VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

V Domažlicích se po letech otevřelo opravené muzeum Jindřicha Jindřicha

Sberatel.info

1. června, 2016

Po zhruba osmileté přestávce se dnes v Domažlicích otevřelo opravené muzeum uznávaného místního národopisce, nadšeného sběratele a hudebního skladatele Jindřicha Jindřicha (1876 až 1967). Dlouho připravovaná kompletní rekonstrukce muzea, které bylo ve velmi špatném stavebním stavu, trvala tři roky. Muzeum ale bylo uzavřeno už od roku 2007. Expozice patří pod Muzeum Chodska, náklady na opravu 23 milionů korun platil zřizovatel, tedy Plzeňský kraj, řekl ČTK ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl. Kromě expozice věnované Jindřichovi se do opravených prostor nově nastěhovala Galerie bratří Špillarů.

 

Rekonstrukce objektu se připravovala několik let, zpočátku ji zdržovalo vypořádání majetkových vztahů i výběrové řízení. Budovu koupil kraj od Domažlic za zhruba sedm milionů korun. Vlastními silami personál muzea vytvořil za milion korun zcela nové expozice.

Jindřich Jindřich byla výrazná osobnost Domažlic a celé oblasti. “Byl to hudební skladatel, který byl zároveň obrovským milovníkem regionu. Jednak svoji tvorbu nechal inspirovat místní tradiční kulturou a folklorem, zároveň sbíral spoustu národopisných prvků,” popsal Nejdl. Jindřich shromažďoval hudbu, nápěvy a písně, nevyhýbal se ani lechtivějším tématům. “Bohužel jeho národopisná činnost byla poznamenaná tím, že sesbírané věci neprezentoval v autentické podobě, ale upravoval je,” uvedl Nejdl. Jindřich přitom nebyl jen pouhý místní skladatel, spolupracoval i se známými umělci, například s Emou Destinnovou.

Velice cenné je dnes i množství materiálu, který dal Jindřich dohromady. Sbíral nábytek, měšťanské předměty, kroje, keramiku a zejména podmalby na skle. “Díky němu máme jednu z největších sbírek v Evropě, asi 1500 obrázků na skle,” řekl Nejdl. Nová expozice v muzeu se proto podle něj snaží představit Jindřichův široký záběr. I téměř půlstoletí po smrti je Jindřich na Chodsku uznávaný a jeho bohatý hudební archiv a dílo stále vyhledávají hudebníci, etnografové i studenti při studiu.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky