VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Jesenické muzeum otevřelo výstavu, mapuje dějiny poštovnictví

Sberatel.info

24. června, 2016

Historické uniformy pošťáků, dobové vybavení poštovních úřadů i historická poštovní razítka doprovázejí novou výstavu Vlastivědného muzea Jesenicka. Expozice nese název Dějiny poštovnictví na Jesenicku a nabízí exponáty z řady muzeí i soukromých sbírek. Nejmenší návštěvníci si mohou vyzkoušet i roli samotných pošťáků či si vyrobit vlastní pohlednici. Výstava bude otevřena přes celé prázdniny až do 4. září.

“Výstava Dějiny poštovnictví na Jesenicku je sice regionálně zaměřená, ale návštěvníci se na druhé straně dozví i mnohé obecné zajímavosti ze světa poštovnictví. Například to, jaké vynálezy urychlovaly přenos zpráv, což je telegraf a telefon, kdy byly vydány první poštovní známky, ale i mnohé informace z historie pohlednic či to, kdo na poštách pracoval,” uvedla kurátorka výstavy.

Expozice představuje také řadu zajímavých exponátů z historie poštovního provozu. Patří mezi ně například slavnostní uniforma postiliona, poštovní štíty, které byly vyvěšovány na budovách poštovních úřadů, či poštovní schránky. K vidění jsou také ukázky dobového vybavení poštovních úřadů. “Návštěvníci si mohou prohlédnout také historické pohlednice jesenického regionu a uvidí také originální razítka z jesenických pošt. Vystaveno máme i rodinné fotoalbum přednosty poštovního úřadu v Jeseníku z 30. let 20. století,” doplnila Kollerová.

Výstava představí i poštovní služby v novodobém pohledu. Česká pošta zde prezentuje jeden ze svých nejnovějších produktů, možnost posílání takzvané on-line pohlednice. K dispozici bude návštěvníkům také takzvaná známka s přítiskem s motivem Vodní tvrze, ve které se výstava pořádá.

Expozici mapující historii poštovnictví v regionu kurátoři připravovali zhruba tři měsíce. Exponáty pocházejí z jesenického muzea, ale i ze sbírek sousedního šumperského muzea, Vlastivědného muzea v Olomouci či z Poštovního muzea v Praze. Některé z nich na výstavu zapůjčili také soukromí sběratelé.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Mezinárodní veletrh Sběratel

    26. ročník mezinárodního veletrhu poštovních známek, mincí, bankovek, pohlednic, minerálů a dalšího sběratelství. Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě. Více než 220 vystavovatelů z 35 zemí a 10 000 návštěvníků z celého světa. Možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky od nezávislých znalců z profesních organizací jako je Svaz českých filatelistů nebo Česká numismatická společnost.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.sberatel.info/podzim...
  • Trading Expo & Alternativní investice

    Profesionálové a špičkoví odborníci v různých investičních oblastech mají za úkol na konferenci Trading Expo & Alternativní investice představit svůj obor zájemcům o alternativní investice tak, aby vzbudili jejich pozornost a přispěli k jeho popularizaci. A jejich rady a postřehy budou, vzhledem k aktuální inflační vichřici, letos o to cennější. O čem se bude mluvit? Poštovní známky, mince, nemovitosti, veteráni, drahé kovy, drahé kameny a další…

    07.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.tradingexpo.cz
  • Vinyl & Stereo Expo

    Největší podzimní akce pro sběratele vinylových desek, CD, kazet a hudebních memorabilií. Veletrhu se účastní prodejci z České republiky i ze zahraničí, například z Německa, Rakouska nebo Francie, kteří do Prahy stejně jako v minulých letech přivezou špičkový sběratelský materiál, raritní desky nebo signovaná alba. Součástí akce je také speciální sekce věnovaná jen metalové hudbě Rock & Metal Market.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.vinylexpo.cz
  • Minerály a drahé kameny

    Chcete výhodně nakoupit drahé kameny, minerály, šperky nebo jen získat inspiraci pro vaše domácí tvoření? Navštivte prodejní veletrh Minerály a drahé kameny, kde najdete několik desítek obchodníků z celé Evropy.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.mineralyadrahekameny...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum turistických známek

    Muzeum se sbírkou českých turistických známek.

    Janovice u Rýmařova, Moravskoslezský kraj

    https://www.turisticke-znamky.cz/ic-muze...
  • Muzeum motorových kol

    Muzeum se sbírkou motorových kol a motocyklů.

    Horní Radouň, Jihočeský kraj

    www.muzeumradoun.cz/
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Vystavuje mimo jiné poklad zlatých mincí, které vykopal jejich nálezce na šibeničním vrchu v Uničově na Olomoucku v roce 1911.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
  • Muzeum kuriozit a fotografií

    Majitelé muzea shromáždili tisíce předmětů z cest po světě bez ohledu na hodnotu a uměleckou kvalitu.

    Lezník u Poličky, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky