VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Česká pošta vydává poctu československým letcům v RAF

Sberatel.info

1. October, 2019

Příležitostný poštovní aršík „Českoslovenští letci v Royal Air Force“ dala do prodeje na začátku října Česká pošta. Námětem aršíku jsou emblémy čtyř vybraných československých perutí a podobizna jednoho z nejvýznamnějších československých bojových pilotů té doby Františka Peřiny.

Autory aršíku jsou výtvarníci Eva Hašková a Jan Maget, rytinu FDC vytvořil rytec Bohumil Šneider. Použitá poštovní známka má nominále „E“, které odpovídá ceně za prioritní obyčejnou zásilku do zahraničí do 50g v ceně 39 Kč. Na aršíku jsou známky dvě, takže aršík stojí celkem 78 Kč.  Aršík byl tištěn plnobarevným ofsetem v nákladu 43 000 ks.

letc fdc 2

Činnost československého letectva v jednotkách britské Royal Air Force (RAF) během druhé světové války hrála podstatnou roli v boji proti německému nacismu. Celkem československými perutěmi RAF prošlo 2500 mužů. Odchod do zahraničního odboje ovšem nebyl jednoduchý. Mnoho letců odešlo nejprve do Polska. Počátkem srpna 1939 si i polská vláda uvědomovala nebezpečí, které jí hrozilo od nacistického Německa, proto byla část pilotů, která dosud neodešla do Francie, přijata do polského letectva. Teprve až v prosinci 1939 bylo několik československých letců včleněno do francouzských jednotek. Českoslovenští letci byli následně přesunuti k dalším bojům do Velké Británie.

Ve Velké Británii začaly rychle vznikat útvary československých letců, a to ještě před podepsáním příslušné smlouvy s vládou Spojeného království. Jednalo se přitom o útvary v rámci RAF. Během krátké doby zde československá vláda sestavila tyto útvary: 310. československá stíhací peruť RAF, 311. československá bombardovací peruť RAF, 312. československá stíhací peruť RAF a 313. československá stíhací peruť RAF. Po porážce Francie byla dalším cílem agrese nacistického Německa Velká Británie.

Mezi úspěchy československých bojovníků v rámci RAF patří mimo jiné 365 sestřelených (či silně poškozených) nepřátelských letadel, dále pak 6 sestřelených řízených střel V1. Na druhé straně zde figuruje 531 příslušníků československého letectva, kteří během války ztratili život. Mezi nejúspěšnější letce patří mimo jiných tito českoslovenští letci: Karel Kuttelwascher, Josef František, Alois Vašátko, František Peřina, Otto Smik, Josef Stehlík, Miroslav J. Mansfeld, Leopold Šrom, Václav Cukr nebo Otmar Kučera.

 

 

JJ s použitím materiálů České pošty, foto: Česká pošta

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Muzeum dýmek

    Muzeum se sbírkou dýmek od 19. století.

    Proseč, Pardubický kraj

    www.muzeumdymek.cz/
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Muzeum s řadou zajímavých expozic, pod které, mimo jiné, spadá Muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
  • Regionální muzeum Skuteč

    Regionální muzeum se stálou expozicí obuvi a kamenictví.

    Skuteč, Pardubický kraj

    https://muzeum.skutec.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Tags