VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Nový pomalejší tarif České pošty přijíždí na jízdním kole Favorit

Sberatel.info

6. února, 2020

První známky označené písmenem „B“, které označuje nový vnitrostátní tarif České pošty, nesou motiv jízdního kola Favorit a historických poštovních uniforem. Nový tarif platí od 1. února, kdy současně došlo ke zdražení dosud jediného vnitrostátního tarifu značeného písmenem „A“ o sedm korun.

„Áčko“, jež dosud stálo 19 Kč a zaručoval doručení zásilky do druhého dne tak bude stát 26 Kč. Nový tarif „B“ tak bude levnější, ovšem s tím, že zásilka (jedná se o obyčejné psaní – standard do 50 g.) dorazí k adresátovi pomaleji, zpravidla dva dny po podání. (Více o změnách zde nebo tady).

kolo favorit

 

 

Legendární kolo Favorit na známce je labutí písní značky

Kolo značky Favorit je fenoménem svého oboru. Od 50. do 90. let se v rokycanském závodě vyráběla kola určená běžným cyklistům, ale i speciální závodní kola pro sportovce všech cyklistických disciplín. Kola se v Rokycanech vyráběla již od konce 19. století pod značkami Tudor a Tripol. V roce 1951 byla založena firma Favorit. Továrna na kola se značkou Favorit v dobách své největší slávy produkovala 200 000 kol ročně. Vlastnit kolo z rokycanské továrny bylo v dobách největší slávy této značky snem mnoha kluků. Na různých tipech tohoto kola soutěžili například bratři Pospíšilové či zlatý olympionik z Tokia Jiří Daler.

Škoda, že se poštovní známka s Favoritem v zelené barvě, jejímž autorem je výtvarník Petr Ptáček a vychází v nákladu 6 250 000 kusů, objevuje jen pár měsíců poté, co aktuální majitel značky Favorit oznámil krach (více zde).

uniformy 2 uniformy 1

Nová známka vzdává hold poštovní uniformě

Známkový sešitek „Poštovní uniformy“ je dílem Karla Zemana. Jak píše Česká pošta v průvodním textu k nové emisi, poštovní uniformy patřily již od poloviny 18. století k hlavním identifikátorům poštovních zaměstnanců na veřejnosti. Pěstovaly hrdost poštovních zaměstnanců a vytvářely pocit sounáležitosti i jisté stavovské výlučnosti. Z historického hlediska jsou dokladem hmotných i kulturních dějin poštovní správy a jejích zaměstnanců, podávají nám svědectví o dobové módě, sociálním, hospodářském a duchovním prostředí rakouské monarchie, meziválečného i poválečného Československa.

Ke stejnému motivu vyhází také první dopisnice s tarifem „B“, jejímž tvůrcem je opět výtvarník Karel Zeman. Dopisnice vychází v nákladu 200 000 kusů.

JJ s využitím materiálů České pošty, foto: Česká pošta a http://expo-net.blogspot.com/

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky