VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

České poštovní známky bodovaly v Paříži

Sberatel.info

11. června, 2018

Každé dva roky se v rámci konference Government Postage Stamp Printers’ Association (GPSPA - Asociace státních tiskáren poštovních cenin) koná prestižní soutěž o nejlépe vyhotovenou poštovní známku na světě za poslední dva roky, a to hned v šesti různých kategoriích. Česká republika, zastoupená Poštovní tiskárnou cenin Praha (PTC), letos získala dvě zlaté medaile.

První v kategorii Best offset stamp – nejlepší poštovní známka vytištěná ofsetovou technikou tisku, kde zvítězila s poštovní známkou Umělecká díla na známkách: Taras Kuščynskyj. Druhou zlatou cenu pak získala za vyhotovení poštovní známky Umělecká díla na známkách: Jaroslava Pešicová, v kategorii Best intaglio stamp – nejlepší poštovní známka vytištěná hlubotiskovou (ocelotiskovou) technikou tisku.

GPSPA-TZ-ceny-CP

 

 

 

 

Ceny si v Paříži, kde se ve dnech 4. až 7. června 17. konference GPSPA konala, převzal ředitel Poštovní tiskárny cenin Miroslav Krejčík. Současně se ujal předsednictví asociace na příští dva roky. Další konference GPSPA se bude konat v roce 2020 v Praze. Organizace GPSPA byla založena v roce 1986 v USA a k dnešnímu dni sdružuje celkem 22 státních tiskáren poštovních cenin z celého světa.

 

 

pešicováUmělecká díla na známkách: Jaroslava Pešicová

Jaroslava Pešicová se narodila 30. 12 1935; byla českou malířkou, grafičkou a ilustrátorkou. Na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Praze (dnes Výtvarná škola Václava Hollara) vystudovala mezi lety 1950-1954 obor ilustrace u profesora Karla Millera. V roce 1960 absolvovala Akademii výtvarných umění, kde se pod vedením profesora Vladimíra Sychry věnovala oboru monumentální malba. Od roku 1960 spolupracovala se sochařem a budoucím manželem Františkem Štorkem. Oba byli členy umělecké skupiny Etapa, která sdružovala mladé české umělce v 60. letech 20. století. Od konce 60. let se věnovala figurativní tvorbě a následně též grafice. Od roku 1975 spolupracovala s ateliérem tapisérií Marie Teinitzerové v Jindřichově Hradci na vzniku tkaných reprodukcí k jejím obrazům. Od roku 1990 byla členkou SČUG Hollar. Jaroslava Pešicová zemřela 30. 8. 2015.

hlavníUmělecká díla na známkách: Taras Kuščynskyj

Taras Kuščynskyj byl předním českým fotografem. Věnoval se zejména reklamní a portrétní fotografii a fotografování aktů. Rané dětství prožil na Podkarpatské Rusi, kde jeho rodiče působili jako učitelé. Na počátku druhé světové války se matka se synem vrátili do Prahy, otec rodinu opustil. Taras Kuščynskyj studoval architekturu na ČVUT v Praze. Po dokončení studia v roce 1961pracoval jako projektant. Svou první samostatnou výstavu uspořádal v Hořicích v roce 1963. Od roku 1966 byl nezávislým fotografem, vystavoval nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí (1967 – Nizozemí, 1971 – Rakousko, 1973 – Japonsko). Hlavním tématem jeho fotografií je žena. Fotografoval ve volné přírodě, odmítal umělé osvětlení a speciální vybavení. Věnoval se i krajinářské fotografii, zejména vysokohorské. Taras Kuščynskyj zemřel 27. 5. 1983.

Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha technikou ofsetu. Hodnota známky činí 32 Kč. Vyšla v nákladu 92 tisíc kusů a zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.

JJ s využitím textů České pošty, foto: Česká pošta

 

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky