VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Před 130 lety ukončila činnost historická pražská mincovna

Sberatel.info

16. března, 2016

Ražba vlastních mincí byla jednou z výsad a známek moci panovníka a nejinak tomu bylo i v Českém království. Od 10. do 13. století bylo na území dnešní ČR několik mincoven, k nejdůležitějším patřila ta pražská. Letos 3. ledna uplyne 160 let od ukončení ražby v historické pražské mincovně.

Ražba mincí v Praze je doložena již v druhé polovině 10. století a zdejší tradice je tedy delší, než ve slavných mincovnách v sousedních zemích – ve Vídni (1194) či slovenské Kremnici (1328). Na rozdíl od těchto mincoven se však Praha nemůže pochlubit nepřetržitou tradicí ražby mincí.

Jelikož v 11. století zmizelo z českých denárů označení mincoven, nelze ražbu v Praze doložit. To lze až počátkem 13. století, kdy začala ražba pražských grošů. Později byla výroba mincí přesunuta do Kutné Hory, na významu pražská mincovna získala v lednu 1325, kdy zde byla zahájena ražba prvních českých zlatých mincí zvaných floreny (vzorem byly zlaté mince ražené ve Florencii). Jako nejvyšší mincovní jednotku je nechal vyrazit český král Jan Lucemburský. České země tak zřejmě jako první ve střední Evropě začaly razit zlatou minci, vzhledem k nedostatku zlata v zemi však v poměrně malém množství. Ražba zlatých mincí zvaných dukáty v Praze pak s různými přestávkami pokračovala za vlády Karla IV., Václava IV. a Jagellonců.

Ražba mincí v Praze byla obnovena díky zrušení mincovny v Kutné Hoře v roce 1726. Mincovna produkovala velké množství mincí, byť pouze v některých hodnotách. Další konec mincovny, která od roku 1755 sídlila v paláci v Celetné ulici, přinesly reformy Josefa II., koncem 18. století však byla znovu obnovena. Definitivně byl její provoz uzavřen 3. ledna 1856.

Během první republiky vznikaly čs. mince ve slovenské Kremnici, po vzniku samostatné ČR v České mincovně v Jablonci nad Nisou. V současnosti na tradici ražby mincí v Praze navazuje společnost Pražská mincovna a.s., která od roku 2011 vyrábí na zakázku ražené mince, medaile a plakety. Najdete ji každý rok také na veletrhu Sběratel v Praze.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum krajky a prodejní galerie

    Muzeum se sbírkou krajek.

    Vamberk, Královéhradecký kraj

    www.vkrajka.cz/cz/muzeum-krajk...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Muzeum lázeňských pohárků

    "V současné době vystavujeme zhruba 1850 kusů pohárků, které byly vyrobeny mezi lety 1780 a 1960 s tím, že naprostá většina té sbírky pochází z let 1800 až 1945. Vystavujeme je v šesti místnostech celkem na 480 čtverečných metrech," popisuje expozici lázeňských pohárků průvodce Lukáš Lojín. Pohárky jsou převážně porcelánové, ale muzeum ukazuje také pohárky ze skla, cínu, plastu, ze stříbra nebo z kameniny. Návštěva muzea stojí 75 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Muzeum cyklistiky

    Muzeum se sbírkou jízdních kol a velocipedů.

    Nové Hrady, Jihočeský kraj

    www.nove-hrady.cz/cs/m-8-muzeum-cyklisti...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky