VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Olomoucké muzeum hodlá vystavit originální posmrtnou masku Štefánika

Sberatel.info

2. února, 2018

Vlastivědné muzeum v Olomouci vlastní zřejmě jedinou originální posmrtnou masku slovenského generála, politika a astronoma Milana Rastislava Štefánika. Sejmul mu ji olomoucký mikrobiolog Jan Kabelík a sochař Otakar Španiel poté, co zemřel v roce 1919 u Bratislavy při leteckém neštěstí. Unikátní exponát leží v depozitářích muzea desítky let, nikdy nebyl vystaven. Muzeum tak hodlá učinit až letos při stém výročí založení Československa, mezi jehož zakladatele je Štefánik považován spolu s Tomášem Garriguem Masarykem a Edvardem Benešem.

Podle ředitele muzea Břetislava Holáska jde o naprostou raritu. “Pro Slováky je to jako magnet. Štefánika mají za postavu, ke které vzhlíží napříč politickým spektrem. Štefánik byl jejich a tak to vnímají. Ve slovenských výstavních prostorech mají různé věci, ale nemají originální posmrtnou masku,” vysvětluje Břetislav Holásek.

Posmrtnou masku věnoval muzeu lékař Jan Kabelík, první profesor české mikrobiologie. V roce 1919 provedl jako odborný lékař divizní nemocnice v Bratislavě pitvu zemřelého Štefánika, kterou prokázal, že tragicky zahynul při letecké nehodě. Letadlo havarovalo 4. května 1919 při návratu Štefánika z Itálie do vlasti. Masku mu Kabelík sejmul spolu s akademickým sochařem Otakarem Španielem, který byl Štefánikovým přítelem, a později ji věnoval do sbírky muzea. “Údajně měl i otisk pravé ruky, ale ta nebyla nalezena,” říká historik Karel Podolský.

Maska je autentická, zachycuje i zranění na obličeji, která slovenský politik po pádu letadla utrpěl. “Toto je opravdu originál masky, kterou profesor Kabelík sňal. Objevují se v literatuře i jiné kopie, které jsou retušované, nejsou původní. Tato je originální, jde na ní vidět i určité poškození obličeje, zlomenina nosu, určitá deformace lebky po nárazu. Zřetelné jsou i posmrtné otoky,” uvedl historik Podolský. Kabelík v článku popisujícím okolnosti pitvy, který má muzeum k dispozici, uvedl, že posmrtnou masku Štefánikovi snímal společně s mistrem Španielem následující den po pitvě. Popsal, že se pokusili před sejmutím masky roztříštěný obličej uvést do původního stavu, ale následky zranění jsou na masce stále patrné.

Jeden ze tří hlavních osvoboditelů a zakladatelů československého státu, československý ministr vojenství a generál francouzského letectva, hvězdář Milan Rastislav Štefánik zahynul po zřícení letadla v 38 letech. Na jeho posmrtnou masku se podle ředitele Holáska jezdí do muzea dívat významné slovenské delegace, na samostatné výstavě však dosud nebyla vstavena. Muzeum tak hodlá učinit letos, kdy chystá v souvislosti se stým výročím založení Československa velkou výstavu ve spolupráci s Národním technickým muzeem. V Olomouci by měla být zahájena výstava prezidentských vagonů, Štefánikova maska bude vystavena na doprovodné výstavě v prostorách muzea.

ČTK, Ilustrační foto: Wikipedia

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum panenek a medvídků

    Muzeum se sbírkou panenek a medvídků od roku 1840.

    Troskovice, Liberecký kraj

    www.muzeumpanenek.cz/...
  • Muzeum hraček

    Muzeum se sbírkou hraček 19. a 20. století.

    Lednice, Jihomoravský kraj

    muzeum-hracek-lednice.cz/...
  • Železniční muzeum a výtopna

    Muzeum se sbírkou parních lokomotiv.

    Jaroměř, Královéhradecký kraj

    www.vytopnajaromer.cz/...
  • Apple Muzeum Praha

    Muzeum s největší sbírkou produktů od Applu přímo v centru Prahy.

    Praha 1 - Staré město, Hlavní město Praha

    www.applemuseum.com/cs/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky