VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Stavba obřího trpaslíka v Hořicích se po 22 letech opět rozběhla

Sberatel.info

29. května, 2017

Projekt stavby obřího pískovcového trpaslíka v Hořicích na Jičínsku podle návrhu akademického sochaře Kurta Gebauera začíná po mnoha letech odmlky nabývat reálných obrysů. Okrášlovací spolek Rašín nechal vyhloubit jámu a začal budovat základovou betonovou desku pro více než deset metrů vysokou sochu. Pokud by šlo vše hladce, mohla by být socha, vznikající pod heslem Bezmeznou monumentalitou za věčnou slávu národa, hotová do tří let.

Socha, o níž se poprvé začalo mluvit v roce 1994, bude poskládaná ze 49 kamenných bloků o celkové váze kolem 200 tun. Z jednotlivých bloků budou největšími kameny čepice a vousy trpaslíka. Přes 100 metrů krychlových kamene na sochu bude vylámáno v lomu v Dubenci na Trutnovsku. Socha má stát jižně od Hořic na návrší Mohejlík poblíž hlavní silnice z Hradce Králové na Jičín a Liberec.

“Obří trpaslík by měl cestující kolem Hořic upozornit na jejich tradici pískovce a pískovcových soch a motivovat je k zastavení ve městě. Zároveň jde o výrazné umělecké dílo, které by mělo být ojedinělé i v evropském kontextu,” řekl Kozel.

Peníze na pořízení trpaslíka chce spolek získat od mecenášů. Prvními se stali výrobci hořických trubiček manželé Marcela a Josef Petráčkovi, kteří na zbudování základů sochy dali 100.000 korun. Bez jejich daru by se podle Kozla stavba nemohla vůbec rozběhnout. Dalších alespoň 75.000 korun chce spolek získat prostřednictvím crowdfundingové sbírky. Peníze ze sbírky by měly stačit na pořízení základního kamene trpaslíka a na vytvoření webových stránek projektu.

“Lidé i firmy budou moci přispět na další jednotlivé kameny trpaslíka. Členové spolku půjdou příkladem. Počítáme, že bychom mohli koupit nejméně pět bloků. Sochu chceme postavit bez dotací,” řekl Kozel. Připomněl hořickou tradici, kdy se místní občané před první světovou válku skládali na sochy, například na pomník Jana Husa. Rozpočet projektu Kozel odhadl na sedmimístnou sumu, cena jednotlivých kamenů podle něj zatím nebyla stanovena.

Na vzniku sochy se nadále aktivně podílí i Kurt Gebauer, který nákres hořického obřího trpaslíka udělal před 22 lety. Začátkem dubna byl například osobně pomoci s přesným zaměřením místa pro vykopání základové jámy na Mohejlíku.

Myšlenka zbudování obřího trpaslíka u Hořic má kořeny v roce 1994, v období, kdy Gebauer tvořil své nezaměnitelné trpaslíky. Tehdy bylo v nádražní restauraci v Hořicích založeno občanské sdružení, které si dalo za cíl obřího trpaslíka postavit. Sdružení následně koupilo z členských příspěvků pozemek a v roce 1995 získalo stavební povolení. V říjnu 1995 se odehrál slavnostní výkop a jeho organizátoři slibovali dílo dokončit “do roka a do dne”. Projekt, některými považovaný za recesistický, následně ustrnul kvůli zhoršené ekonomické situaci a rozdílnému pohledu tehdejšího vedení radnice.

V roce 2006 spolek, který má přes deset členů, ve spolupráci s hořickou kamenosochařskou školou pořídil třetinovou kopii budoucího obřího trpaslíka. Téměř čtyři metry vysoká socha pak byla postupně vystavována v Hořicích, Praze či Jičíně. Od roku 2013 je k vidění v hořickém sochařském parku poblíž lomu U svatého Josefa.

Jeden z trpaslíků Kurta Gebauera se objevil i na medaili, kterou v kolekci Umění pro Václava Havla vydala před několika lety Česká mincovna.

Čtk, foto: http://www.kurtgebauer.cz

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum kuriozit a fotografií

    Majitelé muzea shromáždili tisíce předmětů z cest po světě bez ohledu na hodnotu a uměleckou kvalitu.

    Lezník u Poličky, Pardubický kraj

  • Muzeum vah

    Muzeum se sbírkou kuchyňských vah.

    Humpolec, Vysočina

    www.muzeumvahy.nafotil.cz/...
  • Motocyklové a technické muzeum

    Muzeum se sbírkou motocyklů.

    Netvořice, Středočeský kraj

    www.veterankalendar.cz/index.php?id=5&am...
  • Muzeum Kouzlo starých časů

    Muzeum se sbírkou historických oděvů a doplňků z roku 1850 - 1930.

    Praha - Zbuzany, Hlavní město Praha

    www.kouzlostarychcasu.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky