VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Postavička vyrobená u Baťů se vrátila do Zlína po 80 letech

Sberatel.info

29. července, 2016

Gumová postavička skauta vyrobená v baťovských závodech se po 80 letech vrátila do Zlína. Nalezena byla v Anglii. Zlínskému Muzeu jihovýchodní Moravy ji zapůjčil sběratel Michal Widenský z Pardubic, který sbírá a opravuje gumové hračky vyrobené ve firmě Baťa více než 15 let a ve zlínské muzejní expozici vystavuje část své sbírky. ČTK to sdělila Michaela Mitáčková, mluvčí Baťova institutu, ve kterém muzeum sídlí. Figurka vyrobená v letech 1936 až 1937 je nyní vystavena ve stálé expozici Princip Baťa.

Figurka musela být zrekonstruována. “Stav figurky byl velmi špatný, neboť již docházelo k rozpadu pryže v oblasti obličeje. Nakonec došlo i na vymodelování nového nosu a vyztužení celého vnitřního prostoru, aby se udržel požadovaný tvar pro dlouhodobou expozici,” uvedl Widenský, který se společně s modelářem a sběratelem Luborem Šušlíkem postaral o opravu. Osmaosmdesátiletý Šušlík, který je stále aktivním skautem, opatřil figurku označením prvního zlínského oddílu.

Kromě zrestaurované figurky skauta přibyly v muzejní expozici i další opravené historické hračky a figury z produkce firmy Baťa. “Lidé tak mohou nově obdivovat nafukovacího pejska, figurky vojáků zakomponovaných do historické události. Nově do vitríny Michal Widenský umístil i postavu ženy v kroji České obce sokolské,” uvedla mluvčí.

Widenský sbírá a opravuje gumové hračky od firmy Baťa více než 15 let. “Část své sbírky vystavuje ve zlínské stálé expozici od roku 2013, kdy se v květnu slavnostně otevřel Baťův institut. Jeho sbírka gumových výrobků pro děti od této firmy je dnes pravděpodobně jednou z největších na světě,” uvedla Mitáčková.

“Paradoxně se téměř žádné hračky nezachovaly tady ve Zlíně a blízkém okolí. Řadu exponátů jsem získal napříč celým světem. Hračky zřejmě dříve putovaly převážně jako dary. Některé z nich jsem objevil i v Indii a hodně vzdálených zemích,” uvedl Widenský.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Moravské zemské muzeum

    Muzeum s numismatickou sbírkou.

    Brno, Jihomoravský kraj

    www.mzm.cz/numismaticke-oddeleni/...
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Vystavuje mimo jiné poklad zlatých mincí, které vykopal jejich nálezce na šibeničním vrchu v Uničově na Olomoucku v roce 1911.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
  • Martina Krupičková – obrazy

    Kouzelné obrazy malířky, kterou fascinuje světlo a perspektiva a má překvapivě vedle tematiky měst a přírody ráda také dopravní prostředky na romantickém hradě v Ledči nad Sázavou. Skvělý tip na výlet pro celou rodinu i sběratele umění! šanci máte od 3. do 30. července.

    Ledeč nad Sázavou , Vysočina

    www.martinakrupickova.com...
  • Filmové muzeum Milana Wolfa

    Muzeum se sbírkou vzácných kinematografických exemplářů. e-mail: [email protected]

    Praha, Hlavní město Praha

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky