VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Pelhřimovské muzeum bible získalo 200 let starou tóru

Sberatel.info

6. října, 2018

Malé muzeum Bible v obci Starý Pelhřimov, která je součástí Pelhřimova, získalo unikátní 29 metrů dlouhý 200 let starý svitek tóry vytvořený z desítek zvířecích kůží. Muzeu ji věnovala americká nadace God’s Ancient Library, která v Izraeli nakupuje staré svitky a předává je školám a muzeím po celém světě. Pro pelhřimovské muzeum, které vystavuje asi 600 výtisků bible, je to první skutečná tóra.

,I v rámci České republiky je to mimořádně vzácná věc,“ vysvětluje ředitel muzea Vladislav Donát. Darovaný svitek je psaný na pergamenu z 57 kusů hovězích kůží. Byl napsaný na začátku 19. století ve východní Evropě, možná v Sudetech, říká Donát. Patřil zřejmě chudší židovské komunitě, protože byl vícekrát opravován. U bohatších komunit bylo běžné nahrazovat původní svitek novým. Dnes by pořízení takového svitku stálo asi dva miliony korun,“ dodává Donát.

Vyřazené svitky se rituálně zazdívaly v synagoze. Do Izraele se většina z nich dostala společně s lidmi, kteří z Evropy prchali před nacismem. Nadace, kterou založili Ken (na snímku) a Barbara Larsonovi, je v Izraeli nakupuje již několik let a předává je teologickým školám a muzeím. Už jich rozdala 61, v Evropě nadace obdarovala vedle pelhřimovského muzea už jen berlínskou náboženskou komunitu a moskevskou teologickou školu.

15 Ken Larson-dárce-mecenáš DSCN5811

Tóra, neboli knihy Mojžíšovy, je první částí Starého zákona. Podle Donáta jich byla velká část během nacismu zničena a většinu těch, které se podařilo zachránit, prodalo Československo v 60. letech do Londýna. “Dnes jich je v Praze asi přes 100, pak je ještě pár míst, kde svitek mají, třeba v Olomouci,” říká Donát. Získaná tóra podle něho bude k vidění v muzeu i na výstavách. První bude asi za měsíc v Humpolci.

Malé muzeum Bible ve Starém Pelhřimově vzniklo v roce 2016 jako unikátní soukromá sbírka. Od dubna do října do něj mohou návštěvníci denně, přes zimní sezonu po telefonické domluvě. Expozice vytvořená při občanském sdružení Biblický teologický seminář má nyní 595 biblických textů psaných 92 jazyky. Nejstarší v muzeu jsou Spisy svatého Augustina z roku 1506. Výtisk Bible Melantrichovy pochází z roku 1549 a Bible kralické z roku 1587. Vedle literárních památek najdou návštěvníci v muzeu i soudobé výtisky, včetně zajímavostí, jako je bible v Brailleově písmu pro nevidomé.

Návštěvníci si v muzeu také mohou vyzkoušet, jakými způsoby bible v průběhu staletí vznikala. Mohou se zapojit do jejího ručního přepisu a zkusit psát původními biblickými jazyky, hebrejštinou a řečtinou. Další možností je přepisování husím brkem a inkoustem a tisk na replice středověkého tiskařského lisu.

Více zde – http://malemuzeumbible.cz/navstivte-nas/

ČTK, foto: archiv muzea

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum smaltu

    Muzeum se sbírkou smaltovaného nádobí.

    Netvořice, Středočeský kraj

    www.muzeumsmaltu.cz/
  • Muzeum hygieny

    Muzeum se sbírkou historických nočníků.

    Praha, Hlavní město Praha

    muzeumnocniku.cz/cs/uvod...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Muzeum kávomlýnků

    Muzeum se sbírkou ručních kávomlýnků. tel.: 475 103 278

    Chabařovice, Ústecký kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky