VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Výročí Karla IV. připomene speciální série turistických známek

Sberatel.info

16. března, 2016

Výročí 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. letos připomene i speciální série turistických známek. Dřevěná kolečka s vyobrazením panovníka budou moci sběratelé získat na místech spjatých s jeho životem, jako jsou hrady Karlštejn či Loket nebo lázně Karlovy Vary. ČTK to řekl jednatel společnosti Turistické známky z Rýmařova na Bruntálsku Ladislav Šín.

“Karel IV. stál u zrodu mnoha významných hradů. Staveb, které uskutečnil je celá řada,” řekl. Známky se však nebudou týkat jen významných míst s touto osobností souvisejících, ale také událostí.

Celá speciální série bude čítat okolo 30 známek, přesný počet ještě není znám. Známky budou číslované a sběratelé, kteří jich nasbírají deset v řadě, získají prémiovou známku. Mezi prvními místy, kde budou známky k dostání, budou město Praha nebo hrady Krakovec, Veveří, Bezděz, Křivoklát, Točník a Žebrák. “Tato neopakovatelná edice bude k dispozici pouze v roce 2016, jindy už k mání nebude,” řekl Šín.

Známky budou na jednotlivých místech k dostání zpravidla od začátku turistické sezony, stejně jako běžné turistické známky by měly stát 30 korun. Kromě známek letos firma ke královu výročí vyrobí také speciální edici turistických nálepek. Ty budou k dostání mimo jiné na hradech Krakovci, Lokti a Bezdězu. Na přípravě sběratelských předmětů firma spolupracuje s památkáři. Podrobnější informace najdou zájemci na internetových stránkách www.turisticke-znamky.cz.

Do oslav 700. výročí narození Karla IV. se zapojí mnohé české kulturní, akademické i vědecké instituce. Mezi nejvýznamnějšími projekty bude mezinárodní výstava, kterou připravuje Národní galerie v Praze. Národní technické muzeum chystá výstavu Vita Caroli, týkající se stavitelství gotické doby. V Domě U Zlatého prstenu se otevře stálá expozice Karel IV, Praha a Lucemburkové.

Výročí budou připomínat i památky spjaté s dobou Karla IV. Pražský hrad výjimečně vystaví české korunovační klenoty. Pražské arcibiskupství bude sloužit slavnostní bohoslužby v karlovských chrámech. UNESCO zařadilo výročí narození Karla IV. na seznam významných světových výročí let 2016 a 2017.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky