VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

V libereckém muzeu mají sekačky z hokejek či reprobedny v sudech

Sberatel.info

16. března, 2016

Na české kutilské výrobky ze 70. a 80. let minulého století je zaměřena nová výstava, která ve středu odpoledne začne v Severočeském muzeu v Liberci. Budou na ní sekačky vytvořené ze zlomených hokejek, rakev kradoucí peníze, rychlovarná konvice z kelímku nebo počítačová myš z krabičky od mýdla. Do muzea se výstava spojená s kutily vrací po pěti letech. ČTK to řekl kurátor Zdeněk Hrabák.

“Bude naprosto jiná. Minulá byla zaměřena na domácí umění, amatérskou výzdobu interiérů, tato je ryze praktická,” uvedl Hrabák. České kutilství je podle něj fenomén, který nemá nikde jinde v Evropě obdobu. “Ukazuje, jak jsou Češi vynalézaví,” řekl.

Na výstavě “Vivat kutil, aneb co svět neviděl” budou zejména výrobky využitelné pro práci na zahradě, v dílně a domácnosti. “Některé jsou nerozpoznatelné od profesionálních,” uvedl Hrabák. Mnohem víc výrobků ale spadá do kategorie, kterou kurátor označuje slovem “znouzectnost”. “Když kutil potřeboval přístroj na něco, tak ho udělal z toho, co bylo k dispozici,” řekl. Jako strunové sekačky například sloužily dřevěné násady od hokejek spojené s motory. Na výstavě je třeba i naklepávač kos, stroj na výrobu pletiva, motorová koloběžka, sáňky s volantem nebo předchůdce dnes oblíbených městských skútrů. “Kola má z ještěrky (vysokozdvižný vozík) a sedlo z Ukrajiny (bicykl),” uvedl Hrabák.

Na výstavě jsou i ručně vyrobené elektrické kytary, elektrofonické varhany či reprosoustava z dřevěných pivních sudů. “Údajně velmi dobře hrála,” řekl kurátor. Nechybějí ani kuriozity, třeba lampička z květináče, joystick pro hraní počítačových her vyrobený z kelímku od jogurtu nebo přístroj na živou a mrtvou vodu. “Působením elektrického proudu se voda rozloží na dvě částí, žlutozelená se používá jako dezinfekce a mléčně bílá se normálně pije, pomáhá prý třeba na trávící problémy,” popsal využití přístroje kurátor. Pro pobavení sloužilo zařízení na kradení mincí. “Prodávalo se jako hračka na poutích, vyjíždí z toho taková ručička,” uvedl Hrabák. Na výstavě má hračka morbidní podobu, vypadá jako rakev.

Exponáty budou v muzeu pouze vystaveny, vypnuté. “Neodvážil bych se je pustit, mohlo by to být nebezpečné. Možná ale na Vánoce pustíme betlém, který je na gramofonové desce,” dodal. Výstava kutilů bude v muzeu do poloviny února. Prezentovaná kolekce pochází ze sbírky Milana Říhy, majitele Muzea kutilství v Polné na Jihlavsku.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky