VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Suvenýrové eurobankovky zoo v Liberci se prodaly za 4,5 hodiny. Další emise se chystá na veletrhu Sběratel

Sberatel.info

4. června, 2019

Unikátní suvenýrové eurobankovky s motivem liberecké zoo se prodaly všechny ještě v den svého vydání. Zoo dala k dispozici 3500 kusů, poslední se prodala čtyři a půl hodiny od zahájení prodeje. Výtěžek z prodeje po odečtení nákladů za emisi zůstane zoo. České suvenýrové eurobankovky byly poprvé v prodeji vloni v září na pražském veletrhu Sběratel a nová emise se chystá i na letošní rok.

“Jsme spokojení, jaký byl o ně zájem,” uvedla Klára Baláková z liberecké Zoo. Podle ní ale očekávali, že suvenýrové bankovky s nominální hodnotou nula euro prodají takto rychle. “Varovali nás už ze slovenské zoo Bojnice, že je u nich o ně obrovský zájem. A můžu si tipnout, že víc než 50 procent, možná až 70 či 80 procent byli Slováci, kteří je u nás kupovali,” uvedla Baláková. Prodej eurobankovky je podle ní i po odečtení souvisejících nákladů pro zoo ziskový. “S ohledem na smlouvu ale částku sdělit nemůžeme,” uvedla Baláková. Sběratelé dnes v Liberci zaplatili za koupi suvenýrových eurobankovek dohromady skoro 300.000 Kč.

Už ráno v 8:00 před otevřením zahrady stálo ve frontě asi 100 lidí. Mezi prvními byli hlavně Slováci, někteří na zahájení prodeje čekali celý den, od nedělních 8:00. “Bál jsem se, že zájem bude velký a náklad je malý,” řekl ČTK Martin z Trenčína, který byl ve frontě mezi prvními. Nebyla to jeho první získaná sběratelská eurobankovka, ve sbírce jich má asi 20.

Speciální eurobankovka vyšla ke 115. výročí založení liberecké zoo. Hlavním motivem na bankovce jsou zvířata, která zoo charakterizují – slon, takin a orlosup. Najednou si bylo možné zakoupit pět suvenýrových bankovek, někteří si je chodili kupovat opakovaně. “Hlavně Slováci se otočili třeba i desetkrát,” dodala Baláková. Museli přitom absolvovat celý okruh kolem zoo – od budovy ZooExpo ve spodní části zahrady vyjít ven a přes park běžet zpět na konec fronty u vchodu v horní části zoo.

“Dokud je nevyprodají, tak budu běhat dokola,” řekl ráno ČTK Palo Lipták z Bratislavy. Přijel o víkendu, i když na Slovensku vrcholil hokejový šampionát. “My (hokejový tým) jsme už vypadli dřív,” připomněl. Opakovaně si chodil bankovky kupovat i Michal Kovač z Bratislavy. “Nejsou jen pro mě, ale i známé, kamarády, kteří mi na ně dali peníze,” uvedl. Od dnešních 5:00 byl ve frontě další Slovák, Josef Slávik ze Žiliny. Ve sbírce má už asi 100 sbírkových eurobankovek, hlavně ze Slovenska. “Mám i první českou, kde je Praha, druhá česká je teď Liberec,” uvedl. Zájem o bankovku byl ale i mezi českými sběrateli, od 2:30 byl ve frontě Petr Dvořák z Prahy. “Chtěl jsem mít jistotu, že budu mezi prvními,” řekl.

Suvenýrové bankovky jsou vyrobené z bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Zároveň také obsahují některé ochranné prvky jako pravé eurobankovky, emise má speciální sériové číslování. “Koncept nulových eurových suvenýrů pochází z Francie, kde ho v roce 2015 vytvořil Richard Faille. A jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace významných turistických lokalit Evropy,” uvedla již dříve mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová. V emisi pro libereckou zoo bylo vyrobeno 5000 kusů, 500 si nechala zoo pro své potřeby a 1000 firma, která bankovky tiskla. V Liberci se dnes jedna prodávala za 80 korun či 3,50 euro. Na aukru je již někdo začal nabízet za 749 korun.

ČTK, JJ

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Národní muzeum

    Muzeum s numismatickou sbírkou.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.nm.cz/Historicke-muzeum/Oddeleni-HM/...
  • Technické muzeum v Brně

    Muzeum, které se zaobírá technikou od hodinových součástek až po letadla.

    Brno, Jihomoravský kraj

    www.technicalmuseum.cz/...
  • Muzeum cukříků

    Muzeum se sbírkou sáčkových cukrů. tel.: 244 472 947

    Praha - Kamýk, Hlavní město Praha

  • Muzeum krajky

    Muzeum se paličkovaných krajek a paliček.

    Prachatice, Jihočeský kraj

    krajkaprachatice.cz/
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky