VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Na jarním Sběrateli budou mít premiéru vlastní poštovní známky veletrhu Sběratel. Jedny z posledních, které tiskla Poštovní tiskárna cenin

Sberatel.info

3. března, 2020

První vlastní známky veletrhu Sběratel budou poprvé v prodeji na jarním veletrhu Sběratel ve dnech 27. a 28. března v pražském hotelu Olympik. Jedná se o dva motivy – vedle loga veletrhu to je obrázek dívky hledící na Petřínskou rozhlednu v Praze pojatý ve stylu art deco. Poštovní známce dominuje vzkaz „Staň se sběratelem i ty!“. Autorem grafiky je výtvarník Roman Sedlák, který mimo jiné vytvořil oceňování poštovní známky k expu Světové výstavy poštovních známek Praga 2018.

Známkový sešitek, který nese celkem osm známek veletrhu Sběratel, byl po vytištění rozdělen a na jarním Sběrateli bude v prodeji jeho levá polovina. Druhá půlka s motivem a logem podzimního veletrhu Sběratel bude v prodeji na jeho 23. ročníku od 11. do 12. září na výstavišti PVA Expo Praha.

aršík

Známky jsou opatřeny písmenem „A“, což dnes odpovídá nominální hodnotě 26 Kč a jsou určeny pro vnitrostátní poštovní styk. Na veletrhu budou v prodeji také pohlednice se stejným motivem a v expozici České pošty bude k dispozici příležitostné razítko, které na podobu vlastních známek rovněž odkazuje. Sběratelé si tak budou moci vytvořit přímo na místě zajímavé cartes maximum.

Poštovní známky byly vytištěny v nákladu 1 250 kusů a jedná se jedny z posledních poštovních známek vytištěných v Poštovní tiskárně cenin, která s tiskem známek končí. Jejich sběratelská hodnota je tak ještě zajímavější. Navíc právě sešitek veletrhu Sběratel načal číslem 101 novou stovku v řadě vlastních známek emitovaných Českou poštou u Poštovní tiskárnou cenin, která tak už ale zůstane nedokončen. Cena celku čtyř známek bude na veletrhu v prodeji za 250 Kč.

razítko

 

 

 

 

 

 

 

Roman Sedlák nesbírá poštovní známky, ale „primky“, které si poté s vášní sám opravuje

Výtvarník Roman Sedlák má vedle sběratelství blízký vztah k rychlým vozům a krásným ženám. Všechny tyto vášně se promítají i do jeho tvorby, kterou se můžete aktuálně pokochat třeba v Poštovní minigalerii, jež je součástí pošty „130 03 Praha 33“ na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Jaký je váš vztah k době, kdy nejen Praze vládl styl art deco?

Meziválečné období je mi blízké svou překypující energií a přístupem k životu. Dynamika rozvoje kultury, architektury, ekonomiky, techniky, ale i politiky, byla zcela bezprecedentní. Tento optimismus a vizionářství se projevilo i ve všech složkách kultury – nové architektuře, optimistické hudbě – jazzu, ale i výtvarném umění, které bořilo veškeré předsudky. Bylo to také období emancipace žen, což je mi téma též velmi blízké. Není náhoda, že nejcennější ženské obrazy jsou právě z tohoto období.

Roman Sedlák

Vaší velkou vášní jsou ale automobily, především ty 70. a 80 let. Jak se tato vášeň promítá do vaší tvorby?

Technika jako celek mě fascinuje od dětství. Byly doby, kdy jsem byl schopný si zapamatovat snad všechny značky vyráběných automobilů. Automobily z meziválečného období, ale i po něm v sobě snoubí to nejlepší z lidského ducha – touze po kráse, po technické dokonalosti, po dobrodružství.  Tento duch se snažím zachytit i v mé tvorbě.

Vytvořil jste poštovní známky pro veletrh Sběratel. Co vy sám sbíráte? 

Mou velkou vášní jsou hodinky. Sbírám a sám opravuji československé Prim, které za posledních 5 let se opět vryly do národního povědomí. Kromě Primek jsem začal sbírat i “vintage” modely známějších značek jako Omega, což je lehce ekonomicky likvidační, ale výhoda je, že nikdy neztratí na ceně. Je to segment, do kterého se vyplatí investovat. Retro Prim Diplomat znásobily od roku 2000 svou cenu až 40ti násobně. Mimo to sbírám grafiky přátel umělců.

Kde bude možné vaše díla v blízké době vidět?

Nejbližší výstava mých děl je “Va bene” v poštovní minigalerii na Náměstí Jiřího z Poděbrad, která potvrá do začátku dubna. Pokud vše půjde, jak má, tak mne diváci uvidí i na výstavě krásných vozů – “Legendy 2020”, v květnu.

JJ, foto: veletrh Sběratel

 

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum Jawa v Rabakově na Mladoboleslavsku

    Soukromé muzeum motocyklů Jawa a všeho kolem nich.

    Rabakov, Středočeský kraj

    www.jawa-muzeum.cz/
  • Muzeum tajných spolků

    "Muzeum schraňuje artefakty týkající se tajných spolků, zejména svobodných zednářů, ale i některých dalších. Je to zhruba 700 exponátů, které sesbíral majitel muzea v nejrůznějších zemích Evropy, Spojených států a Latinské Ameriky. Návštěvník uvidí základní dokumenty, certifikáty, diplomy, uniformy nebo obřadní oděvy zednářských spolků i literaturu týkající se ezoterických nauk," vysvětluje průvodce Petr Berka. Podobných muzeí je v celém světě pouze sedm. V rámci výkladu se návštěvník může dozvědět také to, jak do tajných spolků vstoupit. Vstupné do muzea je 150 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Muzeum krajky

    Muzeum se paličkovaných krajek a paliček.

    Prachatice, Jihočeský kraj

    krajkaprachatice.cz/
  • Poštovní muzeum

    Muzeum se sbírkou poštovních kočárů a saní.

    Vyšší Brod, Jihočeský kraj

    https://www.postovnimuzeum.cz/cs/expozic...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky