VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Mickey Mouse i v devadesáti válí – hrdě procestoval celou Francii

Sberatel.info

19. listopadu, 2018

Mickey Mouse je jednou z nejslavnějších animovaných postaviček a symbolem společnosti Disney. Už od dětství nás provází v časopisech a televizních pořadech, sleduje nás z triček i penálů malých školáků. Kdo by si pomyslel, že tento vitální myšák letos slaví své devadesáté narozeniny?

Je to tak. Mickey, postavička vytvořená Waltem Disneyem a Ubem Iwerksem, se poprvé objevil i se svou kolegyní, myškou Minnie, už v roce 1928. Kreslení hrdinové ale vůbec nestárnou a v rámci oslav se hojně objevují po celém světě, kde šíří svůj optimistický vzhled a roztomilou osobnost.

Nejvíce při oslavách kulatin tohoto myšáka exceluje Francie, a to například vydáním sady dvanácti  známek s názvem “Mickey & La France”. Na každé ze známek Mickey navštíví jednu z ikonických památek Francie, jako například Eiffelovu věž v Paříži, Mont St. Michael v Normandii, nebo jižně položený Avignon. Známky jsou označeny sovy “lettre verte”, neboli zelená pošta, což je označení pro dopis, který narozdíl od dopisů “first-class” necestuje letecky, a proto jeho doručení trvá déle.

mickey na minci u eiffelovky

Francouzi ale temito roztomilými známkami rozhodně nekončí. Francouzská národní mincovna zveřejnila návrhy na eurové mince s tématikou slavné kreslené myši. Konkrétně se jedná o dva miliony platných mincí v hodnotě od deseti, do dvě stě euro. Stejně jako na známkách, i na Mincích Mickey cestuje Francií. Tentokrát je ale poněkud akčnější a na některá místa sebou vzal i Minnie. Kromě klasické Eiffelovy věže a zámků na Loiře můžeme vidět například i to, jak Mickey řádí na surfu.

Mickey Mouse na mincích a známkách ve svých devadesáti letech pravděpodobně neprocestuje pouze Francii, ale rovnou celý svět. Mince i známky jsou sice běžně platné, mnoho z nich ale skončí v rukou sběratelů.

 

Autor: Anna Šochová; Zdroj: linns.com, disneydiary.com; Foto: linns.com, disneydiary.com

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky