VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Svatováclavský desetidukát vydražili za 14,7 milionu korun. Jeho cena stoupla za jedenáct let 16x!

Sberatel.info

10. April, 2017

Zlatý svatováclavský desetidukát z roku 1937 se stal nejdražší českou mincí. Na aukci v Praze byl o víkendu vydražen za 550.000 eur (asi 14,7 milionu korun) bez dvacetiprocentní aukční přirážky. Překonal tak zatím nejdražší desetidukát Albrechta z Valdštejna z roku 1630, který se loni prodal za 465.000 eur (12,5 milionu korun). Ze sbírky mincí Jaroslava Kokoluse, majitele sítě parfumerií Fann, se o víkendu vydražilo všech 333 položek celkem asi za 3,8 milionu eur (100,7 milionu korun) bez aukční přirážky.

“Svatováclavský desetidukát je vzácná mince, jelikož bylo vyraženo pouze 34 kusů a všechny se zřejmě nedochovaly. Jedná se o jediný kus, který se kdy veřejně dražil. Pochází ze sbírky, která se dražila v roce 2006 ve Švýcarsku a majitel za ni tenkrát dal 900.000 korun,” řekl ČTK Jan Jelínek z pořádajícího aukčního domu Macho & Chlapovič.

Pravost svatováclavského desetidukátu byla ověřena porovnáním se dvěma exempláři v archivu České národní banky a také porovnáním s původním razidlem v depozitu kremnické mincovny.

Výsledek dražby odpovídá zhruba ocenění expertů, kteří hodnotu sbírky před aukcí odhadovali na 100 milionů korun. O sbírku podnikatele Jaroslava Kokoluse, která zahrnuje všechny mince vydané od konce vlády Habsburků v roce 1918 až do roku 1993, se utkalo několik desítek sběratelů z České republiky i z ciziny. Aukční katalog obsahoval 333 položek mincí, medailí a jejich kolekcí. “Všechny položky se vydražily, takže jsme velmi spokojeni. Došlo i na očekávanou aukční bitvu, po které se mince svatováclavský desetidukát stala nejdražší mincí našeho území,” řekl Jelínek.

Na aukci byla také vystavena raritní mince, která oficiálně neexistuje. Jde o federativní československou desetikorunu z roku 1993 s portrétem prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína. Desetikoruna vznikla na základě vládní vyhlášky z roku 1992, která dává možnost razit desetikoruny od roku 1993 s použitím tří motivů. Známy jsou pouze desetikoruny s Tomášem Garriguem Masarykem a Milanem Rastislavem Štefánikem, které se dostaly do oběhu před rozpadem Československa koncem roku 1992. Motiv s Rašínem byl ražen jen v omezeném množství a v oběhu byl zachycen zatím jen jeden jediný kus. Majitel se ji zatím rozhodl neprodávat.

Zájem o historické zlaté a stříbrné mince a historické pamětní medaile podle pořadatelů akce v posledních letech roste. “Pro kupující znamenají mince výhodnou investici. Vedle ceny zlata, stříbra nebo platiny přinášejí také přidanou sběratelskou a uměleckou hodnotu,” uvedl Elizej Macho, spolumajitel aukčního domu Macho & Chlapovič.

(čtk)

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • Mezinárodní numismatický veletrh Madrid 2024

    První ročník numismatické akce s mezinárodními ambicemi.

    26.06.2024 - 29.06.2024

    Madrid, Španělsko

    https://eventonumismatic...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Železniční muzeum ČD

    Muzeum se sbírkou historických kolejových vozidel.

    Lužná u Rakovníka, Středočeský kraj

    www.cdmuzeum.cz/
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Muzeum motocyklů Jawa

    Muzeum se sbírkou historických motocyklů.

    Rabakov u Mladé Boleslavi, Středočeský kraj

    www.jawa-muzeum.cz/
  • Regionální muzeum Skuteč

    Regionální muzeum se stálou expozicí obuvi a kamenictví.

    Skuteč, Pardubický kraj

    https://muzeum.skutec.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Tags