VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Univerzita Karlova získala vzácné listiny z r. 1347 o svém vzniku

Sberatel.info

6. července, 2018

Univerzita Karlova získala vzácné listiny ze 14. století, které se vážou k jejímu založení. Oba dokumenty jsou z roku 1347 a předcházejí vzniku školy, kterou založil o rok později císař Karel IV. První písemností je souhlas papeže Klimenta VI. s vybudováním pražského učení a druhou notářský opis tohoto souhlasu s podpisy svědků. Papež Kliment VI., který byl Karlovým vychovatelem v jeho mládí u pařížského dvora, vydal svůj souhlas se založením pražské univerzity 26. ledna 1347.

Je napsán na velmi dobře dochovaném italském pergamenu, na kterém visí olověná papežská bula neboli pečeť. Na její přední straně jsou hlavy apoštolů Petra a Pavla, na zadní pak stojí papežovo jméno. V dokumentu se píše, že papež Kliment VI. po suplice Karla IV. dává souhlas, aby se v Praze založilo obecné vysoké učení. To má právo vzdělávat magistry a doktory a udělovat grady neboli tituly a hodnosti platné v celé tehdejší západní Evropě.

Druhá listina je notářský opis souhlasu z 30. června 1347. Text je na pergamenu, který se užíval v Čechách. Dokument je mírně poškozený. Podle vedení univerzity to dokládá, že se používal a méně pečlivě se s ním zacházelo.

Listiny univerzita získala ze soukromé sbírky. Oslovila ji banka J&T, že má možnost písemnosti zakoupit a škole prodat. Tři odborné posudky prokázaly pravost dokumentů. Původního majitele škola nezná, nepřál si to. Vedení univerzity nezveřejní ani částku, za kterou se pergameny pořídily.

Jak píše univerzita na svých webových stránkách, obě nově objevené listiny jsou pro české kulturní dědictví důležité i proto, že původní univerzitní exemplář papežské listiny spolu s dalšími cennými dokumenty, mezi něž patřil i jeden ze dvou exemplářů zakládací listiny pražské univerzity ověřený zlatou bulou, byl s velkou pravděpodobností zničen na konci druhé světové války.
Listiny budou po následné konzervaci uloženy v Archivu Univerzity Karlovy, a pokud to jejich technický stav umožní, budou časem představeny široké veřejnosti.

ČTK, JJ, foto: www.cuni.cz/UK-9139.html

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Severočeské muzeum

    Muzeum se sbírkou hudebních automatů a strojků.

    Liberec, Liberecký kraj

    www.muzeumlb.cz/
  • Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

    Muzeum s rozmanitou víceoborovou působností. Jeho zájem se kromě jiného orientuje i na prostředí raně průmyslového období regionu, především na fenomenální karosářskou dílnu Josefa Sodomky. Důsledkem tohoto zájmu je nedávné zrestaurování unikátního vozu Aero 50 Dynamik a jeho zařazení do sbírek muzea.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

    https://www.muzeum-myto.cz/cs...
  • Muzeum Vysočiny Pelhřimov

    Muzeum se zajímavou dramaturgií, na jehož webových stránkách si například můžete stáhnout zdarma knihu "Umění kýče", jež mapuje úspěšnou výstavu, která zde proběhla.

    Pelhřimov , Vysočina

    www.muzeumpe.cz/
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Vystavuje mimo jiné poklad zlatých mincí, které vykopal jejich nálezce na šibeničním vrchu v Uničově na Olomoucku v roce 1911.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky