VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Muzeum v Přerově chystá projekt mapující koupelny prababiček

Sberatel.info

20. March, 2016

Muzeum Komenského v Přerově chystá velký výstavní projekt mapující historii koupelen a ložnic. Zaměří se na období přelomu 19. a 20. století, kdy se zaváděla kanalizační a vodovodní síť. Celosezónní expozice s názvem Z koupelen a ložnic... aneb O čem se nemluví se otevře 23. března a potrvá až do začátku října. Ve velkém výstavním sále a přilehlých prostorách přerovského zámku bude k vidění stovka exponátů, řekl ČTK historik umění kurátor výstavy Kamil Lukeš.

Výstavu pracovníci muzea připravovali rok a půl. Snahou autorů je zachytit období, které přineslo radikální změny v životě obyvatel města. Lidé tak budou moci sledovat jak se po zavedení kanalizační a vodovodní sítě proměnily koupelny, ložnice a jiné intimní pokoje přerovských měšťanů. “Cílem výstavy je seznámit návštěvníky s přelomovým obdobím, kdy se v Přerově zaváděla kanalizace a zároveň jim připomenout, že i takové samozřejmé věci jako splachovací záchod či vana nebylo samozřejmostí ještě pro naše praprababičky,” uvedl kurátor výstavy.

Lidé si budou moci na výstavě prohlédnout kompletně vybavené dobové pokoje – jako koupelnu, ložnici, šatnu a pokoj služky. Zjistit budou moci také to, jaké spodní prádlo, kosmetika nebo sanitární keramika se v této době používala, ale poodhalí také tajemství domovní pavlače. Vystavené interiéry pocházející z přelomu 19. a 20. století, exponáty přesahují do období první poloviny 20. století. “Zajímavé jsou všechny předměty v ucelené formě, pokud bych měl přece jen vybrat, tak by to bylo například 300 let staré dřevěné potrubí, malovaná historická toaleta z bankovního domu v Olomouci nebo drobné předměty denní potřeby v originálním balení,” doplnil Lukeš.

V období, které výstava zachycuje, se například masivně rozšířil splachovací záchod, který již nebyl jen výsadou bohatých měšťanů. Stejně tomu bylo i s umyvadly či vanami, která se postupně začala objevovat v bytech všech vrstev obyvatel. “V této přelomové době se také dovršuje i míra intimnosti soukromých pokojů. Již nejsou místem společenského setkávání, jako tomu bylo před polovinou 19. století, ale stávají se ryze soukromým místem určeným k odpočinku,” popisují autoři projektu. Doba s sebou podle nich přinesla také kompletní proměnu spodního prádla a dámských doplňků.

Exponáty pocházejí od soukromých sběratelů, z přerovských vodovodů a kanalizací, ale i z Vlastivědného muzea v Olomouci a Muzea historických nočníků a toalet v Praze. Součástí výstavního projektu bude i edukační program a množství doprovodných akcí.

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum historických motocyklů

    Muzeum historických motocyklů vzniklo z bývalé evangelické školy. Mezi exponáty stojí za pozornost například cenný čtyřválcový stroj z roku 1931 Ariel Square Four 4F s rozvodem OHC.

    Svratouch na Chrudimsku , Jihočeský kraj

    www.muzeummotocyklu.cz...
  • Pivovarské muzeum v minipivovaru Florián

    Zajímavá expozice pro všechny fandy pivovarnictví a sběratele pivních suvenýrů.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Muzeum hraček

    Muzeum se sbírkou hraček 19. a 20. století.

    Lednice, Jihomoravský kraj

    muzeum-hracek-lednice.cz/...
  • Mineralogické muzeum

    Muzeum se sbírkou přírodnin.

    Praha, Hlavní město Praha

    https://web.natur.cuni.cz/ugmnz/muzeum/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Tags