VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Panenka Barbie slaví 58. narozeniny, mění se její vzhled i prodej

Sberatel.info

21. března, 2017

Panenka Barbie slaví 58. narozeniny. Její postava za tu dobu prošla vývojem od dlouhonohé blondýnky k hračce s různými odstíny pleti, druhy účesů a oblečení i s různými tělesnými proporcemi. Je k dostání ve 150 zemích a každou vteřinu se údajně prodají tři kusy této hračky. Barbie se stala inspirací pro mnoho písní i filmů. Sama je oblíbeným sběratelským objektem, ale objevuje se i na mincích, medailích nebo poštovních známkách (k výročí chystá speciální známku např. Australská pošta viz. obrázek). Největší sbírku slavných panenek shromáždila Němka Bettina Dorfmannová, která je se svými 15.000 'barbínkami' zapsána v Guinessově knize rekordů jako držitelka jejich nejobsáhlejší sbírky.

Globální prodej amerického výrobce hraček Mattel, kam patří značky Barbie nebo autíčka Hot Wheel, se loni ve čtvrtém čtvrtletí snížil o sedm procent. Prodej panenek Barbie přitom v předchozích třech čtvrtletích rostl. Počet prodaných panenek v prvním roce od uvedení na trh činil 350.000 kusů. Dnes se odhady pohybují v řádech miliard.

Barbie má dnes vlastní facebookovou stránku a stala se popkulturním fenoménem. Před dvěma lety se poprvé v komerční reklamě na Barbie objevil chlapec. A Barbie prošla loni zásadní změnou, má nové tvary těla a zastupuje více etnických skupin. Panenky tak mají oslovit širší demografické spektrum.

barbie mince

Postavičku vytvořila podnikatelka Ruth Handlerová společně s designérem Jackem Ryanem a pojmenovala ji po své dceři. První Barbie byla uvedena na trh 9. března 1959 a vyráběla se ve dvou variantách, jako blondýnka a brunetka, vždy oblečená do pruhovaného, černobílého plaveckého úboru. Handlerová se inspirovala německou panenkou Bild Lilli, což vedlo k soudnímu sporu. Nakonec se celá záležitost uzavřela, když americká společnost zakoupila patentová práva na výrobu německé panenky. Právě v Německu má Barbie velké obdivovatele.

Barbie si za svůj život oblékla téměř miliardu různých druhů šatů od věhlasných návrhářů jako Gucci, Versace, Vera Wang, Dolce & Gabbana či Givenchy. Její životní druh Ken Carson byl vyroben v roce 1961. Když hračkářská společnost oznámila v roce 2004 jejich rozchod, informovala o tom média na celém světě. Po sedmi letech se pár dal opět dohromady. Mimo Kena čítá rodina blonďaté panenky téměř dvě desítky rodinných příslušníků a přes 40 domácích mazlíčků.

Vzhledu světoznámé plastové panenky dosáhla díky plastické chirurgii kalifornská modelka Blondie Bennettová, která si vydělává prodejem fotek, na nichž pózuje jako Barbie. Lidské dvojníky má i Ken. Nejznámějším z nich je Brazilec Rodrigo Alves. Přeměna na vysněného opáleného svalovce mu trvala téměř deset let a své tělo si nechal pojistit na milion britských liber.

Na východě Evropy panence Barbie hrozí zákaz. Týmy psychologů a specializované laboratoře mají v Rusku a v některých sousedních zemích analyzovat hračky, které mohou poškodit dětskou psychiku nebo “vyvolat zájem o sex”. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy zřejmě pozornosti kontrolorů neujde ani Barbie, která prý může u dětí vyvolat komplexy.

(čtk,jj)

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum motocyklů Jawa

    Muzeum se sbírkou historických motocyklů.

    Rabakov u Mladé Boleslavi, Středočeský kraj

    www.jawa-muzeum.cz/
  • Retromuseum

    Muzeum se sbírkou nábytku, techniky a dopravních prostředků z dob ČSSR.

    Cheb, Karlovarský kraj

    www.retromuseum.cz/
  • Muzeum Tatry 111

    Muzeum se sbírkou nákladních automobilů Tatra.

    Dobříč u Prahy, Hlavní město Praha

    muzeumtatra111.cz/
  • Muzeum hygieny

    Muzeum se sbírkou historických nočníků.

    Praha, Hlavní město Praha

    muzeumnocniku.cz/cs/uvod...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky