VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Chebské Retromuseum vrací návštěvníky do designu dob socialismu

Sberatel.info

20. března, 2016

Československý design z období 60. až 80. let minulého století nabízí dnes otevřené Retromuseum v Chebu. Špičkové designové kousky, ale i kýčovité, byť řemeslně kvalitně zpracované domácí výrobky dokumentují vývoj životního stylu v tehdy značně uzavřeném světě socialistické výroby. Retromuseum je pobočkou sousední Galerie výtvarného umění Cheb.

 

Expozice je částečně interaktivní a lidé si mohou na vlastní kůži vyzkoušet například zařízení klasického československého obýváku. Třicátníci a starší se při pohledu na exponáty často neubrání zvolání: “Jé, to jsme měli doma také! Na to si pamatuji!” Vzhledem k omezené nabídce tehdejšího socialistického trhu se totiž řada výrobků nacházela téměř v každé domácnosti.

Ve stálé expozici je prezentován špičkový design prostřednictvím exponátů zapůjčených ze sbírek mnoha českých muzeí, zejména pak Národního technického muzea v Praze a Uměleckoprůmyslového musea, která jsou hlavními partnery projektu. Jedná se o jedinou soubornou expozici poválečného designu v Česku.

“Exponáty ilustrují tři paralelní roviny tehdejší produkce. Jednak šlo o tvorbu originálů či prototypů, které se většinou kvůli nepružnosti systému nedostaly do výroby a na trh vůbec nebo jen v malé míře na trh exportní. Dále zde byla běžná, sériová produkce, která za světovým vývojem často výrazně zaostávala, nebyla-li vybrána také pro vývoz na zahraniční trhy. Konečně třetí vrstva – kutilská produkce či takzvané domácí umění – vzešla z permanentního nedostatku kýženého zboží, touhy po moderním a krásném prostředí, rukodělné tradice i dostatku volného času,” popsala rozsah expozice šéfkurátorka Daniela Kramerová.

Hlavní stálou expozici doplňují dvě menší výstavy. Jedna je věnovaná botaskám, botám vyráběným v někdejším podniku Botana Skuteč. Vedle dobové produkce 60. až 80. let představuje výstava Když boty, tak botasky! také oživení této značky mladými designéry. Druhá menší výstava je věnována chebskému designérovi Josefu Cupákovi, autoru legendární skládačky Eska 622.

 “Pro galerii Retromuseum znamená rozšíření programové náplně, a tím posun mezi největší muzea umění v České republice. Už předtím se jako jedna z pouhých pěti galerií mimo Prahu mohla chlubit tím, že vedle moderního umění prezentuje i to staré – sbírku chebské gotiky. Z těchto pěti pouze Moravská galerie v Brně a Muzeum umění v Olomouci mají ve svém programu design a užité umění,” doplnil ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum krajky a prodejní galerie

    Muzeum se sbírkou krajek.

    Vamberk, Královéhradecký kraj

    www.vkrajka.cz/cz/muzeum-krajk...
  • Muzeum kuriozit a fotografií

    Majitelé muzea shromáždili tisíce předmětů z cest po světě bez ohledu na hodnotu a uměleckou kvalitu.

    Lezník u Poličky, Pardubický kraj

  • Muzeum českého ráje v Turnově

    Muzeum, které mimo jiné vlastní jednu z největších sbírek drahých kamenů v České republice.

    Turnov, Liberecký kraj

    www.muzeum-turnov.cz/...
  • Muzeum tajných spolků

    "Muzeum schraňuje artefakty týkající se tajných spolků, zejména svobodných zednářů, ale i některých dalších. Je to zhruba 700 exponátů, které sesbíral majitel muzea v nejrůznějších zemích Evropy, Spojených států a Latinské Ameriky. Návštěvník uvidí základní dokumenty, certifikáty, diplomy, uniformy nebo obřadní oděvy zednářských spolků i literaturu týkající se ezoterických nauk," vysvětluje průvodce Petr Berka. Podobných muzeí je v celém světě pouze sedm. V rámci výkladu se návštěvník může dozvědět také to, jak do tajných spolků vstoupit. Vstupné do muzea je 150 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky