VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Pro TV sérii o Elišce Junkové se chystají repliky vozů Bugatti

Sberatel.info

5. prosince, 2017

Automobilovou závodnici Elišku Junkovou, která se mezi roky 1924 a 1928 jako jediná žena v historii vrcholných automobilových závodů Grand Prix vyrovnala nejlepším jezdcům, připomene chystaná čtyřdílná televizní série. Projekt vznikne u příležitosti 120. výročí narození průkopnice motorismu. Repliky vozů Bugatti, jež jsou se jménem slavné závodnice nerozlučně spjaty, vznikají v dílně sběratele a partnera projektu Ladislava Samohýla.

Životní příběh Elišky Junkové (1900 až 1994) se odehrával v mnoha zemích Evropy, produkce nyní jedná se zahraničními partnery především v Německu, Itálii a Francii. Počítá se také s natáčením v zahraničí a účastí zahraničních herců. V sérii se objeví velké množství dobových automobilů. “Počítáme s jejich zápůjčkami, v některých případech však také s úpravami a výrobou replik dobových automobilů. Jde nám o to, aby třeba v našem ́závodě Targa Florio ročník 1928, který byl největším závodem Elišky Junkové, startovaly vozy značek a typů, jaké tehdy na Sicílii skutečně jely,” říká Zdeněk Skaunic ze Zlínských filmových ateliérů, které jsou koproducentem série.

“V dvacátých letech, kdy byla Eliška Junková jako závodnice na vrcholu, se proti jezdcům-romantikům čím dál víc prosazovala profesionální práce továrních týmů. Technický pokrok šel vpřed v prudkých skocích a sekundoval proměnám, jimiž procházela celá meziválečná Evropa. Nejen tedy osobnost Elišky Junkové, ale celé to prostředí a doba jsou fascinující. A pojítkem všeho je láska a vášeň k silným motorům, které na jedné straně přinášejí radost a vzrušení, na druhé smrt,” uvedl producent. Scénář píše spisovatel Pavel Kosatík za dramaturgické spolupráce Zuzany Vojtíškové a Pavla Taussiga.

Atmosféra příběhu připomíná podle Kosatíka amerického Velkého Gatsbyho ve středoevropském podání. “Všichni žijí naplno ta svá zlatá dvacátá léta. Všichni jsou mladí a krásní. Hospodářskou krizi si nikdo neumí představit, jméno Hitler nikdo nezná. A všichni ti mladí báječní muži a ženy doufají, že to tak bude navždy. Přestože si smrt právě mezi závodníky vybírá mnohem častěji než jinde,” uvedl Kosatík.

Autoři projektu si pro větší autentičnost vyzkoušeli také cestu v historických vozech po trase nejvýznamnějších závodů, kterých se Junková zúčastnila. Kromě televizní série chystají o závodnici dlouhometrážní dokumentární film, který by se měl v kinech objevit na podzim 2020. Naváže na něj putovní výstava.

ČTK, ilustrační foto: Wikipedia

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum kávomlýnků

    Muzeum se sbírkou ručních kávomlýnků. tel.: 475 103 278

    Chabařovice, Ústecký kraj

  • Veteran arena

    Muzeum se sbírkou historických automobilů a techniky.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.veteranarena.cz/cs/...
  • Muzeum cyklistiky

    Muzeum se sbírkou jízdních kol a velocipedů.

    Nové Hrady, Jihočeský kraj

    www.nove-hrady.cz/cs/m-8-muzeum-cyklisti...
  • Muzeum nožířské tradice

    Muzeum se sbírkou nožů.

    Mikulášovice, Ústecký kraj

    https://www.munotr.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky