoby zvířat.

Jako úspěšný hodnotí Mikov celý loňský rok. Tržby meziročně vzrostly o 12 procent na 44,7 milionu korun. Zisk činil dva miliony korun. Letos by ráda společnost se sedmdesáti zaměstnanci a historií dlouhou přes 220 let výsledek loňského roku ještě překonala.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum domečků, panenek a hraček

    V Litomyšli zase vzniklo v bývalé prodejně naproti zámeckému pivovaru soukromé Muzeum domečků, panenek a hraček. Tvoří je sbírky litomyšlské lékařky Dobromily Filové. Za téměř 50 let shromáždila rozsáhlou kolekci z Česka a především ze světa.

    Litomyšl, Pardubický kraj

  • Muzeum turistických známek

    Muzeum se sbírkou českých turistických známek.

    Janovice u Rýmařova, Moravskoslezský kraj

    https://www.turisticke-znamky.cz/ic-muze...
  • Letecké muzeum Metoděje Vlacha

    Muzeum se sbírkou létajících i statických letadel.

    Mladá Boleslav, Středočeský kraj

    www.letecke-muzeum-metodeje-vlacha.cz/...
  • Muzeum starých strojů

    Muzeum se sbírkou parních a ostatních strojů.

    Žamberk, Pardubický kraj

    starestroje.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky