VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Ani koronavirus nezabránil sběratelům v návštěvě veletrhu Sběratel

Sberatel.info

15. září, 2020

Letošní, 23. ročník veletrhu Sběratel, byl s nadsázkou označován jako první velká sběratelská akce v Evropě po více než půl roce. Málokdo předpokládal, že bude zřejmě na dlouhou dobu také poslední. I když s tím, jak se se každý den od začátku září zvedal počet nakažených covidem-19, rostl také počet vystavovatelů a návštěvníků, kteří se prostě obávali za současné situace přijet, nakonec vše dobře dopadlo.

Sběratelé si svou oblíbenou akci, jež probíhala od 11. do 12. září na výstavišti PVA Expo Praha, ujít nenechali a dorazili opravdu v hojném počtu.

„Všem návštěvníkům a vystavovatelům moc děkujeme za podporu a bezproblémové dodržování všech hygienických opatření, která jsme museli splnit, aby se mohl veletrh vůbec uskutečnit,“ říká Petr Jirásek, výkonný ředitel veletrhu.

Sběratel je už přes dvacet let největším setkáním sběratelů poštovních známek, mincí, bankovek, pohlednic, minerálů a dalšího sběratelství ve střední a východní Evropě. Láká nejen sběratele z celého světa, ale také investory, kteří hledají zajímavé alternativní investice.

Vzhledem k tomu, že na jaře byla většina sběratelských veletrhů v Evropě i v zámoří zrušena, vypadalo to, že Sběratel bude první velkou oborovou akcí po pandemii Covid-19 v Evropě. Česká republika uvolnila v červnu restrikce související s pandemií a byly povoleny hromadné akce ve vnitřních prostorech. Jedinou podmínkou bylo rozdělit halu do sektorů. V každém se pak mohlo v jeden čas pohybovat až 1000 lidí.

Přípravy veletrhu se změnily v závod časem

Situace vypadala růžově, počet přihlášených vystavovatelů z celého světa se vyšplhal vysoko nad 200 a do Prahy se chystali návštěvníci z celé Evropy. Hranice byly otevřené, celorepublikový počet nakažených se pohyboval kolem 10 000 a denní přírůstek byl v desítkách lidí.

V druhé půlce srpna se však začala situace dramaticky měnit. Češi se začali vracet z prázdninových cest do Chorvatska, Itálie a dalších oblíbených destinací. Denní počet infikovaných začal rychle stoupat. Ministerstvo zdravotnictví tedy snížilo počet návštěvníků na sektor v hale na 500 a zavedlo používání roušek na akcích konaných ve vnitřních prostorách.

Ani to ale nepomohlo. Na začátku září už se denní nárůst lidí pozitivních na covid-19 pohyboval ve stovkách a brzy překročil tisícovou hranici. Dramatická situace dominovala (a dominuje) všem domácím médiím. Za kritické místo byla označena Praha, kterou na seznam rizikových oblastí postupně zařadila Velká Británie, Maďarsko a další země. V praxi to znamená, že občané těchto zemí musí po návratu do vlasti buď na test nebo do dvoutýdenní karantény.

Reakce na sebe nedala dlouho čekat – s každým dnem, kdy se v médií objevila nová alarmující čísla, se odhlásila další skupina vystavovatelů. Zahraniční firmy tvoří téměř polovinu všech vystavovatelů na veletrhu a jsou tedy pro jeho organizaci velmi důležité. Už tak dramatickou situaci pak ještě více zkomplikovalo rozhodnutí německé vlády, které dalo Prahu na „black list“ pouhý den před začátkem veletrhu. Řada vystavovatelů ze SRN naštěstí jezdí do České republiky už pár dní před veletrhem, takže většina z nich už na veletrh zůstala.

Půvabná vedoucí pošty OSN Clarissa Fuernsinn nabízela nejen dopisnice vydané speciálně k letošnímu veletrhu, ale měla také elegantní a stylový outfit.

Krok Německa (který následovala Belgie) se však odrazil na návštěvnosti – Němci jezdí do Prahy rádi a tvoří na veletrhu 10 – 15 % návštěvníků. Letos jsme jich navíc čekali ještě víc. Veletrh totiž provázela 2. česko – německá výstava prvního stupně v Praze, vůbec první velká filatelistická akce v Evropě v roce 2020. 

Bez návštěvníků z ciziny je veletrh poloviční

Veletrh Sběratel propaguje každý rok mohutná reklamní kampaň nejen na internetu, ale také na billboardech, plakátech nebo v rádiu. Cílený direct mail se vstupenkami pak jde na několik tisíc adres majitelů a ředitelů firem z celé České republiky. Na veletrh tak každý rok míří na 10 000 návštěvníků. Přesné číslo nejde určit, ženy a mládež do 18 let mají vstup zdarma – podporujeme tak ženy sběratelky a malé sběratele.

Za situace, kdy média prezentovala návštěvu Prahy tak, že s nadsázkou řečeno „kdo do ní přijede tak zemře“, bylo velmi těžké odhadovat, kolik návštěvníků opravdu dorazí. Velkou část, vedle cizinců tvoří mimopražští návštěvníci z celé republiky. Podle zkušeností pořadatelů veletrhů, které se uskutečnily na konci srpna a začátku září před Sběratelem, se jejich celková návštěva propadla tak o polovinu.

Výsledek je lepší, než se čekalo

Celkové výsledky letošního Sběratele jsou nakonec optimističtější, než to před jeho začátkem vypadalo. Propad počtu vystavovatelů se nakonec zastavil kolem čísla 160 a návštěvnost se pohybovala kolem 60 – 70 % obvyklého počtu návštěvníků. V sobotu bylo navíc v Praze extrémně krásné počasí, což samozřejmě organizaci jakékoliv akce ve vnitřních prostorách nepřeje ani za normální situace.

Rozdělení haly do oddělených sektorů – návštěvníci vždy museli vyjít z haly ven, aby se dostaly do vedlejšího sektoru, ani povinné nošení roušek nevzbudilo žádné negativní reakce. Uměle vytvořené široké ulice mezi stánky a stoly pak naopak přispěly k pohodlnějšímu nakupování. Elektronické snímače pohybu, které kontrolovaly počet lidí v jednotlivých sektorech, přinesly zajímavá čísla – mezi sektory migrovalo během dvou dní přes 16 000 lidí! Jistě, většina z nich byly ti samí návštěvníci, přesto se jedná o zajímavé číslo. 

Na Sběrateli se každý rok koná také řada křtů a autogramiád nových poštovních známek, mincí a sběratelských bankovek. I přes napjatou situaci dorazili všichni pozvaní výtvarníci a návštěvníci stáli ohleduplně v řadě s rozestupy a čekali na podpis.

Spolu s tím, jak se opět zhoršuje epidemiologická situace nejen v České republice (aktuálně přes 2 000 nakažených za den), snižuje se také ochota lidí, na hromadní akce chodit.

Sběratel tak byl zřejmě posledním velkým setkáním sběratelů v Evropě na dlouhou dobu.

Přesto věříme, že jeho jarní ročník (26. – 27. 3. 2021) proběhne možná s rouškami, ale jinak bez omezení.

I přes apokalyptické zprávy, které se hrnou každý den z médií, dorazili na veletrh také všichni, které sliboval doprovodný program.

V pátek proběhl před expozicí České pošty křest dopisnice “Trabantem napříč kontinenty” za účasti Dana Přibáně, hlavní tváře všech expedic a výtvarníka Karla Cettla, autora kresby.  Dopisnice měla mít původně premiéru v březnu na jarním veletrhu Sběratel, který byl však v důsledku koronaviru zrušen. Je tak opatřena „vysvětlujícím“ razítkem (kašetem), což z ní dělá zajímavou filatelistickou raritu.

ZLEVA: Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu, Dan Přibáň, Karel Cettl, Martin Holý z odboru známkové tvorby České pošty
„Síň slávy české poštovní známky“ symbolicky otevřel na veletrhu Sběratel Spolek pro umění a sběratelství. Každý rok do ní hodlá uvést společně s oddělením známkové tvorby České pošty, Poštovním muzeem a tiskárnou Hradištko, kde se nově známky tisknou, osobnost, jež se dlouhodobě zasloužila o rozvoj a slávu českých poštovní známek. První laureátem se stal dlouholetý vedoucí oddělení známkové tvorby ČP Břetislav Janík (zcela vpravo).

ZLEVA: Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu, Martin Holý z odboru známkové tvorby České pošty, Jiří Střecha, ředitel Poštovního muzea, akademický malíř Jan Kavan, předseda Komise pro výtvarné řešení poštovních známek ČP, Jaroslav Štefek, ředitel tiskárny Hradištko a oceněný Břetislav Janík.

Na veletrhu Sběratel se uskutečnil také očekávaný křest nové poštovní známky České pošty „Zpěvní ptáci v našem okolí“ spojený s autogramiádou autorů, výtvarníků Libuše a Jaromíra Knotkových.

V sobotu představila Česká pošta na veletrhu Sběratel nové přítiskové známky “Alfons Mucha”. Jedním z prvních zákazníků byl veletrh Sběratel, který s novou známkou vydal speciální kupon k letošnímu ročníku veletrhu. Křest provázela autogramiáda Jana Augusty, autora grafické úpravy celého devítibloku.

ZLEVA: Michaela Petrusová, vedoucí přítiskové služby ČP, výtvarník Jan Augusta, Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu.
“Sběratelé všech zemí, spojte se!”. Parafráze známého hesla je leitmotivem druhé vlastní známky veletrhu Sběratel vydané u České pošty, kterou přišel na veletrh osobně představit její autor, výtvarník Roman Sedlák.

Novou výplatní poštovní známku České pošty s motivem legendárního českého letadla „Aero L-39 Albatros“ uvedl na veletrhu její autor, výtvarník Petr Ptáček společně se viceprezidentkou Aera Vodochody Alicí J. Undus. Stejný motiv neslo i příležitostné poštovní razítko letošního veletrhu.

ZLEVA: výtvarník Petr Ptáček, Alice J. Undus, viceprezidentka Aera Vodochody, Martin Holý z odboru známkové tvorby České pošty a Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu Sběratel.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Železniční muzeum

    Muzeum se sbírkou historických vozidel.

    Zlonice, Středočeský kraj

    zmzlonice.draha.net/
  • Muzeum smaltu

    Muzeum se sbírkou smaltovaného nádobí.

    Netvořice, Středočeský kraj

    www.muzeumsmaltu.cz/
  • Muzeum JK Classics

    Muzeum se sbírkou amerických historických automobilů.

    Lužná u Rakovníka, Středočeský kraj

    jkclassics.cz/
  • Muzeum historických motocyklů v Železné Rudě

    Muzeum s bohatými sbírkami a pobočkou v Bečově nad Teplou

    Železná ruda, Plzeňský kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky