VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Nejvzácnější československá známka byla vydražena za 7,8 milionu korun

Sberatel.info

9. března, 2018

Nejvzácnější československá známka se v aukční síni Burda Auction v Obecním domě prodala za 7,8 milionu korun (bez aukční přirážky). Její odhadní cena přitom byla pět až sedm milionů. Původně rakousko-uherská světlezelená známka na žilkovaném papíře s obráceným přetiskem Pošta československá 1919 měla hodnotu čtyři koruny. Známka byla součástí sbírky filatelisty Ludvíka Pytlíčka, který ji koncem 90. let získal za 2,6 milionu korun.

“Známka měla patřit Masarykovi, to jsou takové teorie. Byla vyhlášená nejvzácnější československou poštovní známkou,” popsal loni ČTK Pytlíček.

Pětasedmdesátiletý sběratel ze Semil vlastní největší sbírku československých známek z let 1918-1939. Svou sbírku postupně rozprodává, protože jeho děti filatelistický koníček nezdědily. Loni prodal část sbírky za deset milionů korun. Bylo mezi nimi i devět spojených známek s chybným nápisem Magyar Posta z roku 1919, která se prodala za dva miliony korun.

Celou sbírku s pěti tisíci listy postupně draží aukční síň Burda Auction. V katalogu jarní aukce uvádí, že tím rozprodej Pytlíčkovy sbírky vyvrcholí. V prostorách Obecního domu v Praze bude v neděli 11. března nabídnuta závěrečná část jeho Zlaté sbírky. Legendární známka s investičním potenciálem bude ve veřejné aukci nabídnuta po 90 letech.

Majitel aukčního domu Richard Burda se známkou, která půjde v neděli do dražby.

Majitel aukčního domu Richard Burda se známkou, která půjde v neděli do dražby.

Dražený exemplář je podle aukční síně bezvadný, znám je pouze jediný kus. Prvním majitelem se stal Jaroslav Šula, v roce 1928 byla známka prodána v Brně na aukci za 32.000 Kč. Dalšími doloženými majiteli byli vídeňský obchodník Kraus nebo jeden z největších pražských sběratelů Kratina. Po roce 1945 byla známka uložena v Poštovním muzeu a vystavena na výstavách Praga 1968, 1978 a 1988. Po roce 1989 byla v restituci vrácena původnímu majiteli a poté ji zakoupil sběratel Pytlíček.

Zlatá sbírka dražená v březnové aukci obsahuje i další exkluzivity. Patří mezi ně například jeden z nejvzácnějších bloků československých známek s označením Nitra 1 Kč červená. Meziarší s šesti známkami má odhadní cenu 1,5 až 1,8 milionu korun. Přes milion korun se přehoupla také odhadní cena 50librové známky Keňa a Uganda.

Ludvík pytlíček je určitě nejznámějším, ale také nejkontroverznějším českým sběratelem poštovních známek a to zejména kvůli podezření z obchodování s padělky. Naposledy se na podzim loňského roku řešil původ známky „čtyřkorunová na žilkovaném papíře“, kterou chtěl nabídnout k prodeji ze své sbírky a jež byla odcizena před 27 lety na filatelistické výstavě v Tokiu. Na kausu tehdy upozornila Česká televize.

burda 3

Svaz českých filatelistů připravuje na letošní srpen světovou výstavu poštovních známek Praga 2018 ke 100. výročí vzniku Československa a vydání první československé známky. Jako rarita budou vystaveny i dvě nejcennější známky světa Modrý a Červený Mauritius a dopis se dvěma Červenými Mauritii. Soubor patří dosud anonymnímu českému sběrateli, který by podle dřívějších informací Hospodářských novin měl na výstavě Praga 2018 odhalit svoji identitu. Dopis s Červenými Mauritii pořídil předloni za 65 milionů korun, cena za Modrého a Červeného Mauritia nebyla zveřejněna, v médiích se ale spekulovalo o částce kolem 100 milionů korun.

ČTK, JJ, foto: Burda Auction

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum cukříků

    Muzeum se sbírkou sáčkových cukrů. tel.: 244 472 947

    Praha - Kamýk, Hlavní město Praha

  • Muzeum historických motocyklů v Železné Rudě

    Muzeum s bohatými sbírkami a pobočkou v Bečově nad Teplou

    Železná ruda, Plzeňský kraj

  • České muzeum hudby

    Muzeum se sbírkou mechanických hudebních nástrojů.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.nm.cz/Ceske-muzeum-hudby/...
  • Muzeum řemesel

    Muzeum se sbírkou seker.

    Konice, Olomoucký kraj

    www.muzeumkonice.cz/sbirka-seker...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky