VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Česká pošta vydává poctu československým letcům v RAF

Sberatel.info

1. října, 2019

Příležitostný poštovní aršík „Českoslovenští letci v Royal Air Force“ dala do prodeje na začátku října Česká pošta. Námětem aršíku jsou emblémy čtyř vybraných československých perutí a podobizna jednoho z nejvýznamnějších československých bojových pilotů té doby Františka Peřiny.

Autory aršíku jsou výtvarníci Eva Hašková a Jan Maget, rytinu FDC vytvořil rytec Bohumil Šneider. Použitá poštovní známka má nominále „E“, které odpovídá ceně za prioritní obyčejnou zásilku do zahraničí do 50g v ceně 39 Kč. Na aršíku jsou známky dvě, takže aršík stojí celkem 78 Kč.  Aršík byl tištěn plnobarevným ofsetem v nákladu 43 000 ks.

letc fdc 2

Činnost československého letectva v jednotkách britské Royal Air Force (RAF) během druhé světové války hrála podstatnou roli v boji proti německému nacismu. Celkem československými perutěmi RAF prošlo 2500 mužů. Odchod do zahraničního odboje ovšem nebyl jednoduchý. Mnoho letců odešlo nejprve do Polska. Počátkem srpna 1939 si i polská vláda uvědomovala nebezpečí, které jí hrozilo od nacistického Německa, proto byla část pilotů, která dosud neodešla do Francie, přijata do polského letectva. Teprve až v prosinci 1939 bylo několik československých letců včleněno do francouzských jednotek. Českoslovenští letci byli následně přesunuti k dalším bojům do Velké Británie.

Ve Velké Británii začaly rychle vznikat útvary československých letců, a to ještě před podepsáním příslušné smlouvy s vládou Spojeného království. Jednalo se přitom o útvary v rámci RAF. Během krátké doby zde československá vláda sestavila tyto útvary: 310. československá stíhací peruť RAF, 311. československá bombardovací peruť RAF, 312. československá stíhací peruť RAF a 313. československá stíhací peruť RAF. Po porážce Francie byla dalším cílem agrese nacistického Německa Velká Británie.

Mezi úspěchy československých bojovníků v rámci RAF patří mimo jiné 365 sestřelených (či silně poškozených) nepřátelských letadel, dále pak 6 sestřelených řízených střel V1. Na druhé straně zde figuruje 531 příslušníků československého letectva, kteří během války ztratili život. Mezi nejúspěšnější letce patří mimo jiných tito českoslovenští letci: Karel Kuttelwascher, Josef František, Alois Vašátko, František Peřina, Otto Smik, Josef Stehlík, Miroslav J. Mansfeld, Leopold Šrom, Václav Cukr nebo Otmar Kučera.

 

 

JJ s použitím materiálů České pošty, foto: Česká pošta

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Mezinárodní veletrh Sběratel

    26. ročník mezinárodního veletrhu poštovních známek, mincí, bankovek, pohlednic, minerálů a dalšího sběratelství. Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě. Více než 220 vystavovatelů z 35 zemí a 10 000 návštěvníků z celého světa. Možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky od nezávislých znalců z profesních organizací jako je Svaz českých filatelistů nebo Česká numismatická společnost.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.sberatel.info/podzim...
  • Trading Expo & Alternativní investice

    Profesionálové a špičkoví odborníci v různých investičních oblastech mají za úkol na konferenci Trading Expo & Alternativní investice představit svůj obor zájemcům o alternativní investice tak, aby vzbudili jejich pozornost a přispěli k jeho popularizaci. A jejich rady a postřehy budou, vzhledem k aktuální inflační vichřici, letos o to cennější. O čem se bude mluvit? Poštovní známky, mince, nemovitosti, veteráni, drahé kovy, drahé kameny a další…

    07.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.tradingexpo.cz
  • Vinyl & Stereo Expo

    Největší podzimní akce pro sběratele vinylových desek, CD, kazet a hudebních memorabilií. Veletrhu se účastní prodejci z České republiky i ze zahraničí, například z Německa, Rakouska nebo Francie, kteří do Prahy stejně jako v minulých letech přivezou špičkový sběratelský materiál, raritní desky nebo signovaná alba. Součástí akce je také speciální sekce věnovaná jen metalové hudbě Rock & Metal Market.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.vinylexpo.cz
  • Minerály a drahé kameny

    Chcete výhodně nakoupit drahé kameny, minerály, šperky nebo jen získat inspiraci pro vaše domácí tvoření? Navštivte prodejní veletrh Minerály a drahé kameny, kde najdete několik desítek obchodníků z celé Evropy.

    06.09.2024 - 07.09.2024

    Praha, Česká republika

    www.mineralyadrahekameny...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum másla

    Muzeum se sbírkou obalů a pomůcek.

    Máslovice, Středočeský kraj

    www.maslovice.cz/web/cs/muzeum-masla...
  • RetroAutoMuzeum ve Strnadicích na Benešovsku

    Návštěvníci si mohou připomenout, v jakých vozech lidé z někdejších socialistických zemí jezdili od roku 1948 až do 90. let.

    Strnadice, Středočeský kraj

    www.retroautomuzeum.com...
  • Muzeum Vysočiny Pelhřimov

    Muzeum se zajímavou dramaturgií, na jehož webových stránkách si například můžete stáhnout zdarma knihu "Umění kýče", jež mapuje úspěšnou výstavu, která zde proběhla.

    Pelhřimov , Vysočina

    www.muzeumpe.cz/
  • Zámek Opočno

    Muzeum se sbírkou zbraní.

    Opočno, Královéhradecký kraj

    https://www.zamek-opocno.cz/cs/o-zamku/e...
VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky