VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Přerovské Muzeum Komenského otevřelo výstavu věnovanou houbařům

Sberatel.info

7. June, 2017

Především houbařům a jejich vášni je zasvěcena výstava, kterou otevřelo v těchto dnech Muzeum Komenského v Přerově. Expozice s názvem Houby, kam se podíváš! zachycuje houby prostřednictvím školních obrazů, historických maleb, atlasů, ale i na poštovních známkách. Pro muzeum jde letos už o druhou akci na toto téma, předcházel jí celosezonní projekt přírodovědného oddělení muzea s názvem Mykokosmos. Návštěvníky bude nová expozice provázet po celou nadcházející houbařskou sezonu.

Podle kurátorky Jarmily Klímové je nová výstava inspirativní pro návštěvníky, kteří s poznáváním hub teprve začínají. “Výstava zpracovává téma mykologické ilustrace – kreslené podoby hub. Je zaměřena zejména na knižní tvorbu a výukové tabule a podává srozumitelný přehled i ukázky z jejich historie,” uvedla Klímová.

Přerovské muzeum má ve svých sbírkách více než stovku školních obrazů s tématem hub, vznikly od poloviny 19. století až do současnosti. Nechybějí ani cenné historické exponáty. “Nejstarší vystavené tabulky pocházejí ze souboru Obrazy k názornému vyučování od Karla Slavoje Amerlinga z roku 1852. Pozornosti návštěvníků rozhodně neujde šest rozměrných školních obrazů ze 40. let minulého století od malíře Otakara Zejbrlíka, které ukazují hřib, muchomůrku a čtyři přírodní scenérie s mnoha druhy u nás běžných hub,” doplnila Klímová.

Součástí výstavy je také přehlídka atlasů a naučné literatury. Vytvářeli je mykologičtí odborníci sami nebo spolu s výtvarnými umělci; k vidění jsou díla Jana Macků, Františka Smotlachy a jeho syna Miroslava, Rudolfa Vejrycha či Václava Melzera. Návštěvníci si mohou prohlédnout také ilustrace přerovského mykologa Jiřího Polčáka, který stojí za řadou unikátních objevů. Před lety objevil například v Hostýnských vrších zcela nový druh houby. Dostala jméno slzečník papouščí.

V kontrastu s velkými nástěnnými obrazy představuje muzeum i ukázky miniaturních kreseb hub na poštovních známkách. “Do dějin mykofilatelie se zapsaly československé známky s houbami jako jedny z prvních, vznikly v roce 1958. Známky z téměř celého světa si návštěvníci mohou prohlédnout v reálné i zvětšené podobě,” dodala kurátorka.

Expozice Houby, kam se podíváš! je umístěna v prostorách Kaple na zámku, ve kterém muzeum sídlí. Otevřena bude do 1. října, dodali zástupci muzea.

ČTK, ilustrační foto: stamp-search.com

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Motomuzeum Sezemice

    Muzeum motocyklů zaměřené především na 70. a 80. léta.

    Sezemice, Pardubický kraj

  • Vlastivědné muzeum v Olomouci

    Muzeum s řadou zajímavých expozic, pod které, mimo jiné, spadá Muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových.

    Olomouc, Olomoucký kraj

    www.vmo.cz
  • Muzeum hygieny

    Muzeum se sbírkou historických nočníků.

    Praha, Hlavní město Praha

    muzeumnocniku.cz/cs/uvod...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Tags