VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Muzejníci objevili prskavky staré až 70 let, byly vyrobeny v Ústí nad Labem

Sberatel.info

11. January, 2024

Prskavky staré až 70 let objevili v adventním čase ústečtí muzejníci při vyklízení jednoho bytu v České Lípě. Získali tak dosud nejstarší doklad kuriózní průmyslové tradice Ústecka, kterou dodnes nese místní družstvo Drutep, které vyrábí neodmyslitelné rekvizity silvestra ve čtvrti Neštěmice.

Pozůstalost pocházela po rodičích jednoho z kolegů muzejníků z památkového ústavu. “Narazili jsme v šatníku na starý sáček od mléka z dob socialismu, který byl plný prskavek. Šlo o nezvykle pestrou škálu balení včetně exportního pro Kanadu,” uvedl kurátor sbírky techniky Martin Krsek z Muzea města Ústí nad Labem.

Nález obsahoval 14 balení v devíti různých typech. Nejstarší má letopočet 1956. Podle archivních pramenů začala výroba prskavek v Neštěmicích nejdříve roku 1951. Většina balení obsahuje původní prskavky. “Zkusili jsme tři vzorky zapálit, ale hořely přerušovaně a vždy předčasně zhasly,” poznamenal Krsek.

Informace k nálezu muzejníci čerpali přímo u výrobce. “Když jsou prskavky správně uložené, budou prskat i po 100 letech. Na těchto jsou ale zřetelné hnědé tečky, to jsou částečky kovu v hořlavé směsi zrezivělé vlivem vlhka. Proto nehoří,” uvedla obchodní ředitelka Drutepu Dana Adámková. Většinu historických balení prskavek přinesených muzejníky dosud neviděla. V podnikovém archivu uchovávají nejstarší z osmdesátých let.

Obaly z padesátých a šedesátých let mají tlumené barvy a umírněnou kresbu vánočního stromku či anděla, mladší od sedmdesátých let jsou barevně i motivem pestřejší v podobě hořících prskavek nebo Mrazíka. Obchodní název převažuje prostý Vánoční prskavky, některé modely se jmenují Pyrha. Většinou je zřetelně uveden výrobce jako Drutep. Jednu výjimku tvoří balení s anglickým popisem z roku 1971, kde je původce označen Made in Czechoslovakia a dovozce společnost REG´D. z Montrealu v Kanadě. Vybočuje také balení dlouhých prskavek z osmdesátých let nazvané Bengálský oheň vyrobené v Ostravě. Ale i tento typ původně pochází neštěmického Drutepu.

“Museli jsme v rámci plánovaného socialistického hospodářství v osmdesátých letech předat část výrobní kapacity právě ostravskému družstvu, a dokonce i tamní personál zaškolovat. V roce 2010 ale výroba v Ostravě definitivně skončila,” uvedla Adámková.

Nález obohatí sbírku techniky, která dosud dokumentovala výrobu šesti typy papírového obalu darovanými rokem 1976. V lednu si ho budou moci prohlédnout návštěvníci, bude exponátem měsíce. Výroba prskavek je v Neštěmicích bez přerušení dodnes, a to v historickém továrně AKO na fotografický materiál (na úvodní fotce) postavené v třicátých letech 20. století průkopnickým podnikatelem Aloisem Komárkem. Na tuzemský i zahraniční trh odsud ročně vypraví desítky milionů kusů.

ČTK, foto: Muzeum města Ústí nad Labem

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • Mezinárodní numismatický veletrh Madrid 2024

    První ročník numismatické akce s mezinárodními ambicemi.

    26.06.2024 - 29.06.2024

    Madrid, Španělsko

    https://eventonumismatic...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Retromuseum

    Muzeum se sbírkou nábytku, techniky a dopravních prostředků z dob ČSSR.

    Cheb, Karlovarský kraj

    www.retromuseum.cz/
  • Cvokařské muzeum

    Muzeum se sbírkou hřebíků a cvočků.

    Rožmitál pod Třemšínem, Středočeský kraj

    www.staryrozmital.cz/...
  • Muzeum klasického knihařství

    Muzeum se sbírkou uměleckých vazeb.

    Rožďalovice, Středočeský kraj

    www.rajman.cz/
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Tags