VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Barokní hodiny se v Praze nevydražily, prodej mohl být rekordní

Sberatel.info

27. März, 2017

Unikátní barokní astronomické hodiny z doby Ludvíka XV. se o víkendu v Praze nevydražily. Do aukce šly hodiny, které by podle odborníků mohly zdobit ty nejprestižnější světové muzejní sbírky, s nejvyšší vyvolávací cenou na tuzemském trhu se starožitnostmi. Cena začínala na 55,2 milionu korun včetně aukční přirážky. Dosud se v Česku v aukci vydražily starožitnosti v řádech milionů korun.

Rekord českých aukcí výtvarného umění obecně drží od loňska abstraktní obraz Serie C I. (Protihodnoty) od Františka Kupky, který se na listopadové aukci společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery prodal za 62 milionů korun, v ceně byla započtena i aukční provize.

Hodiny jsou přibližně z roku 1740 a starožitník Pavel Urban uvádí, že byly vyrobeny v hodinářské dílně Juliena a Piera Le Roye v Paříži. Podle vyjádření zahraničních expertů patří mezi nejkvalitnější ukázky jejich umění. V katalogu z výstavy, která před 30 lety představovala dynastii královských hodinářů Le Roy, se uvádí, že Julien Le Roy (1686 až 1759) vytvořil do roku 1739 troje astronomické hodiny. Ty nabízené nyní v Praze by mohly být jedněmi z nich.

Žádné hodiny od Juliena Le Roy v posledních letech trhem neprošly, nejdražší hodiny na světových aukcích se však pohybují kolem sta milionů korun. Světový rekord drží francouzské stolní hodiny značky Breguet z roku 1835, které byly v prosinci 2012 vydraženy v Sothebyʼs v přepočtu za 130 milionů korun.

Urbanovy hodiny pocházejí z pozůstalosti knížete Františka Oldřicha Kinského (1936 až 2009), z vybavení rodinného paláce ve Vídni. Urban předpokládá, že hodiny si objednal nebo dostal darem hrabě Štěpán Vilém Kinský (1679 až 1749), který v Paříži v letech 1729 až 1732 působil jako velvyslanec císaře Karla VI. “Takovéhle hodiny byly velice luxusní a nákladnou záležitostí, takže byly vyráběny jedině na objednávku. Číselník je popsán v němčině, což potvrzuje, že byly určeny pro někoho z německojazyčného prostředí,” řekl Urban.

K nejdráže prodaným hodinám v českých aukcích patří pozdně renesanční hodiny s automatem, které se před šesti lety prodaly za 992.000 korun, a cestovní astronomické renesanční hodiny z konce 16. století prodané loni za 960.000 korun. Obě ceny jsou s aukční přirážkou.

Starožitností se v ČR prodá více v obchodech, v utržených částkách ale dominují trhu aukce. Roční obrat trhu se starožitnostmi odhadují odborníci na 300 milionů korun. Trh s výtvarným uměním je větší, v českých aukcích sběratelé loni utratili rekordních 1,26 miliardy korun.

(čtk)

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Železniční muzeum a výtopna

    Muzeum se sbírkou parních lokomotiv.

    Jaroměř, Královéhradecký kraj

    www.vytopnajaromer.cz/...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Muzeum turistických známek

    Muzeum se sbírkou českých turistických známek.

    Janovice u Rýmařova, Moravskoslezský kraj

    https://www.turisticke-znamky.cz/ic-muze...
  • Zámek Jánský vrch

    Sbírka dýmek

    Javorník, Olomoucký kraj

    https://www.janskyvrch.cz/cs...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Schlagwörter