VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

V Tatře se dala udělat sekačka i venuše, ukazuje výstava v Příboře

Sberatel.info

8. ledna, 2018

Tři stovky předmětů, které zaměstnanci automobilky Tatra většinou načerno vyrobili v minulosti v podniku, mohou vidět návštěvníci nové výstavy "Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!". Expozice je přístupná v Muzeu a pamětní síni Sigmunda Freuda v Příboře na Novojičínsku. Mezi výrobky jsou užitné předměty jako sekačky na trávu i díla okrasná, včetně třeba makety Věstonické venuše.

“Jsou to věci vyrobené mimo pracovní plán, často úplně nelegálně, někdy pololegálně, někdy i takovým legálnějším způsobem, ale v podstatě všechny ty výrobky jsou označované jako ‘fušky’. Jsou to opravdu věci, které dokládají šikovnost, um, zručnost a hlavně vynalézavost našich lidí,” vysvětluje autor výstavy Václav Michalička.

tatra1

Mezi předměty jsou praktické výrobky pro použití v      domácnosti, vybavení obývacího pokoje, dílen, pro práci na zahradě nebo v hospodářství, velkou skupinu pak tvoří výrobky, které sloužily k okrášlení bytů. “Máme tady plno různých vychytávek, třeba sekačky, klepače kos, drtičku ovoce i technologicky složitější věci, které často buď nebyly k dostání, protože se to zhotovovalo většinou v 70. – 80. letech 20. století, anebo si je chtěli udělat kvalitnější,” říká kurátor.

Mezi takzvanými estetickými předměty jsou odlévané výrobky, ale třeba i šperky ze dřeva a z kovu. “Ta škála je bohatá, od užitných předmětů vyloženě praktických a často technicky velice dokonalých až po ty estetické, které třeba z dnešního úhlu pohledu mohou být vnímané jako kýče, ale tenkrát tak určitě vnímané nebyly,” myslí si Michalička.

Věci lidé vyráběli na strojích a z materiálu, které měli k dispozici. “Takový přístup dneska v podstatě mizí. Když pominu to, že to bylo brané jako opravdu nelegální záležitost, tak to bylo využití dovednosti a podmínek, co poskytovala továrna,” říká Václav Michalička.

Nad některými výrobky podle něj člověk žasne, nad jinými se pousměje. “Celou tu situaci dokládá třeba příběh, kdy byl jeden pracovník na návštěvě v Dolních Věstonicích, tam si zakoupil jako suvenýr maketu Věstonické venuše. V dílně na slévárně si odlil přesný odlitek a doma se z ní potom radoval,” popisuje kurátor výstavy.

tatra3

Velkou část předmětů má muzeum půjčené, podstatnou část výrobků ale lidé muzeu přímo darovali. Muzeum navíc už dostává jako dary i výrobky od lidí, kteří se o chystané výstavě dozvěděli pozdě.

Výstava Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není! je v příborském muzeu k vidění do 2. června 2018. Otevřeno je v úterý, středy a čtvrtky od 08:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00 a v soboty od 09:00 do 17:00.

 

 

 

 

Více zde – http://www.muzeumnj.cz/muzeum-a-pametni-sin-sigmunda-freuda-v-pribore/aktualni-akce-5/

Autor: ČTK, foto: Muzeum

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Zámek Kynžvart

    Metternichova sbírka kuriozit

    Kynžvart, Karlovarský kraj

    www.zamek-kynzvart.cz/zamecke-sbirky.php...
  • Retro Auto Muzeum Strnadice

    Muzeum automobilů ve Strnadicích na Benešovsku, zaměřené na poválečné vozy především ze zemí někdejšího východního bloku.

    Strnadice, Středočeský kraj

    www.retroautomuzeum.com...
  • Muzeum sportovních vozů

    Muzeum se sbírkou závodních a sportovních automobilů.

    Lány, Středočeský kraj

    www.auto-muzeum.cz/
  • Muzeum obrněné techniky

    Muzeum se sbírkou tanků a obrněných vozů.

    Smržovka, Liberecký kraj

    tankysmrzovka.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky