VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Muzeum silnic vystavuje sbírku autíček z Kinder vajíček

Sberatel.info

19. května, 2016

Muzeum silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku připravilo netradiční výstavu dopravních prostředků, které byly ukryty v čokoládových vajíčkách. Návštěvníci uvidí stovky autíček, vlaků či motorek, které shromáždila soukromá sběratelka. Výstava má název Překvapení!!! a otevřena bude do poloviny září, řekla ČTK vedoucí muzea Alena Turková.

Výstava představuje přes 750 modelů dopravních prostředků ze sbírky šumperské sběratelky Hany Turkové. Nejprve je kupovala svému synovi, poté se autíčka stala základem její nové sbírky. “Na výstavu v Muzeu silnic ve Vikýřovicích zapůjčila Hana Turková 81 vláčků, 52 motorek a přes 700 autíček, naprostá většina pochází z doby po roce 1990. Nejstarším a podle katalogu nejcennějším je autíčko Dragster ze 70. let,” řekla vedoucí muzea. Celá sbírka podle ní čítá zhruba 10.000 položek, obsahuje i vše ostatní, co čokoládová vajíčka obsahují.

Kinder vajíčka začala vycházet v roce 1972 v Itálii, světovým fenoménem se stala po roce 1974, kdy se dostala na trh tehdejšího západního Německa. “A zasloužili se o to dospělí – rodiče posedlí sběratelstvím. Počet zemí, ve kterých se čokoládová vajíčka dala sehnat, se rozrůstal postupně. Od roku 1990 byla běžně dostupná i v Československu,” uvedla Alena Turková.

Sběratelskou mánii podle zástupců muzea odstartovala série 12 figurek Šmoulů, která se ve vajíčkách Kinder Surprise objevila v roce 1980. Figurky byly v drtivé většině zástupci živočišné říše nebo postavičky z kreslených filmů, jako třeba Kačer Donald, Mickey Mouse, Méďa Béďa či Asterix. Ze zvířat měli veliký úspěch především hrošíci Happy Hippos. “Výrobci po dlouhou dobu brali sběratelskou mánii kolem Kinder Surprise jako přechodnou, ale když toto šílenství neopadlo ani po 15 letech, začali se distributoři zamýšlet nad tím, jak konečně dát vydávání figurek nějaký řád. Definitivní průlom nastal v sezoně 1991/1992, kdy došlo k nové evidenci všech figurek ve vydané řadě, s výjimkou ručně malovaných postaviček,” dodala vedoucí muzea.

Muzeum silnic bylo otevřeno v roce 2010. Vlastní na 1500 sbírkových předmětů. Zájemcům o silniční historii je celoročně přístupná muzejní badatelna. Vedle stálých expozic jsou ve dvou výstavních sálech instalovány tematické výstavy.

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Numismatický veletrh v Kuala Lumpur

    12. ročník mezinárodního veletrhu.

    29.03.2024 - 31.03.2024

    Kuala Lumpur, Malajsie

    www.klinf.co
  • Hobby burza a auto moto blešák Kroměříž

    Vše, co se týká motorismu – náhradní díly, součástky, komponenty, starožitnosti. vojenské a hasičské sběratelské předměty.

    07.04.2024 - 07.04.2024

    Kroměříž, Česká republika

    www.hobbyvystaviste.cz...
  • 17. sběratelské setkání po Petrovem

    Tradiční setkání sběratelů - filatelie, bankovky, odznaky ad.

    13.04.2024 - 13.04.2024

    Brno, Česká republika

    www.filabrno.net/kfam.ht...
  • Dubai International Money Fair

    První ročník veletrhu numismatiky.

    19.04.2024 - 21.04.2024

    Dubaj, Spojené arabské emiráty

    www.di-mf.com
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Království železnic

    Muzeum se sbírkou modelů v pohybu.

    Praha, Hlavní město Praha

    www.kralovstvi-zeleznic.cz/...
  • Muzeum českého karosářství

    Historie karosářství má ve Vysokém Mýtě bohatou tradici. Jejím hlavním představitelem a významným karosářem v našem městě, celém Československu i v zahraničí se stal automobilový designér Josef Sodomka mladší. Byl pokračovatelem rodinné firmy, která se z původní výroby kočárů přeorientovala na produkci špičkových automobilových karoserií. Podnik se pod jeho vedením specializoval nejen na karosování světoznámých značek, ale také na automobily pro významné osobnosti své doby.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

  • Muzeum autíček

    Muzeum se sbírkou modelů automobilů.

    Příseka u Brna, Jihomoravský kraj

    www.muzeumauticek.cz/cz/uvodni-stranka.h...
  • Pivovarské muzeum v minipivovaru Florián

    Zajímavá expozice pro všechny fandy pivovarnictví a sběratele pivních suvenýrů.

    Loket, Karlovarský kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky