VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Trampy připomíná v Prachaticích srub i kytara darovaná od Žalmana

Sberatel.info

12. April, 2017

Kytara zpěváka Jendy Kordy, která doputovala až k Žalmanovi, nebo replika srubu lákají na výstavu Tramping v jižních Čechách, kterou dnes otevřelo Prachatické muzeum. Ve třech sálech přibližuje, jak trampové v Čechách začínali, i jejich osady na Šumavě. ČTK to řekl ředitel muzea Petr Berkovský. Výstava potrvá do 31. května.

Naproti vchodu leží kanoe zvaná žebrovka, vlajka připomíná spojené trampské osady Rykatado, jež vznikly 11. června 1935 a o nichž napsal píseň Bob Hurikán. Ve vitrínách jsou zálesácký nůž, sekyra, ešusy, batoh telec, upomínkové předměty ‘camrátka’ ve tvaru placek či obraz Wabiho Ryvoly. “Je to opravdu romantické. Replika srubu s ohništěm je hodně popisná, ale děti si mohou zkusit sbalit spacák do ‘usárny’. Trampuje se od první republiky, mladí ale nemají o tramping vůbec zájem, přežívá to jen v České tábornické unii,” řekl Berkovský.

Zaujme i ‘španělka’, na niž hrával člen skupiny Settleři Jenda Korda, potom Jiří Veřtat z Dua Červánek, od nějž ji dostal Pavel Žalman Lohonka. Ten ji daroval muzeu. “Je památná, má historickou hodnotu. Já byl překvapen, že jsem ji dostal. Napřed jsem ji měl na chatě, ale když kolem chodili trampové, tak občas koukali, proč zrovna já a ne oni, pravověrní. Proto jsem ji věnoval, ať se na ni mohou dívat všichni,” řekl ČTK Lohonka.

Trampové začínali na sklonku první světové války ve středních Čechách, nejstarší osada Ztracenka vznikla na Vltavě u Svatojánských proudů kolem roku 1918. Tyto doby v muzeu evokuje stan trampa Josefa Recluse dozdobený jeho vnučkou Evou Mattauchovou z Prachatic. Kolekce přináší i příběh Leopolda Hofmana, který vandroval před válkou po okolí rodných Českých Budějovic, sjížděl řeky, jako interbrigadista se zapojil do španělské občanské války, za druhé světové války působil v odboji, dělal i člena ochranky Edvarda Beneše a v závěru života vyřezával na chatě na Stropnici masky i totemy. Na Šumavě se trampovalo od 50. let, první osadu založil třináctiletý Milan Soukup ve Větřní roku 1954. Později se trampové přesunuli k Lipnu do osad jako Mexiko nebo Žíznivá strž.

Prachatické muzeum, jehož zřizovatelem je Jihočeský kraj, má letos rozpočet 11,2 milionu korun. Nabízí pět stálých expozic, mimo jiné o zlaté solné stezce. Cenná je sbírka střeleckých terčů. Hlavní sezonní výstavu Ejhle, kolo! otevře muzeum 9. června.

(čtk)

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Paris Philex 2024

    Tradiční filatelistický veletrh.

    30.05.2024 - 01.06.2024

    Paříž, Francie

    https://urlz.fr
  • Army Fest Kroměříž

    Prodejní výstava historického a moderního vojenství.

    23.06.2024 - 23.06.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Automuzeum Praga

    Muzeum se sbírkou automobilů.

    Praha - Zbuzany, Hlavní město Praha

    www.automuzeumpraga.cz/...
  • Muzeum Jindřichohradecka

    Betlémy, fenomén Ema Destinnová, šicí stroje Lada i zajímavou numismatickou sbírku - to vše a další zajímavosti týkající se regionu najdete v Muzeu Jindřichohradecka.

    Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj

    www.mjh.cz
  • Muzeum autíček

    Muzeum se sbírkou modelů automobilů.

    Příseka u Brna, Jihomoravský kraj

    www.muzeumauticek.cz/cz/uvodni-stranka.h...
  • Muzeum technických hraček

    Muzeum se sbírkou mechanických plechových hraček od roku 1840.

    Velvary, Středočeský kraj

    www.muzeum-technickych-hracek.cz/...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Tags