VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

První známky světa se v pražské aukci prodaly za 9,1 mil. Kč, je to rekord

Sberatel.info

14. March, 2024

Nepoužitý blok dvanácti prvních známek světa Penny Black z roku 1840 se v pražském aukčním domě Burda Auction prodal za 9,1 milionu korun. Jde tak o nejdražší zahraniční známky v české aukci, uvedl majitel aukčního domu Richard Burda. Nového majitele našla rovněž jedna z nejvzácnějších československých známek, takzvaná žilkovaná desetikoruna.

Zaplatil za ni bezmála 1,9 milionu korun, což je pro tuto položku aukční rekord. Celkem se o víkendu vydražily známky za téměř 30 milionů korun.

Blok první známky světa Penny Black dosud vlastnil významný český investor a sběratel. V Česku blok vzácných známek zůstane i nadále. “Jde o vůbec nejdražší položku z ciziny, která se dosud v tuzemských aukcích objevila. Současně jde o jeden z největších neupotřebených celků této známky na současném filatelistickém trhu. Taková vzácnost se na světových aukcích objeví jen velmi zřídka,” uvedl Burda.

Žilkovaná desetikoruna s přetiskem Pošta československá je z roku 1919. Existuje pouze několik kusů těchto původně rakousko-uherských známek na žilkované papíru opatřených přetiskem. V aukčním prodeji se objevila poprvé po téměř deseti letech.


Další zajímavou položkou víkendové aukce byl pokusný tisk emise Hradčany – soutisk známek Hradčany a Matka Slávie. Prodal se za téměř 800.000 korun.


Nejvzácnější československá známka, zelená žilkovaná čtyřkoruna s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919, se prodala 11. března 2018 rovněž v aukční síni Burda Auction za 7,8 milionu korun. Známka pocházela ze sbírky filatelisty Ludvíka Pytlíčka ze Semil.


Kromě “žilkované čtyřkoruny” vzbudil v Česku asi největší zájem prodej známky hledané generacemi českých filatelistů v roce 2016. Známka s vyznačenou hodnotou “50/50h Doplatit”, která vyšla v roce 1927 omylem, byla při aukci v Praze v listopadu 2016 vydražena za více než 1,7 milionu korun.


Další tento exemplář prodal v říjnu 2022 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v aukci za 2,9 milionu korun. Známka připadla státu ze zabaveného majetku pocházejícího z trestné činnosti. Podle znaleckého posudku, který měl ÚZSVM k dispozici, to byla jedna ze 16 takových existujících známek.

  • Celosvětově drží rekord známka One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová), která byla 17. června 2014 v New Yorku v aukci prodána za rekordních 9,5 milionu dolarů (tehdy 192,5 milionu Kč). Tato “známkařská Mona Lisa” z roku 1856 o velikosti 2,54 cm na 3,18 cm je považována za nejvzácnější známku světa. V aukci tehdy překonala dosavadní rekord 2,3 milionu dolarů z roku 2010 za švédskou známku Tre Skilling (Tříšilinková žlutá) z roku 1855. One-Cent Magenta byla v červnu 2021 prodána londýnskému obchodníkovi se známkami a vydavatelské společnosti Stanley Gibbons za 8,3 miliony dolarů.

  • U laické veřejnosti je nejpopulárnější známkou světa Modrý Mauritius. Ten se objevil společně s Červeným Mauritiem v roce 1847 jako první emise stejnojmenné britské ostrovní kolonie. Má hodnotu dvě pence, existuje asi 11 exemplářů.

  • Červený Mauritius má hodnotu jedné penny, známo je asi 14 exemplářů. V srpnu 2016 koupil český investor Modrého a Červeného Mauritia. Cena nebyla zveřejněna, ale v médiích se spekulovalo o částce kolem 100 milionů korun.
    Týž investor v prosinci 2016 koupil na aukci ve Švýcarsku za 2,4 milionu eur obálku se dvěma Červenými Mauritii, takzvaný Bombay Cover či Bombay Letter. Obálka obsahuje dopis, který kdysi mířil z Mauricia do Bombaje. Soubor mauritijských známek českého investora je podle expertů největším celkem těchto známek na světě a je hodnotnější než sbírka Mauritiů v britské královské sbírce.

ČTK, foto: aukční dům Burda

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • Mezinárodní numismatický veletrh Madrid 2024

    První ročník numismatické akce s mezinárodními ambicemi.

    26.06.2024 - 29.06.2024

    Madrid, Španělsko

    https://eventonumismatic...
  • Brno Grand Prix Revival

    Vozy Grand Prix, formule, prototypy, cestovní vozy

    13.07.2024 - 13.07.2024

    Brno, Česká republika

    www.brnogp.cz
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Muzeum domečků, panenek a hraček

    V Litomyšli zase vzniklo v bývalé prodejně naproti zámeckému pivovaru soukromé Muzeum domečků, panenek a hraček. Tvoří je sbírky litomyšlské lékařky Dobromily Filové. Za téměř 50 let shromáždila rozsáhlou kolekci z Česka a především ze světa.

    Litomyšl, Pardubický kraj

  • Muzeum motocyklových závodů

    Muzeum motocyklových závodů, které mají ve městě více než osmdesátiletou tradici: V polovině května se pravidelně v Hořicích na přírodním okruhu konají motocyklové závody 300 zatáček Gustava Havla.

    Hořice na Jičínsku , Královéhradecký kraj

    www.museumcrr.cz
  • Retroautomuzeum

    Muzeum se sbírkou automobilů z let 1948 - 1989.

    Strbadice u Benešova, Středočeský kraj

    www.retroautomuzeum.com/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Tags