VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

„Čím slavnější osobnost, tím cennější podpis.“ Odborníci z Klubu sběratelů autogramů ohodnotí na veletrhu Sběratel návštěvníkům podpisy z jejich sbírek

Sberatel.info

23. července, 2019

„Když jsme několik let žili v Paříži, potkala manželka Jeana-Paula Belmonda v kavárně. Byl velmi milý, podepsal se, i když už velmi roztřesenou rukou, a rád se i nechal s ní vyfotit. Podobně se žena setkala i s Alainem Delonem, od něhož má podpis s věnováním. Já jsem takové štěstí neměl, protože jsem musel chodit do práce…,“ popisuje strasti sběratele autogramů právník Martin Pros. Náš přední sběratel a expert je také předsedou Klubu sběratelů autogramů, který se bude letos poprvé prezentovat na veletrhu Sběratel.

Kolik členů v současnosti klub sdružuje?

Klub sběratelů autogramů má kolem 200 členů. Je to jediné sdružení sběratelů autogramů a rukopisů, které podle mých informací působí v České a Slovenské republice. Sdružujeme různé typy sběratelů – od sběratelů žijících osobností až po zájemce o historické listiny. Máme i své stránky na Facebooku, na nichž běží čilá komunikace – sběratelé si vyměňují adresy slavných osobností, vystavují ukázky ze svých sbírek nebo sdílejí zkušenosti, jako třeba kdo a kdy odpověděl na jejich dopis.

pros final

Martin Pros, sběratel a expert je také předsedou Klubu sběratelů autogramů

Jak se mohu stát členem?

Velmi jednoduše. Stačí vyplnit přihlášku, která je naší webové stránce www.autogram.info, a poslat na adresu, která je na ni uvedena. Roční příspěvek je pouhých 200 Kč a umožňuje vydávání našeho klubového časopisu, který vychází 4x ročně, a úhradu sálu na Praze 1, kde se dvakrát ročně scházíme. Součástí je autogramiáda slavných osobností nebo výměnná burza.

Co budete návštěvníkům na veletrhu nabízet?

Kromě informací o našem klubu a možnosti stát se jeho členem nabídneme expertní posouzení pravosti podpisů, které si návštěvníci přinesou, nebo v rámci našich znalostí pomůžeme s identifikací dosud nepoznaných podpisů, které se návštěvníkovi doma nahromadily. Přineseme také ukázky z našich sbírek.

Kolik podpisů máte ve své sbírce vy?

Osobně mám přes 2 500 sběratelských předmětů, ale v klubu jsou členové, kteří jich mají daleko více. Soustředím se spíše na rukopisy historických osobností. Hodně jich mám z období národního obrození z 19. století nebo rukopisné články a divadelní hry našich velikánů.

 

Edison Masaryk_dopis

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaké považujete za nejvzácnější?

To je těžká otázka, ale pokud bych měl vybrat, mezi vzácné řadím rukopis Franze Kafky, podepsanou fotografii Antonína Dvořáka s notovým záznamem, dopis malíře Josefa Mánesa či podepsanou fotografii Jiřího Wolkra, kdy další jsem objevil pouze v jeho prostějovském muzeu. Hezký je také dopis básníka Františka Gellnera, který napsal necelý měsíc před svým zmizením na frontě první světové války v roce 1914, nebo korespondence Voskovce a Wericha, kdy během amerického exilu prosili o finanční podporu.

A které jsou opravdu raritní?

Mezi písemnými památkami, které se na trhu objevují velmi, velmi vzácně, a proto je mám v bankovním sejfu, je to třeba rukopis poslední divadelní hry buditele Václava Klimenta Klicpery, rukopisný článek chemika Jaroslava Heyrovského z třicátých let, v němž rozvíjí svoji teorii polarografie, za niž v roce 1959 dostal Nobelovu cenu. K výjimečným písemným památkám v soukromých rukou se nepochybně řadí dopisy Bedřicha Smetany či Karla Havlíčka Borovského na svoji milenku, v němž píše, že byl na plese v převlečení za Čerkéze nebo že má vydat svůj almanach. Poskytl jsem ho odborníkům, kteří ho zařadí do připravované souhrnné korespondence našeho předního obrozence. Vzácná je také fotografie Jurije Gagarina a prezidenta Novotného, kterou oba podepsali během návštěvy prvního kosmonauta v Praze necelý měsíc po jeho letu do vesmíru. Získal jsem ji z pozůstalosti ministra, který se zúčastnil státní recepce.

Vzácný podpis polárníka Amundsena

Vzácný podpis polárníka Amundsena

 

 

Máte podpis na nějaké atypické věci – než je fotografie nebo kniha?

Soustředím se pouze na písemné památky, ale jeden z kolegů má třeba ústřižky vlasů slavných osobností (například Petra Bezruče či Jana Kubelíka), které kdysi jeden ze sběratelů získal díky spolupráci se sochařem, který jim odléval posmrtné masky. Věci, které používali slavní, se sbírají hlavně v zahraničí – hodně v USA či Velké Británii. Jedná se o signované baseballové míčky, čepice, dresy, ale taky oblek astronauta posádky Apollo 11, která poprvé stanula na povrchu Měsíce. V londýnské aukci jsem viděl prodávat nedopalek s písemným potvrzením uklízečky, že se jedná o zbytek cigarety Marilyn Monroe. Kupodivu to někdo kupuje.

 

Lada

Jak dnes získávání podpisů funguje? Dá se ještě někomu slavnému napsat a on ho pošle?

Pořád ještě můžete získat podpis korespondenčně, pokud znáte správnou adresu. V Čechách umělci a sportovci většinou na žádosti o podpis odpovídají. Hodně se jim píše do divadel nebo sportovních klubů. Se zahraničními hvězdami je to komplikovanější. Velmi slavné osobnosti zpravidla na žádosti neodpovídají, protože jich dostávají desítky denně, takže podpisy za ně dělají sekretářky (například je tím známý francouzský herec Belmondo). Sám jsem měl, tedy moje manželka, štěstí, že když jsme několik let žili v Paříži, potkala ho sedět v kavárně. Byl velmi milý, podepsal se, i když už velmi roztřesenou rukou, a rád se i nechal s ní vyfotit. Podobně manželka potkala i Alaina Delona, od něhož má podpis s věnováním. Já jsem takové štěstí neměl, protože jsem musel chodit do práce…

A současné hvězdy?

Zahraniční hvězdy se často neobtěžují podepisováním, protože práci za ně dělá tzv. autopen, což je stroj, který věrně napodobí podpis a který je používán zejména v USA od druhé světové války. Podpisy udělané autopenem dostanete od většiny hollywoodských hvězd a prezidentů, když jim pošlete žádost o podpis. Nejjistější cestou, jak získat úlovek do sbírky, je osobní kontakt. To je samozřejmě v mnoha případech nemožné, a proto musíme spoléhat na pravost svých podpisů získaných korespondenčně.

Kde jinde mohu nové úlovky do své sbírky získat?

Podpisy můžete získat na sběratelských burzách, které se konají dvakrát ročně na schůzi našeho Klubu sběratelů autogramů. Pokud sbíráte nežijící osobnosti, cestou k jejich získání je návštěva antikvariátu, které je prodávají. Hodně podpisů můžete získat na internetu na aukčních serverech ať už našich, nebo zahraničních. Na nich se ale objevuje hodně padělků. Bezpečnou cestou je vyzkoušet vydražit podpis v některé z aukčních síní, které v Čechách pořádají pravidelné aukce několikrát za rok. Podobné aukční domy jsou v zahraničí (Vídeň, Berlín nebo New York), v nichž se většinou objeví raritní památky. V minulosti to byla Mozartova hostitelka Josefína Dušková, neznámá partitura Antonína Dvořáka či rukopisné poznámky Jozefa Tisa z amerického zajetí v roce 1945.

Jak je to s oceňovWolker_fotoáním? Co hraje roli při stanovování ceny podpisu?

Neexistují žádné katalogy, které by stanovily cenu. Vychází se proto z cen, které autogramy obvykle dosahují v aukcích. Na cenu má vliv hodně věcí – v jakém stavu je dokument, z jakého období umělce pochází či o co se jedná (rukopisné dílo je vždy dražší, než dopis literáta stejně jako notový záznam je dražší, než dopis skladatele).

A co pravost? Lze ji nějak určit? Jak poznám, že nekupuji falzum?

Hodně padělků se prodává na internetových aukcích. Nejvíce se padělají podpisy prvorepublikových hvězd na fotografiích (Burian, Mandlová či Gollová). Velká vlna padělání se rozběhla už za první republiky, kdy se zhotovovaly padělky národních obrozenců (Němcová, Dobrovský či Mácha), které jsou pořád ve sbírkách českých sběratelů, nebo se padělaly podpisy slavných skladatelů Smetany a Dvořáka (jeden z nich – až neskutečně „nádherný“ souběh podpisů Smetany s Dvořákem s dalšími skladateli visel dlouhá léta v kanceláři bývalého ředitele Národního divadla).

O pravosti se vždy vedou diskuse. Žádný univerzální nástroj neexistuje. Nejbližším pomocníkem sběratele je denní světlo a lupa, které odhalí, jestli se jedná o tištěný podpis či autopen. Nejdůležitější jsou ale zkušenosti, které získáte léty sbírání, kdy se Vám do rukou dostanou různé podpisy od stejné osobnosti. Důležité je také sdílet své poznatky s ostatními sběrateli, kteří mohou vždy poradit.

Čí popisy jsou v globálním či našem lokálním měřítku nejcennější?

Zjednodušeně platí pravidlo, že čím slavnější osobnost, tím cennější podpis. V zahraničí je to Shakespeare, Mozart (list partitury se prodal za 12 miliónů korun) nebo Beethoven či listiny středověkých králů. V Čechách je pravděpodobně nejvzácnější rukopis Karla Hynka Máchy, který se třeba za první republiky několikrát prodával v aukcích antikváře Karla Zinka, ale v dnešní době vím pouze o rukopisech a podpisech, které vlastní Památník národního písemnictví. Naproti tomu historické listiny signované českými králi, jako byli Rudolf II. či Ferdinand I., si můžete pravidelně zakoupit v českých nebo rakouských aukcích. Z pozdější doby jsou cenné osobnosti, které prožili sice intenzivní, ale krátký život, jako Jiří Wolker, Jaroslav Hašek nebo Jiří Orten.

dvorak.jpg

A každý sběratel má také asi jiné preference…

Ano, pro sběratele může mít cenu i jiná osobnost, která třeba pro ostatní nemá takový význam, ale on sám si ji z nějakého důvodu cení. Pro mě je to třeba Marie Rosůlková, která mi v 17 letech odpověděla na moji první žádost o podpis. Podstatné je, aby člověka jakýkoliv sběratelský koníček bavil a přinášel mu potěšení.

Jindřich Jirásek, foto: sbírka a archiv Martina Prose

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum lázeňských pohárků

    "V současné době vystavujeme zhruba 1850 kusů pohárků, které byly vyrobeny mezi lety 1780 a 1960 s tím, že naprostá většina té sbírky pochází z let 1800 až 1945. Vystavujeme je v šesti místnostech celkem na 480 čtverečných metrech," popisuje expozici lázeňských pohárků průvodce Lukáš Lojín. Pohárky jsou převážně porcelánové, ale muzeum ukazuje také pohárky ze skla, cínu, plastu, ze stříbra nebo z kameniny. Návštěva muzea stojí 75 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Technické muzeum

    Muzeum se sbírkou mechanických hracích strojků.

    Brno, Jihočeský kraj

    www.technicalmuseum.cz/...
  • Železniční muzeum

    Muzeum se sbírkou historických vozidel.

    Zlonice, Středočeský kraj

    zmzlonice.draha.net/
  • Železniční muzeum ČD

    Muzeum se sbírkou historických kolejových vozidel.

    Lužná u Rakovníka, Středočeský kraj

    www.cdmuzeum.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky