VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Seriál: Muž, který „objevil“ Železné hory

Sberatel.info

16. října, 2018

Stál u „objevení“ Železných hor, komplexu o rozloze pouhých 777 km² s překvapujícím a neobvyklým výskytem okolo sta různých hornin, což je nejen evropský, ale světový unikát. Geolog, geomorfolog, ornitolog, botanik a středoškolský profesor Antonin Culek se narodil 12. listopadu 1904 v Ronově nad Doubravou a zemřel 14. července 1955 v Čáslavi. Přečtěte si další díl seriálu mineraloga a soudního znalce Karla Maříka, který bude mimo jiné poskytovat bezplatnou znaleckou službu na víkendovém veletrhu Geosvět / Minerály a drahé kameny.

Po otci zdědil zájem o přírodu, což jej dovedlo ke studiu na Karlově univerzitě. Zde vystudoval přírodní vědy a geografii se zaměřením na oblíbenou geologii. Tady se potkal a seznámil s profesorem F. Kratochvílem. Ve 34 letech, po ukončení studií, stal se odborným asistentem Geografického ústavu UK, kde působil až do r. 1933 a až do r. 1955 jako gymnaziální profesor vyučoval na školách v Praze, Ústí nad Labem a Čáslavi, kde nakonec po delší nemoci zemřel.

Tolik stručný a na první pohled poněkud fádní životopis, vyvolávající otázku, proč jsem tohoto muže zařadil do této společnosti. Cesta tohoto přírodovědce, klikatící se jeho životem, vedla a narážela v té době na otázky, spjaté s místem, kde žil i s dosud neobjasněnými problémy, spadajícími do jeho odbornosti.

culek praménka

Netýkaly se, jak by se dalo předpokládat, jen geologie – v roce 1950 objevil v malé studánce u Třemošnice vzácný exemplář vodního mlže zvaného Praménka rakouská (Bythinella austriace). Vzniklo tak oficiálně nejmenší chráněné území. V Čáslavské oblasti sledoval výskyt našich pozemních orchidejí a v povodí řeky Doubravy objevil velmi vzácný výskyt kapradinky (pozemní i epifytní) Sleziníku severního (Aspleniaceae). U zříceniny hradu Oheb objevil a popsal lokalitu vzácných plžů, jejichž sbírka ulit by měla být nyní v Národním museu.

Stal se dopisujícím členem Československé akademie věd, přispěl více než 40 odbornými pojednáními, věnoval se i přírodovědné popularizaci v místních časopisech. Avšak největší zásluhou je objevení“ Železných hor, tohoto komplexu o rozloze pouhých 777 km2 s překvapujícím a neobvyklým výskytem okolo sta různých hornin, což je nejen evropský, ale světový unikát.

culek hory známka s pohlednicí

Culek již před r. 1950 navrhoval, aby Železné hory byly odborně sledovány. Nasbíral množství pečlivě dokumentovaných vzorků hornin a minerálů z více než 200 lokalit, které získával soukromě a bez možnosti přispění techniky jen u příležitostech kopání studní, základů staveb a podobně. Jeho práce o tomto území vznikaly bez odborné podpory, přesto v ní přes tehdejší dobovou ignoraci vytrval a vybudoval základy pro dnešní Geopark Železné hory. Je ostudou a hanbou, že se nedochovala žádná jeho podobizna, ani skupinová fotka, nikde jsem se nedočetl, zda byl ženatý, měl-li děti a na jakou nemoc skonal.

Doktor Culek v r. 1947 napsal práci „Rýžovalo se také na Čáslavsku zlato“ s popisem zlatinek na potoce Brslenka. Na témže místě jsem se o štěstí před pár lety také pokoušel, místo zlata,  jsem ale vykopal překrásné subtilní střepy keltské keramiky – bylo mi jasné, že mě tedy Keltové tady předběhli.

culek mapa

 

 

 

 

 

Seriál Velikáni geologie, mineralogie, paleontologie a montanistiky Čech, Moravy a Slovenska, který je exklusivně publikován na portálu sberatel.info připravuje mineralog, soudní znalec a autor Encyklopedie drahých kamenů Karel Mařík, www.gemsmarik.com.

 

Foto: http://www.naturschutzbund.athttp://www.geoparkzh.cz

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Retro Auto Muzeum Strnadice

    Muzeum automobilů ve Strnadicích na Benešovsku, zaměřené na poválečné vozy především ze zemí někdejšího východního bloku.

    Strnadice, Středočeský kraj

    www.retroautomuzeum.com...
  • Muzeum Českého ráje v Turnově

    Muzeum, které musí navštívit všichni fandové mineralogie a horolezectví.

    Turnov, Liberecký kraj

    https://www.muzeum-turnov.cz/kde-nas-naj...
  • Muzeum nožířské tradice

    Muzeum se sbírkou nožů.

    Mikulášovice, Ústecký kraj

    https://www.munotr.cz/...
  • Muzeum kávomlýnků

    Muzeum se sbírkou ručních kávomlýnků. tel.: 475 103 278

    Chabařovice, Ústecký kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky