VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Před 130 lety ukončila činnost historická pražská mincovna

Sberatel.info

16. března, 2016

Ražba vlastních mincí byla jednou z výsad a známek moci panovníka a nejinak tomu bylo i v Českém království. Od 10. do 13. století bylo na území dnešní ČR několik mincoven, k nejdůležitějším patřila ta pražská. Letos 3. ledna uplyne 160 let od ukončení ražby v historické pražské mincovně.

Ražba mincí v Praze je doložena již v druhé polovině 10. století a zdejší tradice je tedy delší, než ve slavných mincovnách v sousedních zemích – ve Vídni (1194) či slovenské Kremnici (1328). Na rozdíl od těchto mincoven se však Praha nemůže pochlubit nepřetržitou tradicí ražby mincí.

Jelikož v 11. století zmizelo z českých denárů označení mincoven, nelze ražbu v Praze doložit. To lze až počátkem 13. století, kdy začala ražba pražských grošů. Později byla výroba mincí přesunuta do Kutné Hory, na významu pražská mincovna získala v lednu 1325, kdy zde byla zahájena ražba prvních českých zlatých mincí zvaných floreny (vzorem byly zlaté mince ražené ve Florencii). Jako nejvyšší mincovní jednotku je nechal vyrazit český král Jan Lucemburský. České země tak zřejmě jako první ve střední Evropě začaly razit zlatou minci, vzhledem k nedostatku zlata v zemi však v poměrně malém množství. Ražba zlatých mincí zvaných dukáty v Praze pak s různými přestávkami pokračovala za vlády Karla IV., Václava IV. a Jagellonců.

Ražba mincí v Praze byla obnovena díky zrušení mincovny v Kutné Hoře v roce 1726. Mincovna produkovala velké množství mincí, byť pouze v některých hodnotách. Další konec mincovny, která od roku 1755 sídlila v paláci v Celetné ulici, přinesly reformy Josefa II., koncem 18. století však byla znovu obnovena. Definitivně byl její provoz uzavřen 3. ledna 1856.

Během první republiky vznikaly čs. mince ve slovenské Kremnici, po vzniku samostatné ČR v České mincovně v Jablonci nad Nisou. V současnosti na tradici ražby mincí v Praze navazuje společnost Pražská mincovna a.s., která od roku 2011 vyrábí na zakázku ražené mince, medaile a plakety. Najdete ji každý rok také na veletrhu Sběratel v Praze.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky