VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Rekordman má ve sbírce přes 2800 pohlednic od Josefa Lady

Sberatel.info

23. února, 2018

Sběratel Alois Urbánek má přes 2800 pohlednic s obrázky Josefa Lady. Je to jejich největší sbírka. Vlastní rarity jako je série pohlednic vydaných v Japonsku, nebo nejstarší Ladovu vydanou pohlednici z roku 1910. Oficiálně první pohlednice Josefa Lady vyšla až v roce 1917. "Jenže v roce 1910 Lada ilustroval knihu Karla Viky Fatalis a pohlednice pravděpodobně vznikly tak, že si je udělali tiskaři z obrázků z knihy. „Ta z mé sbírky byla poslaná v roce 1913, je tak oficiálně nejstarší a mám ji jediný. Druhou vlastní ještě Ladův vnuk, avšak ta neprošla poštou," říká Urbánek, který žije v Pasohlávkách a je také členem českého fanklubu Beatles.

Muž zapsaný v České knize rekordů, kterou vydává pelhřimovská agentura Dobrý den, říká, že sběratelská vášeň u něj trvá zhruba deset let od chvíle, kdy si jeho dcera nechala domů zavést internet.

“Do té doby jsem měl zhruba 250 až 300 pohlednic. Ale od té doby sleduju bazary a portál Aukro a čekám, kdy se něco objeví. Notebook mám puštěný a třikrát za den se podívám, jestli tam něco není,” řekl Urbánek. Musí být rychlejší než ostatní sběratelé, protože mají domluvu, že když se do aukce jeden z nich přihlásí, ostatní nepřihazují. “Sběratelů je hodně, ale nás, co se tomu věnujeme podrobně, je do deseti,” řekl Urbánek.

Jelikož se pohlednice vydávají dodnes, má od některých námětů sběratel i více kusů. “Námětů je zhruba 420 a mám je asi všechny,” uvedl Urbánek. Také má zhruba 200 pohlednic s obrázky Ladovy dcery Aleny. Ze všech vydaných mu chybí jen jednotlivé kusy. “A možná 80 mi jich chybí ze Slovenska, protože v 80. letech je Slováci chtěli bez českých nápisů. Ale nedělám si na ně velký nárok, už je to cizina,” řekl Urbánek. Ve sbírce má naopak vzácné pohledy, které vyšly pro českou menšinu ve Francii či v Rakousku. Má také pohled odeslaný samotným Ladou či Ladovi adresovaný. “Mám raději ty, které prošly poštou a je pro mě cennější, když je na něm pěkná známka a razítko,” vysvětlil Urbánek.

K Ladovým pohledům se dostal jako dítě a dodnes je na Vánoce a Velikonoce posílá. “Když jsem se oženil, začal jsem je posílat i rozvětvené rodině manželky. A aby mi nějaké zbyly, tak jsem jich kupoval víc a nějaké jsem si schovával. Ladovy obrázky jsem měl rád už jako dítě, protože ilustroval dětské knížky,” řekl Urbánek.

Nyní už má také kontakty na dva vydavatele pohlednic, kteří mu s předstihem posílají náhledy, jaké obrázky se chystají vydávat. “Vím, na co se mám v obchodě zaměřit,” poznamenal Urbánek, který sám pohledy s Ladovými motivy vydává a kolegům sběratelům posílá.

ČTK, jj, ilustrační foto: www.ceske-tradice.cz

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Vystavuje mimo jiné poklad zlatých mincí, které vykopal jejich nálezce na šibeničním vrchu v Uničově na Olomoucku v roce 1911.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
  • Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

    Muzeum s rozmanitou víceoborovou působností. Jeho zájem se kromě jiného orientuje i na prostředí raně průmyslového období regionu, především na fenomenální karosářskou dílnu Josefa Sodomky. Důsledkem tohoto zájmu je nedávné zrestaurování unikátního vozu Aero 50 Dynamik a jeho zařazení do sbírek muzea.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

    https://www.muzeum-myto.cz/cs...
  • Muzeum cukříků

    Muzeum se sbírkou sáčkových cukrů. tel.: 244 472 947

    Praha - Kamýk, Hlavní město Praha

  • Muzeum sportovních vozů

    Muzeum se sbírkou závodních a sportovních automobilů.

    Lány, Středočeský kraj

    www.auto-muzeum.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky