VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské litografie zachycující tři slavné momenty z historie Československých legií, budou mít premiéru na letošním veletrhu Sběratel. Autorem je Petr Ptáček, tvůrce českých poštovních známek. Členové Klanu sběratelů si je mohou objednat o týden dříve a za speciální cenu.

Sberatel.info

22. srpna, 2019

Sběratelskou trilogii barevných litografií vydává jako poctu k 100. výročí návratů Československých legií do vlasti Spolek pro podporu umění a sběratelství. Litografie zachycují bitvu na Bajkalském jezeře, přelet letadlem Tractor nad Vladivostokem a legendární obrněný vlak Orlík. Každý motiv vychází ve sběratelské emisi 100 kusů. Na veletrhu bude celý soubor v prodeji za 6 000 Kč, členové Klanu sběratelů jej nyní mohou objednat za speciální cenu 5 000 Kč.

Pocta československým legionářům bude mít premiéru v sobotu 7. září v 11:00 hod. na veletrhu Sběratel na výstavišti PVA Expo Praha za účasti členů spolku i autora Petra Ptáčka, který zde bude mít krátkou autogramiádu. V prodeji bude také soubor pohlednic s motivy jednotlivých litografií. Do Klanu sběratelů se můžete přihlásit zde – www.klansberatelu.cz.

 

_DSC2739„Obrněný vlak Orlík na transsibiřské magistrále roku 1919 u vesničky Zima u Irkutska“. V rámci následných bojů čs. legionářů s bolševiky od května 1918 byly obrněné vlaky jedním z nejdůležitějších bojových prostředků naší armády. Orlík je asi nejznámější obrněný vlak Československých legií a aktivně se účastnil bojů na magistrále.

 

Dobrovolnické jednotky zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků za první světové války a následně ruské občanské války se do nově vzniklého státu vraceli postupně, poslední oddíly až dva roky po jeho založení. Nejvíce legionářů se do Československa vracelo právě v průběhu roku 1919. Celkem měly jednotky československých zahraničních vojsk přes 140  000 dobrovolníků.  Celý příběh, který litografie zachycují, najdete na internetových stránkách Spolku pro sběratelství a umění – zde.

 

_DSC2733

 „Přelet letounu Tractor nad vladivostockým přístavem.“ Čechoslovákům se v ruských legiích podařilo zformovat také leteckou jednotku, která využívala různé modely a typy letadel. Čtyři stroje Tractor vyrobené v USA doputovaly s legiemi do vlasti. Jeden z nich se zachoval a je zavěšen v dopravní hale Národního technického muzea od roku 1950.

 

Barevná litografie sloužila až do třicátých let minulého století jako hlavní technika pro průmyslový tisk kvalitních barevných ilustrací a plakátů. Litografii měl v oblibě Alfons Mucha, Picasso, Chagall, Miró, ale také třeba Adolf Born, Oldřich Kulhánek nebo Jiří Bouda.

Techniku kamenotisku založenou na chemických vlastnostech jemnozrnného vápence, který v místech pokreslených mastnou barvou absorbuje tiskařskou barvu, zatím co nepokreslená místa barvu odpuzují, objevil na konci 18. století pražský rodák Alois Senefelder. Litografie Petra Ptáčka vznikaly v legendární nejstarší české litografické dílně v Říční ulici na Praze 1.

Sto signovaných litografií symbolizuje 100 let, která od dramatických událostí uplynulo. Po jejich vytištění byl vápencový kámen opět přebroušen, takže jakýkoliv dotisk je vyloučen.

_DSC2734

 

„Bitva na Bajkalském jezeře“ připomíná jedinou bitvu svedenou válečnými loděmi československé flotily. Bitva se odehrála 16. srpna 1918 v Sibiři na Bajkalském jezeře a skončila drtivým vítězstvím Československých legií.

 

Nejvíce mne překvapila lodní bitva na jezeře Bajkal

Malíř, ilustrátor a grafik Petr Ptáček tvoří v malbě, kresbě i umělecké grafice. Maluje akrylem a olejem, specializuje se hlavně na techniku litografie. Vedle volných kreseb realizoval knižní ilustrace, grafiku a je vyhledávaným spolupracovníkem oddělení známkové tvorby České pošty, pro kterou realizoval řadu poštovních známek.

 Který ze tří příběhů, které grafické listy zachycují, vás nejvíc oslovil?

Z pohledu výtvarníka zabývajícího se z velké části letectvím to byl zkušební let letounu L.W.F. model V – Tractor nad Sevastopolem. Jeden ze čtyř letounů, které legionáři dovezli do vznikajícího Československa, se zachoval a je možné ho spatřit NTM Praha. Z pohledu mého celoživotního zájmu o historii, zejména dvacátého století, jsem byl osloven a překvapen lodní bitvou na jezeře Bajkal.

petr ptáček

 Vaší doménou je technika –  který ze tří strojů se vám maloval nejlépe – loď, letadlo nebo vlak?

Legiovlak, který jsem si chtěl podle známé a pěkné fotografie nakreslit už dlouhou dobu jenom pro sebe do šuplíku.

 Který byl naopak nejtěžší?

Lodní bitva na jezeře Bajkal, bylo těžké vyhledat dobové podklady a najít kompozici, která by vystihla děj, aniž by potřebovala vysvětlivky autora.

 V čem jsou takové tisky zhotovené technikou barevné litografie výjimečné?

Především výše popsanou náročností, kladenou jak na autora, tak na litografa. Litografem je v mém případě Martin Bouda ze slavné linie umělců, který je sám absolventem AVU Praha u profesora Čepeláka.

Dlouhodobě spolupracujete s Českou poštou. Kolik známek jste pro ni už vytvořil?

To je otázka, kterou dostávám často a budu to muset dříve nebo později spočítat, ale zatím jsem to neudělal. Důležité je, že spolupráce funguje k oboustranné spokojenosti.

Jaké poštovní známky jsou v nejbližší době v plánu?

Mohu pouze říci, které známky jsou v realizaci a jedná se o sešitek Svět v oblacích s Electrou 10 A (bude mít premiéru na letošním veletrhu Sběratel), která létala ve dvou strojích pro Baťovu leteckou společnost. Jeden ze strojů odlétl před nacistickou okupací do Kanady, zachoval se a nyní je zpátky v České republice, konkrétně na letišti Točná.

Pro objednání kompletního souboru litografií (po jednom kuse to není možné) pište, prosím, na: [email protected].

 

JJ, foto: Spolek pro sběratelství a umění, archiv

 

 

 

 

 

 

 

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Jarní veletrh Sběratel

    Největší jarní setkání sběratelů všech oborů.

    22.03.2024 - 23.03.2024

    Praha, Česká republika

    www.sberatel.info/jaro...
  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Motocyklové a technické muzeum

    Muzeum se sbírkou motocyklů.

    Netvořice, Středočeský kraj

    www.veterankalendar.cz/index.php?id=5&am...
  • Pivovarské muzeum v minipivovaru Florián

    Zajímavá expozice pro všechny fandy pivovarnictví a sběratele pivních suvenýrů.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Muzeum papírových modelů

    Muzeum se sbírkou zmenšenin staveb ze světa.

    Police nad Metují, Královéhradecký kraj

    mpmpm.cz/
  • Mineralogické muzeum

    Muzeum se sbírkou přírodnin.

    Praha, Hlavní město Praha

    https://web.natur.cuni.cz/ugmnz/muzeum/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky