VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Čapkův olej V červnu se prodal za 14,1 mil,nejvíc za Čapkův obraz

Sberatel.info

20. března, 2016

Na aukci v Praze se dnes za 14,1 milionu korun bez aukčních poplatků prodal obraz Josefa Čapka V červnu (Kraj). Jedná se tak o dosud nejdráže prodaný Čapkův obraz v Česku. ČTK to řekl ředitel galerie a aukční síně European Arts Albert Trnka. Velkoformátový olej V červnu pochází z roku 1938 a zobrazuje slunečnou krajinu s oblíbeným autorovým tématem dětského světa.

Čapkova krajina měla vyvolávací cenu devět milionů. Na obraz přihazovalo pět dražitelů, kteří vyhnali cenu ještě o pět milionů výš. “Je to nejdražší Čapkův obraz, nejdražší krajina a překonal i loňský nejdražší obraz vůbec,” řekl Trnka. “Jsem velmi rád, že publikum dokázalo obraz docenit,” doplnil.

Olejomalba o rozměrech 51 na 150 centimetrů má podle odbornice na Čapkovo dílo Pavly Pečínkové v souboru malířské tvorby Josefa Čapka významné postavení, a to nejen pro výjimečný panoramatický formát. “Čapek zde spojil několik klíčových ikonografických prvků, příznačných pro období 30. let,” sdělila.

Obraz ukazuje jednak dětský svět, který podle ní Čapka fascinoval, hravost a svobodu symbolizovanou motýly či postavu muže související zřejmě s Čapkovou filozofickou prózou Kulhavý poutník z roku 1936. “Mimořádně důležitá je pak figura sedící ženy, která předjímá leitmotiv Čapkova posledního cyklu olejů, dodatečně nazvaného Touha (1938-1939). Motiv venkovanky symbolicky oblečené v barvách trikolory, uplatnil Čapek vzápětí jako alegorii ohrožené vlasti a během několika měsíců jej zopakoval v desítkách variací své jedinečné obrazové litanie,” uvedla.

Kromě Čapkova obrazu se dnes prodalo ještě šest děl za více než milion korun. Například obraz Pouť u sv. Antonínka z roku 1917 od Joži Uprky se prodal za 1,3 milionu, více než dvojnásobek vyvolávací ceny. Sběratelé utratili celkem přes 70 milionů. Čeští autoři přilákali zájemce i na sobotní dražbě aukčního domu Dorotheum v Praze. Nejdráže se prodal olej českého malíře 19. století Stephana Leopolda s názvem Krajina před bouří, a to za 960.000 korun, a obraz Zima na vsi od Josefa Lady vynesl 900.000 korun.

Obrazy Josefa Čapka se na aukcích prodávají poměrně často, jejich ceny se ale drží níže než například díla Emila Filly, Josefa Šímy nebo Toyen. K dražším Čapkovým obrazům patří třeba Král Lear, pocházející z majetku hereckého rodu Vydrů, vydražený v květnu 2012 za 6,3 milionu korun, o rok dříve se Žena s deštníkem prodala za 3,1 milionu. V listopadu 2014 pak byl obraz Hra s motivem hrajících si dětí přiklepnut zájemci za 3,2 milionu a v květnu 2013 Čapkovu Krajinu v dešti vydražili za 2,9 milionu.

 Dosud nejdražším dílem Josefa Čapka, prodaným v aukci v České republice, byl jeho obraz Děvče v růžových šatech z roku 1916, který v září 2007 našel majitele za 12 milionů korun bez aukční přirážky. Za o málo vyšší sumu bylo v červnu 2011 vydraženo i oboustranné plátno Námořník a Fantomas z let 1917 až 1920, ovšem v Londýně, vítězná nabídka činila 470.000 liber (tehdy téměř 13 milionů korun). V únoru 2013 se také v Londýně vydražil dvojobraz Kubistická krajina a Rozjímání za 265.250 liber (7,8 milionu korun).

 

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Mineralogické muzeum

    Muzeum se sbírkou přírodnin.

    Praha, Hlavní město Praha

    https://web.natur.cuni.cz/ugmnz/muzeum/...
  • Muzeum JK Classics

    Muzeum se sbírkou amerických historických automobilů.

    Lužná u Rakovníka, Středočeský kraj

    jkclassics.cz/
  • Muzeum modelů autíček v Brně

    Unikátní výstava největší veřejně přístupné sbírky modelů aut 1:18 v Evropě!

    Brno, Jihomoravský kraj

    https://www.minigaragebrno.cz/...
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Vystavuje mimo jiné poklad zlatých mincí, které vykopal jejich nálezce na šibeničním vrchu v Uničově na Olomoucku v roce 1911.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky