VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Česká pošta vydává známku k výročí Marie Terezie, ČNB přichystala pamětní minci

Sberatel.info

2. května, 2017

Poštovní známku věnovanou Marii Terezii vydává Česká pošta. Její autory, výtvarníka Jindřicha Ulricha a rytce Miloše Ondráčka, můžete ve středu 3. 5. od 15:00 hod. zastihnout na autogramiádě na Hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze. Vedle „Osobnosti: Marie Terezie“ budou představeny ještě poštovní známky věnovaná Věře Čáslavské a zámku Frýdlant. Habsburskou císařovnu připomíná také Česká národní banka a to mincí v nominální hodnotě 200 korun.

Do oběhu se dostane 5600 mincí v běžném a 11.300 mincí ve špičkovém provedení, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Autorem mince je Vojtěch Dostál. Minci razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

terezie minceterezie mince 2

Na lícní straně mince je dvouhlavý orel s trupem překrytým svislou obdélnou deskou s názvy reforem Marie Terezie: “Školství”, “Daně”, “Měna”, “Robotní patent”, “Státní správa” a “Míry a váhy”. Na heraldicky levém křídle orla je český lev. Značka České mincovny, která mince vyrobila, je umístěna mezi heraldicky pravou spodní perutí a nápisovou deskou.

Na rubu mince je portrét Marie Terezie, který po obvodu mince doplňuje její jméno. Vpravo od portrétu je rok jejího narození “1717” a vlevo od něj rok “2017”. Nad ním jsou umístěny iniciály autora mince Vojtěcha Dostála v podobě obráceného písmena “D”.

Marie Terezie, autorka moderního centralizovaného státu z habsburské monarchie, se narodila 13. května 1717 jako nejstarší dcera Karla IV. a Alžběty Kristýny Brunšvické. Na habsburský trůn nastoupila v roce 1740 a panovala na něm až do své smrti v roce 1780.

terezie

Za její vlády vznikly významné reformy ve školství, soudnictví a finančnictví. Zasloužila se také o rozvoj průmyslové výroby a prosadila evidenci obyvatel, budov, pozemků. Také umožnila efektivnější vybírání daní. Během její vlády se budovaly nové cesty a byla zavedena jednotná soustava měr a vah a jednotná měna. Za její vlády se také na českém území poprvé zavedly papírové peníze.

“Marie Terezie, jakožto jediná panovnice na českém trůně, patří k ženám, které se významně zapsaly do českých dějin. Její rozhodnutí a reformy na nás mají vliv dodnes. Vzpomínky v podobě pamětní stříbrné mince jí bezesporu patří,” uvedl člen bankovní rady Vojtěch Benda.

 

Nominální hodnota mince 200 korun není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH.

Více na:

http://expo-net.blogspot.cz/

http://www.cnb.cz/cs/platidla/numismatika/stribrne_mince/2017/psm_marie_terezie.html

JJ, čtk, foto: expo-net.blogspot.cz, ČNB

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum smaltu

    Muzeum se sbírkou smaltovaného nádobí.

    Netvořice, Středočeský kraj

    www.muzeumsmaltu.cz/
  • Muzeum železnice

    Muzeum se sbírkou železnic.

    Radim u Luže, Pardubický kraj

    soukrome-muzeum-drahy.webnode.cz/...
  • Mineralogické muzeum

    Muzeum se sbírkou přírodnin.

    Praha, Hlavní město Praha

    https://web.natur.cuni.cz/ugmnz/muzeum/...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky