VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Má smysl investovat do autogramů? Přečtěte si, které autogramy se v čase nejvíce zhodnotily a jak a kde je bezpečně nakupovat

Sberatel.info

25. února, 2020

Sběratelství rukopisů je krásný koníček, kdy se můžete dotýkat stejného papíru, který měl v rukou Vladislav Jagellonský, Albert Einstein nebo Vlasta Burian. Myšlenkami se na chvíli přenesete do jejich doby. Sbírání podpisů v sobě může slučovat nejen krásu sběratelství, ale i možnost významně zhodnotit své úspory. Jako každá investice do sběratelských předmětů se i tento typ investování vyznačuje specifiky a nejde dopředu odhadnout, jak se cena bude vyvíjet. Autogramy samozřejmě najdete také na jarním veletrhu Sběratel od 27. do 28. března v pražském hotelu Olympik.

Na rozdíl od známek nejsou pro autogramy publikovány žádné katalogy, které by uváděly jejich cenu. Při nákupu autografů (rukopisů) a autogramů (podpisů) platí pár pravidel, ale hlavně záleží na zkušenostech a znalostech. Základním principem, který platí, je, že pouze kvalitní věci od velmi známých osobností se Vám časem zhodnotí.

Co a kde nakupovat

Pokud chcete investovat do autogramů, doporučuji pouze zahraniční slavné osobnosti. U českých osobností, které mají potenciál zhodnocení, je problém, že na ně zřídkakdy narazíte, zatímco zahraniční si můžete koupit v některém ze specializovaných aukčních domů (nejlepší jsou ve Vídni, Berlíně, Londýně a USA).

Curie_Marie_Stargardt

Podpisy vědkyně a dvojnásobné držitelky Nobelovy ceny Marie Curie-Skłodowské a polárníka Roalda Amundsena

Podpisy vědkyně a dvojnásobné držitelky Nobelovy ceny Marie Curie-Skłodowské a polárníka Roalda Amundsena

 

Opravdu drahé autogramy a rukopisy je nejjistější nakupovat přes aukční síně, které se na ně specializují. Doporučuji si vybírat léty prověřené dealery a provozovatele aukcí, neboť na trhu s rukopisy se mohou objevit padělky. Některé z nich jsou rozpoznatelné pouze sběrateli a znalci, kteří se svému oboru věnují dlouhá léta, a proto jim rukama prošly stovky listin a dokumentů. Jestli nechcete nakupovat přímo historické listiny, je možné nakoupit cenné papíry investičních fondů z USA nebo Velké Británie, které investují do rukopisů slavných osobností.

Anonymní cenný papír už ale nemá kouzlo originální historické listiny, kterou držel v ruce třeba Jan Amos Komenský (mimochodem v exilu psal 30 dopisů měsíčně, takže se čas od času na trhu objeví v ceně kolem 400 až 500 tisíc korun).

Které autogramy se zhodnotily nejvíc?

Mezi autogramy, které se v zahraničí nejvíce zhodnotily, patří první člověk na Měsíci Neil Armstrong (mezi lety 2001 až 2011 o 25 procent každý rok). Kromě přirozeného růstu cen je důvodem limitovaný počet podpisů, které rozdal – Armstrong se přestal podepisovat veřejnosti v roce 1994 (odmítl, aby se s nimi obchodovalo) a rovněž skutečnost, že devět z deseti jeho podpisů na trhu jsou autopeny (podpisy strojem) či padělky. Ještě lepšího cenového zhodnocení dosáhl Steve Jobs.

 

 

Takto se v roce 1912 podepsal Albert Einstein

Takto se v roce 1912 podepsal Albert Einstein

Hodnota vlastnoručního podpisu zakladatele Apple se každý rok v průměru zvedala skoro o 30 % od ceny 15 tisíc korun v roce 2000 až na nynější hodnotu, která je zhruba 1,2 miliónu korun. Důvodem je skutečnost, že Jobs se velmi nerad podepisoval, protože prý pořád pracoval (slavným je jeho výrok: „Pokud nepřijdete v sobotu do práce, v neděli už nemusíte chodit.“). Hodnotu také zvedla jeho předčasná smrt ve věku 56 let v roce 2011. Především z těchto důvodů je podpis Steva Jobse cennější než podpisy členů skupiny Beatles. Pro movitější sběratele se v aukcích a výjimečně i mimo ně nabízí opravdové šperky – části partitur Mozarta (dosahují cen od 7 do 12 miliónů) nebo ještě dražšího Chopina a Bacha, kteří se objevují výjimečně s cenou kolem 15 miliónů. Jedná se o podpisy a rukopisy, u nichž si troufám tvrdit, že jejich cena nikdy neklesne.

 

České a slovenské autogramy stále za dostupné ceny

Jestli chcete nakupovat české a slovenské autogramy, proč ne? Nejedná se o závratné částky – většinou v cenách do 20 tisíc korun, kolem kterých se pohybují třeba císaři Rudolf II., František Josef nebo Marie Terezie (to jsou ale pražské ceny, ve Vídni se dají pořídit levněji). Zajímavý obsah listiny samozřejmě cenu zvyšuje, takže výnos Rudolfa II. o stanovení míry piva se před lety prodal za částku přes 80 tisíc korun. Většina podpisů je daleko levnějších – například běžní prezidenti Masaryk a Beneš nebo vzácnější Hácha s Gottwaldem se pohybují v řádech tisícikorun.

Krásný šek podepsaný Janem Werichem

Krásný šek podepsaný Janem Werichem

 

Werich_sek2

 

 

 

 

 

Démonický komik Ferenc Futurista - vlastním jménem František Fiala

Démonický komik Ferenc Futurista – vlastním jménem František Fiala

Originální pozdrav od Jiřího Voskovce

Originální pozdrav od Jiřího Voskovce

 

 

 

 

 

 

Vše spojené s malířkou Toyen roste na ceně

Vše spojené s malířkou Toyen roste na ceně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompletní československá fotbalová reprezentace z roku 1938

Kompletní československá fotbalová reprezentace z roku 1938

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne každý autogram je zárukou, že jeho cena vzroste

Některé listiny se zhodnocují, ale jiné v čase na hodnotě nezískávají. Když se podíváme na český trh, Masarykovy rukopisy měly daleko vyšší cenu mezi válkami, když ještě žil. Při porovnání cen z první republiky a po roce 1989, kdy se znovu objevily na trhu, byly meziválečné ceny daleko vyšší. Získat dnes podpis Masaryka už není taková vzácnost. Občas se ale na sběratelském trhu může objevit neskutečná rarita, která se vynoří právě jednou za 100 let. V případě Masaryka to bylo, že se v devadesátých letech objevil soubor intimní korespondence Masaryka na jeho milenku Oldru Sedlmayerovou. Masaryk, tehdy již osmdesátiletý kmet, v ní našel spřízněnou duši, i když Oldra měla manžela a malé dítě. Prezident, kterého musíme kvůli sexuálnímu apetitu nepochybně obdivovat, ve svém dopise vzpomíná na jejich první milování: „Vždyť to byla hned na začátku ta nebývalá slast, že jsem Tě hned a samozřejmě vzal a Ty mne …. Vidím ten nešikovný divan v té prvé světnici…“.

Jeden z mnoha podpisů T. G. Masaryka

Jeden z mnoha podpisů T. G. Masaryka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejlépe se zhodnotí rarity

Na milostné dopisy Masaryka už pravděpodobně nenatrefíme, ale občas se na trhu objeví písemná rarita, která umožní bezpečně uložit peníze, které se Vám několikanásobně vrátí. Věci, které se Vám vždy zhodnotí, jsou listiny od osobností, které se moc neobjevují, protože zemřely v mladém věku (Jaroslav Hašek, Jiří Wolker, František Gellner či Adolf Kosárek) nebo osobnosti z národního obrození (jedná se prakticky o všechny národní obrozence jako Havlíček Borovský, Dobrovský, Kollár, Štúr, Klicpera, Šafařík a další).

Jungmann a Frič – podpisy dvou slavných obrozenců na jednom dokumentu

Jungmann a Frič – podpisy dvou slavných obrozenců na jednom dokumentu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezi špičky patří osobnosti, jejichž životní pouť vedla českou kotlinou a jsou celosvětově známé – podpisy osobností, na které při hodně velké dávce štěstí, ale taky sečtělosti, můžete narazit, jsou zakladatel genetiky Mendel, fyzik Doppler, básník Rilke, Albert Einstein nebo Franz Kafka a Sigmund Freud, které jsem ale po 30 letech sbírání objevil pouze jednou.

Freud_1932

 

 

 

 

 

 

 

 

Samozřejmě nesmím zapomenout na velmi ceněné hudební skladatele, kteří jsou snem každého zahraničního sběratele, takže se jejich cena občas vyšplhá do závratných výšek. Mezi takové se řadí cokoliv od Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany a dále notové záznamy Leoše Janáčka či Bohuslava Martinů. Nemusíte ale sbírat rukopisy jenom proto, abyste přemýšleli, jakou budou mít cenu za pár let. Stačí se jimi jenom kochat a užívat si jejich krásy.

Vizitka Antonína Dvořáka a dopis Zdeňka Fibicha „velectěné slečně“

Vizitka Antonína Dvořáka a dopis Zdeňka Fibicha „velectěné slečně“

Fibich_dopis

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: dr. Martin Pros, předseda Klubu sběratelů autogramů

titulek a mezititulky redakce

foto: archiv autora

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
  • Retro Garáž

    Největší jarní burza dílů pro veterány spojená s aukcí.

    27.04.2024 - 27.04.2024

    Lysá nad Labem, Česká republika

    www.retro-garaz.cz
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Podbrdské muzeum

    Muzeum se sbírkou automobilů Aero.

    Rožmitál pod Třemšínem, Středočeský kraj

    podbrdskemuzeum.cz/
  • Zámek Jánský vrch

    Sbírka dýmek

    Javorník, Olomoucký kraj

    https://www.janskyvrch.cz/cs...
  • Slezské zemské muzeum

    Muzeum s numismatickou sbírkou.

    Opava, Moravskoslezský kraj

    www.szm.cz/rubrika/89/sbirka/numizmatick...
  • Pivovarské muzeum v minipivovaru Florián

    Zajímavá expozice pro všechny fandy pivovarnictví a sběratele pivních suvenýrů.

    Loket, Karlovarský kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky