VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Burzy jsou esencí lidského ducha, který se nebojí jít proti tomu, co určuje Hlavní proud, jak se píše v Mejnstrýmu

Sberatel.info

4. září, 2018

Nová knížka Daniela Táchy Mejnstrým se odehrává v jakémsi bezčasí totality a konzumu. Obyčejní hrdinové chtějí žít své obyčejné životy. Všudy přítomný Mejnstrým jim však diktuje své podmínky vždy a všude. Zdá se, že není úniku… To vše s jednou výjimkou burz se starými vinylovými deskami, knihami nebo i poštovními známkami. A právě jim v Mejnstrýmu vypoví Hlavní proud válku. Není proto divu, že autor knihu osobně představí právě na veletrhu Vinyl & Stereo Expo a to 8. září od 14:00 hod.

Proč jste si vybral právě tohle téma?

Protože zkušenost s represí burz s deskami za minulého režimu, jakož to s něčím ideologicky závadným, doplněná o nechuť k obchodu na jakkoli regulovaném trhu, může být aktuální i dneska i do budoucna. Na burzách stojí příběh Mejnstrýmu. Burzy jsou velice inspirativní. Lidé si je organizovali sami a nebáli se na chodit, i když věděli, že z toho mohou vzejít problémy. Odmítli respektovat to, že režim si nepřeje, aby se konaly, protože je nemá pod kontrolou.

Nelíčíte současnost i budoucnost zrovna v růžových barvách. To se podle vás zase blížíme k Orwellově „1984“ nebo „Překrásnému novému světu“ Aldouse Huxleyho?

Mejnstrým je smyšlený příběh, jak to stojí na jeho obálce. Faktem ovšem je, že zvolené kulisy jsou víceméně reálné. Za sebe bych spíše řekl, že Mejnstrým je kritický. Je tedy smutný fakt, že se v něm těžko hledají vyloženě pozitivní pasáže, ale i ty se tam při troše snaze najdou. Klíčový okamžik je třeba obrácení jedné ze záporných svévolných postav, což dává velkou naději. A setkám se i s tím, že čtenář nejdříve žehrá, že Mejnstrým je těžkým čtením a chvílemi působí až bezvýchodně, ale i dodá, že to nevnímá jako problém, protože na druhé straně si díky tomu skládá obrázek toho, co je a co jednou možná bude.

Spisovatel a  novinář Dan Tácha se aktuálně věnuje rozjezdu ekonomického portálu www.financnimys.cz

Spisovatel a
novinář Dan Tácha se aktuálně věnuje rozjezdu ekonomického portálu www.financnimys.cz

Na co lidé v Mejnstrýmu nejvíce reagují?

Na obálku. Je snadno zapamatovatelná a líbí se jim. Co se týče textu, každý na něco jiného. Někdo vidí totalitu, někdo má už jen problém s interpretací totality jako takové, v nových technologiích, jiný reaguje na pasáže o konzumu, protože se ho dotýkají, někdo více reaguje na politiku a tématem jsou samozřejmě i burzy, protože mezi lidmi jich je stále dost, kteří na ně chodili za komunismu. Záleží na každém čtenáři, jak ten příběh uchopí. Stačí jedna řádka, a přesto si ji každý může vyložit úplně jinak.
Proč jsou v knize symbolem svobody právě burzy?

Protože jsou určitým symbolem svobody, což se potvrdilo už za minulého režimu, kdy byly burzy zakazovány a jejich účastníci pronásledováni. Kdy na burzy vtrhla policie, lidi pomlátila a rozvážela do polí, nebo je šikanovala kontrolou dokladů a tak podobně. Burzy režimu vadily z toho důvodu, že je neměl pod kontrolou, respektive kvůli tomu, že se na nich scházeli lidé, kteří mu vypovídali poslušnost a loajalitu už jen tím, že na ty burzy chodí. Dnes se k tomu přidává další důvod, který je v tom, že se na nich obchoduje za hotové peníze, takže se tento obchod velice těžko kontroluje. Jako problém se z pohledu Hlavního proudu ukazuje to, že cena je na burzách spravedlivá, protože trh není nijak regulován. No a za třetí – vinylové desky má každý rád, protože jsou fyzickou podobou doby, kdy vznikly. Což platí i pro knihy, ale i pro známky a některý další sběratelský artikl. Je v nich historie a zkušenost předchozích generací. A to se dnes moc nepěstuje, i když je to klíčové pro porozumění tomu, v čem a proč žijeme a zda z toho vede nějaká cesta ven. Burzy jsou esencí lidského ducha, který se nebojí jít proti tomu, co určuje Hlavní proud, jak se píše v Mejnstrýmu.

Na někdejší burzy LP desek navazuje i veletrh Vinyl a Stereo Expo, kde bude Dan Tácha křtít v sobotu 8. září svou knihu.

Na někdejší burzy LP desek navazuje i veletrh Vinyl a Stereo Expo, kde bude Dan Tácha křtít v sobotu 8. září svou knihu.

Vy sám jste sběratel?

Já nejsem sběratel v tom smyslu, že bych byl pyšný na to, že mám doma tisíce desek nebo knih, ale docela přirozeně nám doma přibývají jak vinylové desky, tak staré knihy.

Zabýval jste se “fungováním burz” nějak více do hloubky?
V minulosti jsem dával dohromady vzpomínky pamětníků burz s vinylovými deskami. Připravoval jsem s nimi články a vzhledem k tomu, že burzy s deskami vůbec poprvé začaly někdy v letech 1968 až 1969 a trvaly až do roku 1989, tak o nich mluvili lidé různých generací. A nutno dodat, že se mezi účastníky burz vyskytovalo také mnohem více emigrantů.  Na druhou stranu Mejnstrým není jenom o burzách, je o venkovu a městu, je o politice, ekonomice, dětech, lidech, hypotékách. Je to smyšlený příběh, který snad ukazuje, v čem a za jakých podmínek tu žijeme posledních pět, deset, padesát, sto ale i více let.

Jste spokojen s tím, jak vám Mejnstrým vyšel?  

Mejnstrým je o poznání delší než moje první knížka Josef. I když zase to není nic ke chlubení, ale text je delší. Toho si cením, že se povedlo, že řádky v knížce vypadají tak, jak mají. A co se týče kvality, zatímco Josef občas zakolísal, Mejnstrým jako text, řekl bych, drží o mnoho lépe při sobě. Startuje, běží, graduje i končí a snad přitom mu snad nedochází dech.

Autor představí Mejnstrým osobně v sobotu 8. 9. ve 14:00 hod. ve foyer výstaviště PVA Expo Praha, kde bude jeho autogramiáda  a prodej knihy součástí veletrhu Vinyl & Stereo Expo a veletrhu Sběratel.

JJ, Foto: nakladatelství Dauphin

 

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    28.04.2024 - 28.04.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • World Congress Collectors of Paris

    Mezinárodní setkání sběratelů mincí, bankovek, poštovních známek, pohlednic ad.

    26.04.2024 - 28.04.2024

    Paříž, Francie

    www.cmc-paris.com
  • MIF Maastricht

    Největší veletrh bankovek a papírových cenin.

    03.05.2024 - 05.05.2024

    Maastricht, Nizozemsko

    https://mifevents.com/en...
  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věci

    18.05.2024 - 18.05.2024

    Jihlava , Česká republika

    https://www.burzajihlava...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky